Domov žlutě rámovaný

 

5

Pohodlná pasivní dřevostavba otevřená k jihozápadu se stavěla pouhých sedm měsíců. Svoji „cestu z města“ zde k plné spokojenosti dotáhla čtyřčlenná rodina architekta Jakuba Loučky. Táta s mámou, dvě děti, pes a kočka by po roce spokojeného bydlení nad posázavskými Pikovicemi zpátky do hektické Prahy nešli ani za zlaté sele.

Osazenstvo domu z montovaných panelů má ideální složení nejen z demografického hlediska (mají chlapečka a holčičku), pro budování rodinného sídla a zkrášlení jeho okolí se tu v souznění sešly dvě důležité profese, architekt Jakub a návrhářka zahrad Anna. Jako každé hledání nového domova, mělo i toto svůj spletitý vývoj. Nejdříve hledali byt, z menšího bytu v pražských Dejvicích se jen chtěli přestěhovat do většího. Později nabralo rozhodování jiný směr, pátralo se po pozemku v okruhu 30 km od Prahy. Nakonec se s nadšením zabydleli v Posázaví, půl hodiny autem od hlavního města. Měli ohromné štěstí, vhodnou lokalitu pro život se jim podařilo najít hned při třetí výpravě, v únoru roku 2013. Pozemek se zahradní chatkou měl úžasnou atmosféru, byl vhodně situovaný na vrcholu kopce s pěknými výhledy, zahrada směřovala k slunnému jihozápadu a navíc byla osázena vzrostlými stromy. Už nebylo proč váhat, události vzaly rychlý spád.

1

S dlažbou si domácí nevěděli rady, až pomohl báječný tip od přátel na kameníka pana Vítka. Ten s neuvěřitelnou samozřejmostí vyšvihl z odpadních žulových odřezků nádhernou skládanou dlažbu včetně schodů a opěrných zahradních zídek.

2

 

NEŠLO BY TO RYCHLEJI, PROSÍM?
Času nebylo nazbyt. Aby si malá Emilka mohla v novém působišti najít kamarádky ještě jako předškolačka a do prvního ročníku nastoupila již v zavedené partičce, museli sebou rodiče mrsknout. Jakub Loučka zvolil proto u svého domu technologii dřevostavby montované z panelů, která je velmi rychlá (dům byl na místě smontovaný za dva dny), vyžaduje však dokonalou přípravu. „Představa architekta kreslícího vlastní dům je velice idylická, avšak skutečnost je více než bolestná. Omezený rozpočet a hlavně utíkající čas nemilosrdně ohlodávaly sny o milníku v tvorbě. Největší boj člověk svádí s vlastním egem. Návrh už musí na papír a papír do desek, ale stále ještě není dost dokonalý, stále je potřeba něco vylepšit. Kompromisy se množí, kontrola rozpočtu gumuje velká gesta, převýšené stropy a široké prosklené plochy. Úvahy o exaktním domu ze slámy s dřevěným jádrem také vzaly za své díky časové tísni.“ Architekt při návrhu domu postupoval zjednodušeně řečeno „zevnitř ven“. Stanovil si počet a funkci místností, které rodina potřebuje, poskládal je za sebou v logické návaznosti jednotlivých zón a v optimální velikosti. Navrhl si funkční dispozici a nezapomněl vzít v potaz nejhezčí výhledy a směřovat k nim okna. Celou stavbu pak tvarově „přičísl“, pracoval s proporcemi spíše než s kontrasty. „V přízemí je velká společenská zóna, která slučuje dohromady obývací pokoj, veliký jídelní stůl a kuchyni. Ta je protažena k pracovnímu koutu s oknem do zahrady. Přízemí poskytuje dostatek volného prostoru pro společné trávení času i osobnější zákoutí pro nerušenou práci. Kuchyně a obývák jsou zároveň propojeny rozlehlou terasou, lemovanou bujnými záhony. Zde se naplnila naše touha přirozeně začlenit terasu do obytné plochy pro každé roční období a provázat s její pomocí vnitřní prostor domu se zahradou. V nejzazší části přízemí je větší pracovna, sloužící zároveň jako pokoj pro hosty. Z centra přízemí vedou schody do patra, kde jsme umístili dva dětské pokoje a ložnici se šatnou.“

4

Do kuchyně po dlouhém váhání dotáhli ponk, který zůstal v kůlně po předchozím majiteli, a postavili jej na nabarvené podnože z IKEA. S cípem koberce si hrála koťátka.

 

S velkým jídelním stolem pro pořádání rodinných slavností i pro pracovní jednání architekt v návrhu počítal jako se samozřejmou konstantou.

 

13

Drobné postřehy domácích
◗ Shoz na prádlo z horní koupelny do dolní technické místnosti je výborná věc, nám se osvědčil.
◗ Kde je kluk/muž a vhodný prostor, měl by být i pisoár. Doporučujeme.
◗ Never more domům bez půdy.

 

MY CHCEME PŮDU!
Skladu uvnitř dispozice se architekt raději vyhýbá, považuje ho za mrtvý prostor, který zabírá koridory. Jakub dává i u novostaveb přednost často opomíjené klasické půdě, která ovšem stále dokáže plnit funkci skladovacího prostoru nejlépe. Kdo si pamatuje hrabošení na půdě u babičky a nalézání netušených pokladů po předcích, dobře ví, o čem architekt mluví. Důkazem správnosti tohoto názoru je fakt, že si k Loučkovým vozí věci na uskladnění širší rodina i kamarádi, nešťastníci bez půd. „V domě nejsou neužitečná hluchá místa. Sedlová střecha skýtá hojně využívaný půdní prostor, vazníky jsou tvarovány tak, aby umožnily volný průchod, a prostor mohl sloužit k uložení méně používaných věcí, případně i pro vestavbu dalšího pokoje. Štíty jsou od kubické hmoty domu odděleny podlomením. To je klasický prvek lidové architektury, který je zde však umístěný z čistě praktických důvodů. Půda není vytápěná, štít je tedy hubenější, a proto uskakuje.“

8

Z původní chaty zbyla dvě dobová křesílka, k nim sehnali na Aukru za 500 korun elegantní rozkládací gauč. Konferenční stolek vznikl z výřezu vnitřního kruhového okna.

 

9

 

PASIVNĚ A ZODPOVĚDNĚ
Investoři se chovají uvědoměle, berou ohledy na přírodu, ne jen na svou peněženku. „Způsobů jak snížit dopad osobního komfortu na životní prostředí je spousta a bydlení s nízkou spotřebou energie je jedním z těch efektivních. Informací o různých systémech ekologického vytápění je v médiích a literatuře tolik, že člověk nemá kapacitu je posoudit, navíc se těžko hledá skutečně nestranný názor. Dal jsem proto i na osobní zkušenost kamarádů z firmy 3AE a zvolil systém teplovzdušného vytápění s rekuperací tepla. Vše je v jedné krabici, vzduch je ohříván v akumulační nádrži, živý oheň a sálavé teplo obstarávají 2kW kamna. Systém byl v prvním stupni projektu připraven na doplnění tepelného čerpadla a fotovoltaiky. Jelikož se tou dobou otevřel dotační program Nová zelená úsporám, doplnili jsme do realizačního projektu čerpadlo a parametrů pasivního domu jsme dosáhli s přehledem. Dotace nám pokryly desetinu ceny stavby a zjednodušily naše rozhodování.“ Architekt si chválí šikovné vedení trubek, po příchodu domů má v předsíni pod nohama příjemnou teplou podlahu.

10

 

INTERIÉR V SEVERSKÉM STYLU
Jednotný vzhled mladému interiéru dodává jemná textura smrkového dřeva, které bylo použito na podlahy i stěny. Dostalo se mu ošetření bílým olejem, díky kresbě dřeva interiér získává efektní mimikry. „Skutečnou radost nám udělalo schodiště, které je vyrobeno z prořezů okenních otvorů v panelech. Materiál se válel na zahradě, truhláři
ho odvezli na dílnu a opracovali. Výsledkem jsou elegantně vytvarované masivní stupně a čisté detaily.“ Zařizování interiéru v severském stylu a osázení okolí domu nechal Jakub již s důvěrou na manželce Aničce. Ve vkusu se dobře shodnou, takže teď jen potěšeně přihlíží, co jeho žena zase vymyslela. Náhodě však neponechal vhodné umístění televize s velkou úhlopříčkou, je zapuštěná do stěny pod schodištěm.

12

Vizitka domu
Pasivní montovaná dřevostavba
Realizace: březen 2013 – září 2013
Realizační firma: 3AE, www.3ae.cz
Velikost pozemku: 650 m²
Zastavěná plocha: 104 m²
Užitná plocha: 128 m²
Spodní stavba: betonové patky, základová platforma
Stavební systém: Novatop, masivní dřevěné panely
Fasáda: neošetřené modřínové palubky
Střecha: šikmá s nevytápěným půdním prostorem, plochá s vegetační vrstvou
Střešní krytina: falcovaný titanzinek, fólie
Okna: dřevěná s trojskly, bezrámová
Dveře: modřínová dýha ošetřená bílým olejem
Podlahová krytina: smrkové desky s bílým olejem, dlažba
Tepelné izolace: základová platforma – minerální izolace 240 mm + 60 mm EPS
fasáda – minerální izolace 300 mm
střecha – minerální izolace 320 mm
Vytápění: Teplovzdušné s rekuperací, tepelné čerpadlo Náklady na vytápění činí přibližně 6500 Kč ročně.

6

Přízemí: 1 – vstupní hala 7,3 m2 2 – WC 2,6 m2 3 – pracovna 8,5 m2 4 – obývací pokoj 22,2 m2 5 – jídelna 15,4 m2 6 – kuchyň 7,4 m2 7 – pracovna 5,7 m2 8 – sklad 2,2 m2 9 – technická místnost 6 m2 10 – terasa 24 m2

 

7

Poschodí: 1 – chodba 3 m2 2 – ložnice 15,7 m2 3 – šatna 4 – dětský pokoj 9,7 m2 5 – dětský pokoj 11,3 m2 6 – koupelna 7,3 m2 7 – WC 1,1 m2

 

3

Žluté rámy oken (odstín RAL 1021) byly jasnou první volbou. Jak bude fasáda z neošetřených modřínových prken přirozeně stárnout a šednout, okna si udrží svěží vzhled.

 

ZAHRADA PRO DĚTI I PRO PSA
Paní Anna na začátky své zahradní tvorby nyní vzpomíná již s úsměvem: „Na rovinatém pozemku o rozloze cca 400 m2 vytvořit zahradu, která bude lahodit oku, duši, potřebám dětí i psa… Banální zadání, které by zkušenějšímu studentovi zahradní tvorby nemělo činit sebemenší problém. Jak poučné je však přejít od šablonek, perek, pravítek a všeobecné teorie ke krumpáči, rýči a silně omezenému rozpočtu. Nezapomenutelná zkušenost, která stála za to. Zahrada roste, bují, nádherně kvete a plodí, a i přes všechna úskalí a omezení rozhodně není kompromisem.“ Anna se s úctou chová ke starým dřevinám, svoji milovanou zahradu zpracovala v nenásilném přírodním stylu: „Dominantou zahrady je stará jabloň, která na pozemku zůstala po předchozí majitelce. Ačkoli již neplodí, poskytuje stín a na jaře krásně kvete. Centrální travnatou plochu lemují listnaté opadavé keře a trvalkové záhony, které jsem se snažila poskládat tak, aby pokud možno nevyžadovaly intenzivní údržbu a přes zimu mohly zůstat v záhonu. Vzhledem k tomu, že pozemek je situován na jihozápad, dominují zde druhy, které snesou slunce, jako je šanta, levandule, santolina, šalvěj a třapatky, doplněné o okrasné trávy. Jaro nám do zahrady přinášejí volně rozhozené cibule narcisů a tulipánů… Přírodní koncept zahrady podtrhují dřevěné vyvýšené zeleninové záhony, které s větší či menší mírou úspěšnosti vedu jako permakulturní.“ Lidem v okolí se pozitivní dům s vlídnou, udržovanou, ale neomezující zahradou líbí. Loučkovi se během jediného roku stali platnými a užitečnými obyvateli své nové domoviny, Jakub vymýšlí dům pro budoucí sousedy a Anička tu a tam pomůže přátelům vyřešit nejrůznější zákoutí jejich zahrad. Jen houšť!

15  16

 

 

 

11

Ing. arch. Jakub Loučka
Absolvent ČVUT Praha, fakulta architektury. Svůj rodinný dům Jakub zpracoval pod hlavičkou projektu NOVAHOME, chytré typové domy od architektů. Projekt prezentuje kvalitní autorské dřevostavby, využívající poslední poznatky z oblasti zdravého bydlení i nejnovější technologie.
www.novahome.cz

14

Linda Fišerová (vpravo)
a Anna Loučková (vlevo)
Studio Lianna Garden Design
Dvojice zahradních designérek, absolventek Zahradnické akademie v Mělníce se zaměřením na zahradní a krajinnou tvorbu. Soustředí se především na zahrady u rodinných domů a rekreačních objektů. Citlivý profesionální přístup a příjemná nálada zaručena.
www.facebook.dom/lianna.garden.design

Edit: