Jak se peče venku

Vánoční pečení ve světě…

FINSKO

VÁNOČNÍ PERNÍKOVÁ BÁBOVKA

INGREDIENCE

200 g másla
2 dcl cukru
3 vejce
3 dcl pšeničné mouky
2 lžičky kypřicího prášku
2 lžičky vanilkového cukru
2 lžičky skořice
2 lžičky zázvoru
2 lžičky kardamomu
1 lžička hřebíčku
2 dcl šlehačky nebo zakysané smetany

POSTUP

Předehřejte troubu na 175 °C. Utřete máslo s cukrem do pěny, vmíchejte jedno vejce po druhém. Pak smíchejte suché ingredience a přidejte je do těsta, potom přilijte smetanu vše a dobře promíchejte. Těsto nalijte do vymaštěné a moukou vysypané formy, dejte do trouby a pečte asi hodinu. Po vychladnutí můžete ozdobit moučkovým cukrem.

BOCHÁNKOVÉ STROMEČKY

INGREDIENCE

Těsto:
5 dcl mléka
50 g kvasnic
1-2 lžičky soli
2 dcl krupicového cukru
1 lžíce kardamomu
1 vejce
asi 14 dcl polohrubé mouky
100 g rozpuštěného másla + 50 g na pomaštění
2 sáčky skořicového cukru
Poleva:
2 dcl moučkového cukru
1-2 lžičky vody

POSTUP

Droždí rozdrobte v teplém mléce, promíchejte, přidejte lžičku cukru a počkejte, až se objeví bubliny. V míse smíchejte zbytek cukru, kardamom, vejce, kvásek a postupně přisypávejte polohrubou mouku. Nakonec přidejte vychladlé rozpuštěné máslo. Hnětením vypracujte měkké těsto, poprašte moukou, zakryjte a položte na teplé místo. Nechte vykynout do dvojnásobného objemu a znovu prohněťte. Těsto rozdělte na dva kusy a vyválejte do obdélníkového tvaru (30 x 50 cm).
Vyválené těsto potřete rozpuštěným máslem a posypejte skořicovým cukrem. Přeložte ho na polovinu po delší straně a nakrájejte na proužky široké 2 cm a dlouhé 20, 30 a 40 cm. Proužek uchopte z každé strany a kroutivým pohybem proti sobě zatočte do kolečka, konec proužku založte dospodu. Tři různé velikosti vám poslouží k zhotovení stromečku. Stočená kolečka dejte na plech vyložený papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 225 °C po dobu 10 až 15 minut.
Pak na sebe naskládejte 3 různě velké bochánky a uprostřed propíchněte špejlí na konci ozdobenou bílým papírkem ve tvaru hvězdičky. Na polevu smíchejte práškový cukr s vodou.

ŠVÉDSKO

Švédská kuchařka, Dominika Wittenberg Gašparová, foto: Vanda Lubomirský Nárožná, 208 stran, 499 Kč, www.smartpress.cz

ŠVÉDSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

INGREDIENCE (4 porce)

100 ml zakysané smetany
150 ml domácí majonézy (recept na str. 164)
1 lžíce dijonské hořčice
hrst čerstvých bylinek, třeba kopru, petrželky nebo pažitky
500 g vařených brambor varného typu A, oloupaných a nakrájených na větší kostky
sůl a pepř podle chuti

POSTUP

Smíchejte smetanu, majonézu, hořčici a většinu nadrobno nasekaných bylinek. Přidejte brambory, sůl a pepř podle chuti, posypte zbylými bylinkami a podávejte.

GRILOVANÝ LOSOS S CITRONOVOU KŮROU A KAVIÁROVÝM DIPEM

INGREDIENCE (4 porce)

4 filé z lososa, s kůží nebo bez
1 lžíce olivového oleje
kůra z 1 citronu
800 g brambor varného typu B
2 až 3 lžíce kvalitního oleje
bílý pepř
sůl
Na dip:
strouhaná kůra z 1 citronu
200 ml 12% zakysané smetany
40 g kaviáru
1 červená cibule, nadrobno nasekaná
2 lžíce nasekaného kopru nebo petržele
šťáva z ½ citronu
sůl
pepř

POSTUP

Filety umyjte a osušte. Smíchejte olivový olej, sůl, pepř a citronovou kůru a lososa směsí potřete – mašlovačkou nebo ještě lépe rukama. Maso grilujte v troubě při 200 °C nebo na grilu 10 až 15 minut, dokud není světle růžové. Po 10 minutách zkontrolujte, a pokud je hotové, odložíte. Troubu nechte zapnutou. Mezitím v misce metličkou umíchejte suroviny na dip. Brambory uvařte ve slupce doměkka, přesuňte na vymaštěný pekáč a rozmačkejte vidličkou. Polijte olejem, osolte mořskou solí a 5 minut pečte ve vyhřáté troubě.
Rybu podávejte s dipem a bramborami.

RAKOUSKO

OVOCNÉ MAKOVÉ HVĚZDIČKY (asi 30 kousků)

INGREDIENCE

Na těsto:
250 g hladké mouky
1/2 KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
125 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
100 g mletých mandlí
100 g mletého máku
170 g změklého másla nebo margarínu
1 vejce
Na potření:
200 g rybízového džemu
Ještě potřebujete:
2 plechy na pečení (30 x 40 cm)
formičky ve tvaru hvězdičky (6 cm) a (2,5 cm)

POSTUP

V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilínovým cukrem, mandlemi a mákem. Přidejte máslo, vejce a ručně vypracujte dohladka. Těsto nechte asi hodinu při pokojové teplotě odpočinout.
Na pomoučené pracovní ploše vyválejte z těsta pomocí válečku plát o tloušťce asi 3 mm. Formičkou (6 cm) vykrajujte hvězdičky a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. U poloviny hvězdiček vykrojte pomocí menší formičky (2,5 cm) střed. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná 160 °C) a pečte asi 10 minut. Hvězdičky po vychladnutí slepte džemem.
TIP:
Slepené hvězdičky můžete dozdobit rozpuštěnou Polevou bílou Dr.Oetker.
V dobře uzavíratelné dóze můžete hvězdičky skladovat asi 3 týdny.

VÁNOČNÍ ŠTOLA S MARCIPÁNEM (asi na 16 porcí)

INGREDIENCE

Na těsto:
50 g rozinek
4 PL rumu
500 g hladké mouky
1 balíček Kypřicího prášku s vinným kamenem Dr.Oetker
150 g cukru
2 balíčky Finesse Citrónové kůry Dr.Oetker
50 g vlašských ořechů
50 g mandlových plátků
100 g kandovaného ovoce
150 g změklého másla nebo margarínu
250 g polotučného tvarohu
2 vejce
Na náplň:
1 balíček Marcipánu Dr.Oetker
50 g sušených brusinek
Na potření:
150 g změklého másla
150 g moučkového cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
Ještě potřebujete:
plech na pečení (30 x 40 cm)

POSTUP

Rozinky namočte do rumu. V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, cukrem, kůrou, ořechy, mandlemi a kandovaným ovocem a promíchejte. Přidejte máslo, tvaroh a vejce a ručně vypracujte dohladka. Z těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše plát 30 x 35 cm.
Na přípravu náplně zapracujte do marcipánu brusinky a vytvořte váleček dlouhý 25 cm. Váleček naneste do středu plátu a z obou stran těsto přehněte přes marcipán. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete částí rozpuštěného másla. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzdušná 150 °C a pečte asi 60 minut.
Po upečení štolu ihned potřete zbylým máslem a pocukrujte moučkovým cukrem smíchaným s vanilínovým cukrem. Nechte vychladnout.

TIP:
Štolu můžete upéct i ve formě na srnčí hřbet nebo ve formě na bábovku.

JDE TO I BEZ LEPKU…

Bez lepku – sladké i slané recepty, Lucie Kazdová, 176 stran, 399 Kč, www.smartpress.cz

LINECKÁ KOLEČKA (asi na 1 kg)

INGREDIENCE

450 g bezlepkové mouky
50 g bramborového škrobu
120 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
špetka xanthanu
3 vejce
250 g másla, změklého
citronová kůra

Na ozdobení:
rybízová marmeláda (nejlépe domácí)
moučkový cukr

POSTUP:

Sypké suroviny nasypte do velké mísy nebo na vál. Doprostřed udělejte důlek a do něj dejte vejce a změklé máslo pokrájené na malé kostičky. Těsto dobře propracujte. Před použitím nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Linecké těsto vyválejte na pomoučeném válu zhruba do tloušťky 4 mm a vykrajujte tvary – obvykle vždy jedno plné kolečko a druhé s dírkou ve středu. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 5 minut. Vychladlá kolečka slepte rybízovou marmeládou a pocukrujte.

Více informací se nachází v prosincovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Datum vydání: 27. 12. 2017

Edit: