Dejte aspoň bílý!

Už to na vás taky leze? Čančáme, vaříme, uklízíme, větráme a těšíme se… Nazdobte si domov s námi, napečte, přiťukněte si s koledníky a pak z plných plic zahulákejte oblíbenou jarní odrhovačku!

ZPÍVÁME SI S KLASIKEM…

Škarohlíd na fujaru
hraje píseň o jaru
a pak, jak to v muzice bývá,
po sóle na fujaru zpívá:

Už je tu zase to pitomý jaro,
ptáci řvou, šeříky smrdí,
pro samý kuřata není kam plivnout,
v teple mi nakyslo strdí.

Slunce do chalupy protivně leze,
sněhulák už se mi hroutí,
praskají ledy a vysychaj meze,
Anička trapně se kroutí.

Kvůli ňáký pomlázce děti vrbu ničí,
na zápraží housata jako hadi syčí.

Už je tu zase to pitomý jaro,
nechodím raději k oknu,
zase ty pupence květy a tráva,
já jednou na jaře zcvoknu.

Ivan Mládek: Píseň o jaru

1

Keramická slepička 454 Kč, klec 1920 Kč, ALMI DÉCOR

2

Drátěný etažér 764 Kč, košík s víkem 459 Kč, klícka 499 Kč, vše Almara-Shop.cz, dřevěný etažér s miskou 523 Kč, bíle glazovaný ptáček 145 Kč, bílé výfuky 112 Kč/13 ks, Desina.cz

3

Vajíčka k zavěšení, tři druhy, 100 Kč, SIA HOME DECOR, www.luxurytable.cz

4

Limitovaná velikonoční kolekce s vůní mléčné čokolády a něžnou pastelovou směsí kokosu, krémové vanilky a kapky citrusové šťávy, 644 Kč, www.yankeesvicky.cz

5

Zajíčci, čtyři druhy, výška 20 cm, 255 Kč, SIA HOME DECOR, www.luxurytable.cz

VELIKONOČNÍ HLAVIČKA

Pro 4 osoby
500 g vepřové plece, 200 g uzené kýty nebo pečeně, 100 g čerstvých špenátových listů, 300 ml mléka, 6 rohlíků, 6 vajec, 1 lžíce sádla, špetka soli

Ve 2 hrncích, jednom větším a jednom menším, uveďte do varu tolik vody, aby se v nich pohodlně mohly uvařit oba kousky masa – uzené v menším a vepřová plec ve větším. Jakmile voda začne vřít, vložte do ní maso (každé do svého hrnce). K pleci ještě přidejte lžičku soli. Uzené maso vařte 30 minut, pak ho vyndejte a nechte vychladnout. Vývar můžete použít například do luštěninové polévky. Plec vařte 90 minut, potom ji také vyndejte a nechte vychladnout. I tento vývar uschovejte na jiné využití. Když k tomuto kroku přidáte trochu organizačního talentu, postaráte se, aby maso bylo uvařené večer předem. Hodinu předtím, než budete nádivku smíchávat dohromady, rozkrájejte rohlíky na malé kostičky. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky promíchejte s mlékem, osolte špetkou soli a zalijte tím nakrájené rohlíky. Nechte stát. Troubu předehřejte na 180 °C. Zchladlé maso nakrájejte na kousky velikosti lískového ořechu. K masu přidejte namočené rohlíky, celé čisté špenátové listy, případně ještě osolte a opepřete. Sádlem pečlivě vymažte pekáček o velikosti přibližně 20 x 30 cm. Nádivkové těsto do něj rozprostřete, vložte do vyhřáté trouby a pečte 45–50 minut do zezlátnutí. Nechte chvíli chladnout ve formě a pak nádivku opatrně vyklopte. Nakrájejte nádivku na plátky a podávejte se zeleným hlávkovým salátem, chutná teplá i studená.

 

8

Jak ovládnout svoji kuchyň a překonat nástrahy složitějších jídel? Tohle naučí kuchařky-začátečnice Kuchařka pro dceru tak, jak by je to naučila jejich matka, kdyby na to měla čas. SMART PRESS, pevná vazba, 404 stran, 599 Kč

9

Velikonoční věnec, průměr 38 cm, cena 585 Kč, BELLA ROSE

10

Porcelánový stojánek na vajíčko Amy pale blue, výška 6,5 cm, cena 153 Kč, BELLA ROSE

11

Svíčky-vajíčka, mnoho barev, různé rozměry, ceny v řádu desetikorun, MANUFAKTURA VÁLA

 

 

12

Lehký plechový květináč s jemným zdobeným okrajem a patinou, průměr 17 cm, výška 16 cm, cena: 227 Kč. www.uleontynky.cz

13

Háčkovaná vajíčka, 147 Kč/ks, BELLA ROSE

Datum vydání: 4. 4. 2016

Edit: