DŘEZ pro komfort kuchyně

Podle průzkumů strávíme u dřezu více než dvě třetiny času prožitého v kuchyni. Jaký vybrat?

V nabídce je široký sortiment dřezů mnoha cenových kategorií, tvarů, velikostí, materiálů, stylů i způsobů montáže. Největší je nabídka dřezů pro horní montáž, kdy se dřez usazuje do desky shora do předem připravených otvorů. Můžete si ale vybrat dřez s plochým okrajem, který má jen mírně zvýšený přechod z pracovní desky do dřezu, model k zabudování do roviny, kde dřez spolu s pracovní deskou tvoří jeden povrch bez výškových přechodů, nebo dřez pro spodní montáž. Tento typ dobře vynikne v deskách z umělých i přírodních kamenů a dřeva. Kvalitní dřez by měl být nejméně 18, raději však 21 centimetrů hluboký. A vždy opatřený přepadem.

foto Ikea

CO SI POHLÍDAT

Při nákupu dřezu byste měli vědět, jaký rozměr má skříňka, do níž bude dřez osazen (šířka spodní kuchyňské skříňky = maximální šířka mycí nádoby), a zda požadujete drtič odpadu. Montáž dřezu je schopen provést každý zručný řemeslník, případně kuchyňské studio. Existují dřezy s otvorem pro baterii a dřezy bezotvorové. Například u granitových dřezů jsou otvory pro baterii (případně excentrickou výpusť) standardně předvrtány ze spodní strany dřezu. Díry se zhotoví dle přiloženého návodu. Dobrý prodejce vám otvory zhotoví zdarma. Kvalitní výrobky jsou vybaveny tepelnou a zvukovou izolací dna, která snižuje hluk vody tekoucí do dřezu a udržuje v něm vodu déle teplou. Samozřejmostí je excentrické ovládání výpusti, složené z lanka a otočného kolečka, jímž se dálkově otevírá a zavírá sítková výpusť dřezu. Otočný knoflík je umístěn na okraji dřezu a jeho otočením vypustíte dřez, aniž byste si namáčeli ruce.


Typy kuchyňských dřezů

  • Kulaté (kruhové) dřezy využijete v menších kuchyních.
  • Rohové dřezy v klasické podobě uspoří místo na pracovní ploše. Některé varianty lze osadit i do přímé linky.
  • Celoplošné se usazují do výřezu pracovní desky a nástavné mají stejnou šíři jako kuchyňská linka a upevňují se přímo na skříňku.
  • Dřezy s odkapem. Výhodou je hygiena a snazší údržba čistoty a pořádku na lince.
  • Dvojdřezy. Pokud máte dostatek místa na pracovní ploše, druhý dřez využijete na čištění zeleniny nebo jako odkapávač.
  • Dřezy s vaničkou. Separátní prostor dřezové vaničky je uzpůsoben k mytí malých předmětů, ovoce či zeleniny.

Jaký materiál zvolit

  • Nerezové dřezy – stále nejprodávanější.
  • Granitové dřezy – jsou z drcené žuly (75–85 %) spojené pryskyřicí s barvivy (15–25 %). Odolávají vysokým teplotám a nárazům.
  • Kompozitové dřezy (kompozitní materiál SMC na bázi polyesterových pryskyřic s různou povrchovou úpravou) – jsou flexibilní, lehké, pevné a levné.
  • Dřezy z přírodního kamene (například žuly) – takový typ volte v okamžiku, kdy máte žulovou kuchyňskou desku.
  • Keramické dřezy – robustní typy na speciální skříňku, kde tvoří její přední část, a modely k zapuštění do desky.

Text Helena Froncová

foto Ikea

Edit: