Daniela Polubědovová: Svět jako lehký plášť

„Mějme svět jako lehký plášť kolem ramen“. Touto citací Františka z Assisi uvozuje architektka Daniela Polubědovová svůj profesní životopis na webu. Nikoli náhodou. Její všestranná tvorba překračuje hranice užitečnosti a stává se uměním.

Rekonstrukce rodinného domu

Rekonstrukce rodinného domu

Co bylo záměrem rekonstrukce?
Počátečním záměrem byla obnova otopné soustavy a vstupního prostoru. V období úvah o měnících se potřebách rodiny přibyly dispoziční změny. Ty následně souvisely s celkovou proměnou tvarosloví, materiálového a barevného konceptu interiéru. Během stavebních prací se objevily také konstrukční problémy původní stavby, jež vedly k výměně stropu a následně i střechy.

Takže nakonec rozsáhlá rekonstrukce… Jak se proměnilo přízemí domu?
Do hlavní obytné místnosti jsme nově umístili kuchyň, která byla dříve dost nepohodlně od tohoto prostoru odtržena. Z původního vybavení zde zůstal jen krb; ten jsme obložili surovým ocelovým plechem s perforovaným vzorem. Stejný motiv byl použit na prosvícenou polici nad pracovní kuchyňskou deskou a zábradlí schodiště. Nově uvolněný prostor po kuchyni umožnil vznik samostatné pracovny. Díky pracovní desce s integrovaným umyvadlem plní specifickou funkci pro výrobu šperků (oba majitelé jsou výtvarníci). Hlavní vstup do domu je od pracovny oddělen skleněnou příčkou, která poskytuje oběma místnostem vzdušnost i světlo. Zároveň se změnou otopné soustavy proběhla v přízemí také proměna ve struktuře prosklení fasády. Kromě tepelné pohody se tím zlepšilo i vizuální propojení se zahradou. Schodiště z černého ocelového plechu, které je za stěnou kuchyně, vás vede do patra ložnic.

A co se změnilo v patře?
Zde bylo potřeba transformovat dispozici ze společného dětského pokoje, malé pracovny a komory na dva samostatné pokoje pro dospívající dcery s vlastní koupelnou. Ve stejném výtvarném duchu proběhla i rekonstrukce ložnice rodičů s koupelnou.

Rekonstrukce interiéru proběhla „ve všech vrstvách“ – od hrubé stavby až po drobný detail.
Ano! K velké změně atmosféry přispěla i možnost odstranit v přízemí obklad stropu sádrokartonem a využít viditelné ocelové nosníky v kombinaci s novými dřevěnými trámky. V patře jsme jako podhled použili vlnitý hliníkový plech a ponechali ho v původní surové podobě. Strop tak zrcadlí světelné efekty a všechny použité barvy. Prostor tím získává specifickou dynamiku a hloubku. Vlnitý plech s výrazně červenou barvou je využit i v kuchyňském prostoru. Na obvodu kulatého středového pracovního pultu svým barevným akcentem evokuje centrální místo celého domu.

Vizitka domu

Lokalita: Svinaře
Projekt: 2012–2013
Realizace: 2014–2016
Plocha: 233 m2

 


Kancelářské prostory a showroom

Kancelářské prostory a showroom

„K vytvoření interiéru kanceláří a showroomu v polyfunkčním domě Rezidence Sacre Coeur II (autor Schindler Seko Architects) mě oslovila developerská společnost Satpo. Svou vlastní výstavbu zde využila i pro sídlo firmy. Hlavní motivací bylo vytvořit nový prostor s atmosférou, jež bude přínosná pro pocity zaměstnanců i klientů a návštěvníků showroomu. Stavba je umístěna nad tunelem a její specifická konstrukce se v interiéru výrazně projevila. Jako protiváhu technických prvků jsme nabídli jemné barvy, hravé tvarosloví a přírodní motivy. Vstupní podlaží s recepcí a zasedacími místnostmi slouží jako prezentační showroom a místo pro komunikaci s veřejností. Zasklená galerie v patře je využita pro kancelářská pracoviště a zázemí zaměstnanců. Poměrně složité bylo vypořádat se s malou konstrukční výškou prostoru kanceláří. Podhled z bílého vlnitého plechu, který kryje mnoho technologií, jsme použili záměrně pro jeho schopnost odrážet světlo a vytvářet dojem plynulého pohybu. Toto tvarování umožnilo v místech bez rozvodů podhled opět lehce zvýšit. Prostor tím získal alespoň částečně větší výšku i dynamiku. Materiálový koncept tvoří kombinace překližky, skla, surového i lakovaného plechu, bílého mramoru i terazza. Stoly v zasedacích místnostech z masivních dubových fošen se specifickou vůní dřeva doplňují obklady a dveřní panely ze starých dřevěných trámů. Právě dřevo působí v interiéru jako živý a pocitově zateplující prvek. Kontrast ke skleněným příčkám a betonu na stropech showroomu tvoří i vzdušné bílé záclony. Barevná kompozice je tvořena opozicí pastelové růžové, modré, zelené, žluté i sněhově bílé k temné smaragdově zelené, zářivě červené a barvě přírodní oceli. Zeleň umístěná v showroomu do atypických ostrovních květináčů se pne přes dvě podlaží na konstrukcích z ocelových lan (autor konstrukce Ing. arch. Jan Louda, Cabletech). Realizace byla nominována mezi finalisty soutěže Kancelář roku 2017.“

Vizitka prostoru

Lokalita: Praha 5
Projekt: 2015–2016
Realizace: 2016–2017
Plocha: 740 m2

 


Rekonstrukce bytu

Rekonstrukce bytu

„Dostala jsem příležitost vytvořit další z řady bytů k pronájmu v nuselské činžovní vile, který by navázal na již vzniklé půdní byty, ale ve svém výrazu je přímo necitoval. Byl to zajímavý úkol. Byt se nachází ve druhém nadzemním podlaží a oproti podkrovní rekonstrukci má velkorysou světlou výšku, která sama o sobě předurčovala odlišnou atmosféru. Při realizaci rekonstrukce je důležité zpracovat energii minulosti, kterou dané místo má, posunout ji do současnosti a vytvořit prostředí, jež odpovídá potřebám dnešního života. Stejně jako v podkrovních bytech se i v této rekonstrukci použitím skleněných příček dostalo denní světlo do dříve tmavých uzavřených částí bytu, čímž se byt provzdušnil a otevřel. Kuchyň s jídelnou je od obytného prostoru oddělena jen lehkým závěsem a spoluvytváří tak velký prostor s několika funkcemi, typický pro současné bydlení. Malý balkon, který dříve sloužil spíš k provozním účelům, se podařilo změnou dispozice spojit s jídelnou a kuchyní. Koupelna, ač bez oken a uprostřed dispozice, má po celý den přirozené světlo, jež sem vniká přes skleněnou příčku především ze sousední ložnice. Pro větší intimitu lze pohled z ložnice do koupelny zcela uzavřít zatažením závěsu. Tvar zrcadla v koupelně je promítnut do grafiky na skleněné stěně a vytváří pomyslné okno, které umožňuje výhled přes pokoj do zahrady. V noci při umělém nasvícení tento nekonečný kruhový odraz v zrcadle evokuje měsíční svit. Vedle skleněných příček byly vybrány i obdobné levnější materiály jako v půdních bytech. Na stěnách koupelny jsou použity voděodolné nátěry, vestavěný nábytek je z borové překližky. Původní parkety se pouze obrousily, místy doplnily a sjednotily mořidlem. Kresba borové překližky je transformována na potisk fólií aplikovaných na skleněných příčkách. Barevná kombinace jasně modré s medovou barvou překližky připomíná letní atmosféru moře, nebe, písku a polí.“

Vizitka bytu

Lokalita: Praha 4 – Nusle
Projekt: 2009
Realizace: 2010
Plocha: 80 m2
Obestavěný prostor: 232 m3


Daniela Polubědovová

Narodila se v Praze a vystudovala zde Fakultu architektury ČVUT (1987–1994). Praxi získala v ateliéru D3A (1997–2007) a od roku 2008 je na volné noze. Navrhuje velké budovy, rodinné domy, interiéry i výstavy, vedle architektury se věnuje také designu jednotlivých předmětů nebo scénografii módních přehlídek. „Tato univerzálnost, vyplývající z jejího nadání a důkladného vzdělání, je v čase čím dál více postupující specializace architektonické profese velmi vzácná. Znamená však konkurenční výhodu. Umožňuje celistvý přístup v souhře různých tvůrčích disciplín,“ napsal o ní kritik architektury a spisovatel Petr Volf. Ve své tvorbě spojuje zdánlivě neslučitelné – rozum a cit. Jednoduchost, přirozenost a dokonalé ztvárnění originálních prvků vytváří poetická a nadčasová místa, kde se dům stává domovem a kancelář pomáhá generovat tvůrčí myšlenky. Před čtyřmi lety jsme prezentovali její Dům Srdce (rodinný dům na půdorysu srdce, bez pravých úhlů), který žije v sepětí s přírodou a stal se zdrojem podivuhodných předmětů kolekce Zlesart. Tvorba Daniely Polubědovové mění všední den ve sváteční událost. A to právě dnes moc potřebujeme!
dpolubedovova.cz


text Vít Straňák

foto Filip Šlapal, Petr Karšulín a David Železný (portrét)

Edit: