Elegance pod střechou

Příjemné podkroví v pražské čtvrti Bubeneč svému majiteli poskytuje nádherný výhled z terasy, po celý den je výborně zásobené denním světlem. Díky spolupráci s architektkou Rauchovu se podařilo v již rozestaveném bytě upravit dispozici, chytře umístit schodiště, vyřešit koupelny a množství nových úložných prostor.

Na svůj domov si Přemek počkal téměř tři roky, hlavně úřední schvalovací procesy se oproti očekávání protáhly. „Při přestavování staré půdy se vždy objeví spousta věcí, s nimiž se na začátku nepočítá – například různé trámy a železobetonové překlady, které nelze odstranit. Jako největší problém se ukázal přístup památkářů k otázce existence a uspořádání terasy a snaha ostatních obyvatel domu všemožně oddalovat kolaudaci nejrůznějšími požadavky, co vše ještě musíme v domě udělat.“ Před začátkem rekonstrukce této půdy prodal Přemek malý byt v osobním vlastnictví a šel do podnájmu v Holešovicích. Tamější bydlení rozhodně nebylo podle jeho představ a k bytu tehdy přistupoval stylem: „Ještě to tady nějak přežiju, stejně se budu za rok stěhovat. Přiznám se ale, že fakt nemám rád koupelny s růžovými mramorovanými obklady a ozdobnou listelou…“

3

Svěží zelená je Přemkovou oblíbenou barvou, použil ji na větších plochách stěn i na doplňcích.

2

1

Nový byt pak pro něj znamenal pokrok ve všech směrech. Majitel si nejvíce považuje prostorné terasy, orientované směrem do klidného vnitrobloku, a centra celého bytu, světlého obývacího pokoje. Své známé, architektce Elišce Rauchové, formuloval před zpracováním projektu srozumitelné zadání – dostatek úložných prostor, moderní a vzdušný byt bez zbytečného nábytku – a pak už ji s plnou důvěrou nechal tvořit. S výsledkem je investor spokojen: „Myslím, že se to Elišce podařilo perfektně. S ohledem na omezené možnosti původního prostoru byla dispozice bytu přibližně daná, přesto přišla se spoustou vylepšení.“ Jedním z nejtvrdších oříšků bylo usazení schodiště, architektka navrhla jeho přemístění ze středu dispozice, kam bylo plánováno původně, více bokem, čímž podkroví získalo v hlavní obytné zóně již zmiňovanou vzdušnost. Schody se montovaly přímo na místě z několika kusů, autorka elegantně zkombinovala dřevo, kov a sklo. V interiéru také uplatnila koncept výškového členění místností: ve vedlejších prostorách, jako je chodba, kuchyň nebo koupelna snížila výšku pomocí sádrokartonového podhledu na optimálních 2,5 m a konstrukci využila pro vedení instalací a zapuštění osvětlení. Chodba se pak efektně otevírá do působivé hlavní zóny. Inspirací byla dřívější spolupráce s ateliérem ATW architekti arch. Alexandra Mandiče. Zásahy architektky dokázaly dovést denní světlo do obou koupelen, na dolním podlaží díky prosklení mezi kuchyní a koupelnou, o patro výš se účinek střešního okna ještě násobí instalací velké tabule mléčného skla. K bonusům tohoto mezonetového bydlení počítáme vytvoření mnoha nik, které se truhlářsky vyplnily skříněmi a policemi. I do budoucna, s rodinou, nebude o úložné možnosti nouze. Podkroví ostatně bude pro rodinný život pohodlné, pracovna na dolním podlaží se zařídí jako dětský pokoj, ale jinak může byt se dvěma hygienickými místnostmi fungovat dále bez výrazných změn.

4

Tabuli mléčného skla mezi horní koupelnou a hlavním obytným prostorem osazovala šikovná firma ještě v době, kdy nestálo schodiště.

5

ARCHITEKTKA RADÍ

V podkroví vždy doporučuji provést mykologický průzkum, zdánlivě zdravé dřevo trámů vás může nemile překvapit. Napadené bývají nejčastěji trámy v místech se zvýšenou vlhkostí, jako je uložení ve zdi nebo pod úžlabím střechy. Uvažujte o instalaci vzduchotechniky – pokud se v období stavby zrovna nedostávají finance, nechte si zabudovat alespoň přípravu na budoucí klimatizaci, v horkých dnech se pod střechou může hodit. V koupelnách se nám velmi osvědčila instalace umyvadel z litého kamene, lze je vyrobit na míru každému prostoru rovnou s pultem, v jediném kusu, beze spár.

6

7

Všimněte si nakloněného zrcadla. Více prostoru nad umyvadly nebylo, tak si architektka poradila jinak.

Co se barevného ztvárnění týká, měl Přemek jasno, never more růžová! „Líbila se mi kombinace tmavého ořechu, bílé a občas tmavě šedé plus nějaká výrazná barva, která ovšem nepřevažuje, spíše se objevuje v různých drobnostech. Z různých variant nakonec vyhrála světle zelená a myslím, že to nebyla špatná volba. Ohledně materiálů jsem neměl zásadní preference, spíš jsem se snažil, aby vše mělo jednoduché a geometrické tvary bez různých ozdob a kroucenin.“ Majitel měl také štěstí, které obyvatele jiných podkrovních bytů nepotkalo: „Trochu jsem se obával o teplotu přes léto, ale realita je lepší než obavy, takže i přes léto se tu dá bez problémů bydlet. A to jsem dodnes nenainstaloval klimatizaci, i když se s ní při výstavbě počítalo.“ Ke svému současnému bydlení investor podotýká: „Myslím, že takovýto byt je ideálním mezistupněm mezi normálním bytem v centru Prahy a domečkem se zahrádkou někde za Prahou. Díky terase mám svoji minizahrádku s grilem a nemusím každý den dojíždět hodinu autem do centra Prahy kvůli práci. A na domeček si zatím připadám příliš mladý…“

8

Ing. arch. Eliška Rauchová
(1978)
◗ autorizovaná architektka ČKA
◗ absolventka FA ČVUT v Praze, ateliér R. Kouckého
Vybrané realizace:
ve spolupráci s ATW architekti:
◗ Rodinný dům v Bořanovicích
◗ Rodinný dům ve Vraném nad Vltavou, nízkoenergetická stavba
◗ Rekonstrukce historického statku, Dobrovíz
◗ Nízkoenergetické sídliště “Linse Linz
vlastní praxe:
◗ Rekonstrukce bytu ul. Běžecká, Praha
◗ Rekonstrukce bytu na Petřinách, Praha
◗ Rekonstrukce bytu ul. Hájkova, Praha
◗ Půdní vestavba, Praha-Bubeneč
◗ Půdní vestavba s výtahem, Praha-Smíchov
Kontakt:
elipsa@post.cz

9

10

Celková obytná plocha: 95 m2

11

Edit: