Chcete si to zavařit?

Žádný problém. Pokud máte co zavařit a k tomu dokonalé pomocníky, pak se z práce může stát zábava na celý den. A těšit vás může i pocit, že si úrodu krásně uschováte na zimu a z každé sklenice pak zavoní léto…

7 pravidel povedené zavařeniny

  1. Nejdůležitější je čistá sklenice, víčko a případně zavařovací gumička, jinak se můžete potýkat s bakteriemi a plísní. Všechny sklenice vyvařte, gumičky povařte tři minuty v octové vodě.
  2. Než začnete sklenice plnit, připravte si vlhkou utěrku. Sklenice na ni postavte, vyhnete se tak jejich popraskání.
  3. Sklenice naplňte asi centimetr pod okraj, aby se zavařenina nedostala až k víčku.
  4. Sklenice by pak špatně těsnila a obsah by se mohl kazit.
  5. Až budete mít naplněno, otřete pečlivě vrchní část sklenice od zbytků ovoce. Než dáte gumičku na víčko, navlhčete ji – lépe pak přilne a bude skvěle těsnit.
  6. Připravte si zavařovací hrnec – vložte na dno rošt a na něj poskládejte zavařovací sklenice. Voda v hrnci by měla mít stejnou teplotu jako tekutina ve sklenicích.
  7. Dobu zavařování začněte počítat až od chvíle, kdy teplota v hrnci dosáhne teploty z receptu.
  8. Rozvaření obsahu sklenic zabráníte tím, že je hned po zavaření vyndáte z hrnce. Můžete je obrátit dnem vzhůru.

JAK NA KOMPOT?

  • Můžete ho připravit téměř z jakéhokoliv druhu ovoce.
  • Vybírejte pouze vyzrálé kusy, nepoškozené a s akorát tvrdou dužninou.
  • Ovoce omyjte až těsně před zavařením.
  • Po vložení do sklenice s ní ještě zatřeste, ovoce se pěkně urovná, pak můžete teprve zalévat.
  • Zalévá se většinou cukerným nálevem nebo prosypává cukrem a dolévá převařenou vodou.
  • Sklenici hned uzavřete a vložte do hrnce s horkou vodou, voda by měla sahat asi do 4/5 objemu sklenic a pomalu zahřívejte asi na 80 °C po dobu 20 minut.
    Sklenice vyjměte a postupně ochlazujte, třeba ve dřezu pomalým přiléváním studené vody.

MARMELÁDA NEBO DŽEM?

Dřívější dělení zavařeniny na marmeládu a džem – tedy že marmeláda je hladká a v džemu jsou kousky ovoce, už několik let neplatí. Evropská unie jasně definovala rozdíly:
Marmeláda je výrobek výhradně z citrusových plodů (pomerančů, limetek nebo grepů), kde podíl těchto plodů musí být minimálně 20 %. Není-li tomu tak, jde o ovocnou směs.
Džem je výrobek obsahující nejméně 35 % jakéhokoliv ovoce. Pokud je v něm více, než 45 % ovoce, pak se nazývá džemem výběrovým nebo extra džemem.

CUKR A SŮL

Zdrojem znečištění mohou být i přísady, například cukr, sůl, ocet a koření. Proto byste měli i jejich kvalitu a trvanlivost před zavařováním zkontrolovat.

KAM S NIMI?

Hodně vyzrálé nebo přezrálé, ale zdravé ovoce můžete bez obav zpracovat do džemů nebo ovocných šťáv. Jen je nutné přidat pektinový přípravek, aby ovoce správně zrosolovatělo.

Text: Mirka Vernerová
Foto: archiv firem

Edit: