Dům citlivý k okolí

Každý člověk si pod pojmem ideál představí něco jiného. Za ideální bydlení považujme tudíž takové, které je konkrétním lidem doslova ušito na míru. Zveme vás na návštěvu rodinného domu, jenž svým obyvatelům vychází vstříc ve všech ohledech a plně respektuje způsob i rytmus jejich života. Je jednoduchý, elegantní a pohodlný. Dobře vypadá a dobře se v něm žije.

V přízemí se nachází zádveří, šatna, koupelna a toaleta, dále sportovní místnost (sportovní náčiní) a hlavní obytná část domu v podobě obývacího pokoje s kuchyňským a jídelním koutem. Z obývacího pokoje je možné vstoupit na terasu a dál pak na svažující se zahradu. Foto: Robert Žákovič

Přáním klientů bylo podle jejich vlastních slov vytvořit „čistý, jednoduchý dům, s maximálním důrazem na funkčnost“. Protože měli také rámcovou představu o vzhledu svého budoucího domu, neobrátili se na stavební fi rmy nabízejí cí stavby z prodejních katalogů, ale rozhodli se oslovit přímo architektonickou kancelář. Autorkou projektu se nakonec stala Ing. arch. Pavla Burešová.

 

ATRAKTIVNÍ DŮM I POZEMEK

Rodinný dům se nachází v Plasech, nedaleko Plzně na pozemku za areálem Plaského kláštera. S ohledem na lokalitu bylo nutné splnit několik podmínek památkové ochrany, které ovlivnily tvar střechy, její sklon i směr hřebene. Dům stojí na parcele se vzrostlými ovocnými stromy a ty místu dodávají charakter, přirozený stín i podmanivého genia loci. Další výhodou pozemku je také jeho svažitost umožňující volný výhled z domu směrem do otevřené krajiny. Ne nadarmo se říká, že kvalita bydlení není jen přímo úměrná komfortnosti interiéru, ale je také téměř z poloviny tvořená právě okolím domu. V tomto případě je tedy vyhověno všem požadavkům a pohodlný vnitřek domu je stejně tak lákavý jako pobyt na jeho zahradě nebo uklidňující pohled z okna.

Charakteristickým znakem domu jsou atypická výrazná okna se zabudovanou venkovní protisluneční ochranou. Stavba působí velmi přirozeně a nesnaží se jakkoliv okázale přitahovat pozornost. Je empatická vůči svému okolí a ponechává si jasně čitelný charakter, jenž láká k nahlédnutí dovnitř. Zastavěná plocha objektu je 133 m 2 , ovšem obytná plocha představuje celkem 203 m 2 . Dům je připraven v plném obsazení sloužit rodině se třemi dětmi.

VELKORYSÝ PROSTOR

Do domu se vchází jednoduchými dveřmi přes jednu ze dvou teras. Ze zádveří je možné projít přímo do obývacího pokoje, který je hlavní místností v domě a je volně spojený s kuchyní a jídelnou. Výsledkem je velkorysý prostor s plošnou výměrou více než 50 m 2 . Návštěvníka na první pohled upoutá velmi jednoduché, účelné a zároveň elegantní řešení, dané nejen volbou použitých materiálů a barev, ale tak přehlednou dispozicí. Část místnosti představuje pohodlný prostor pro posezení a je ohraničená výrazným, a přesto nikterak zdobným krbem s krbovou vložkou. Krb je jednak přesvědčivou dominantou místnosti, a zároveň přirozeně odděluje místo k sezení od jídelního koutu, na který navazuje kuchyňský prostor. Takové řešení je velmi společenské a má řadu výhod. Umožňuje vytvoření jedné velké místnosti, která je potom lákavá sama o sobě svou velkorysostí, a současně je to řešení velmi společenské. Není totiž nutné, aby ten, kdo v kuchyni připravuje pokrmy nebo občerstvení, zůstal odříznutý od zbytku bytu za zavřenými dveřmi kuchyně. Naopak je možné vařit, servírovat a jíst a současně užívat celý pokoj sloužící k rodinné a společenské vzájemnosti. Z pokoje je možné vyjít přímo na terasu, která volně přechází do svažité zahrady. Výraznou součástí obývacího pokoje je také zavěšené schodiště zpřístupňující druhé nadzemní podlaží. Schodiště je stejně jako celý dům velmi jednoduché, elegantní a jeho technické řešení je současně i jeho pohledovou kvalitou. V přízemí kromě obývacího pokoje spojeného s jídelnou a kuchyní najdeme také místnost určenou pro uskladnění sportovního náčiní, toaletu, koupelnu, prakticky umístěnou šatnu a nezbytné technologické zázemí domu.

 

BARVY, KTERÉ UMĚJÍ PROSTOR ZABYDLET

Velmi důležitou roli zde sehrály barvy. Při vstupu do domu a do obývacího pokoje se otevírá zmiňovaný velkorysý prostor, ve kterém není možné přehlédnout výrazné těleso krbu v oranžové barvě, která v různých odstínech koresponduje například s okenními rámy a s barvou použitého dřeva. Podlahy jsou světlé a lehce se od nich odrážejí tmavé tóny sedacího nábytku. Stěny zůstávají bílé a pocitově prostor zvětšují. Díky velkým okenním plochám je místnost plná světla a poskytuje příjemný výhled do zeleně a okolní krajiny.

KLIDNÉ A POHODLNÉ PRVNÍ PATRO

Druhé nadzemní podlaží je oproti přízemí klidovou částí domu. Necelých 100 m 2 plochy nabízí celkem čtyři pokoje a prostornou koupelnu. Místnosti na sebe navazují a jejich společné stěny jsou obloženy skříněmi a dalším úložným prostorem. I proto jsou zvukově dostatečně izolované, a jelikož se ve většině případů jedná o ložnice, je právě tato skutečnost dalším zvýšením uživatelské hodnoty domu.

KULTURA BYDLENÍ

Majitelé domu jsou se svým bydlením velmi spokojeni. Podle svých slov zastávají názor, že „každý člověk je originál a domy by tuto originalitu měly vyjadřovat“. Právě proto spolupráci s architektem doporučují „každému, komu na kultuře jeho bydlení záleží“.

 

Petr Haas
Foto: Robert Žákovič


Vizitka

Zastavěná plocha objektu: 133 m 2
Obytná plocha: 203 m 2
Autorka projektu: Ing. arch. Pavla Burešová
Technický popis
Jednoduchý dvoutrakt s železobetonovým stropem a dřevěným krovem. Nosnou konstrukcí jsou stěny z pálených keramických tvárnic, které tvoří zároveň i vnitřní akumulační vrstvu. Další vrstvy představuje tepelná izolace a dřevěná fasáda z modřínu.
Střešní krytina je skládaná z šindelů (ocelová krytina s kamenným granulátem). Objekt svou energetickou náročností dosahuje hranice nízkoenergetického domu.

 

Edit: