Nepředesignovat!

Majitelé kontaktovali architektku Janu Štěrbákovou na doporučení svého kamaráda malíře Petra Kvíčaly, s nímž dlouhodobě spolupracuje. Nechtěli však interiér dokonalého designu, ale prakticky a pohodlně vyřešený prostor pro bydlení.

Navštívený byt je částí původní ho rozlehlého bytu rozděleného do dvou menších, jeden má rozlohu asi 115 m 2 s 20 m 2 terasy a druhý je malý jednopokojový.

Martina a Pavel oslovili architektku hned po koupi bytu, v době, kdy bylo ještě možné provádět poslední změny a zásahy do řešení. „Poprvé jsem byt viděla ještě v hrubé stavbě. Byla jsem příjemně překvapena nejen jeho velikostí, ale především fascinujícím výhledem na lom a vysílač na Hádech. Dost se mi líbilo i to, že celá novostavba bytového domu je vrostlá do původní uliční zástavby. Dalším pozitivním zjištěním byla skutečnost, že byt má dostatečné zázemí. Náleží k němu totiž kromě sklepní kóje v přízemí domu i garáž a jedno kryté parkovací stání. K objektu navíc přiléhá pozemek zahrady, táhnoucí se až k hraně srázu do údolí řeky Svitavy,“ vzpomíná architektka. „Klientské změny jsme museli stihnout v šibeničním termínu, klienti byli skvělí a za provedení změn ostře lobbovali u developera i u stavební fi rmy.“ Změny ohlídala architektka formou autorského dozoru. Navržený interiér prováděly nejen fi rmy spolupracující s dodavatelskou stavební fi rmou, ale i prověřené realizační fi rmy z adresáře architektky.

Prakticky organizovaný obytný prostor… a barevné „vlny“ na obraze Petra Kvíčaly. Foto: Martin Zeman

Realizaci stavebních úprav i interiérů bytu věnovali Pavel a Martina hodně energie i času, detailně konzultovali jednotlivá řešení. Pavel dokázal dobře formulovat zadání, měl jasnou představu o technickém komfortu svého bytu. Připojení k internetu, výběr TV, zabezpečovací systém a další technické záležitosti řešil prakticky sám. Martina se věnovala výběru barev, vytváření nálady v bytě. Architektka Štěrbáková dala představám a požadavkům manželů jasný tvar i barvu. „Při návrhu interiéru jsem musela brát zřetel také na dvoumetrovou postavu majitele bytu. Otvory pro dveře byly bohužel hotové a vyšší dveře nebylo již možné zařídit. Úložné prostory jsou však navrženy na míru majiteli,“ upřesňuje architektka.

 

DISPOZICE A BARVY

Byt je řešen jako velký obytný prostor se zázemím a dvěma samostatnými ložnicemi, jedna slouží rodičům a ve druhé se brzy zabydlí děti. V létě je byt ještě rozsáhlejší, patří k němu totiž i komfortní obytná terasa a balkon. Zázemí tvoří pohodlná koupelna a samostatné WC s prádelnou. Martininy představy o materiálech a barvách architektka postupně formovala s ohledem na možnosti prostoru. Barevné tóny se harmonicky opakují, člověk tak lépe vnímá byt jako jeden společný prostor. Jediným akcentem se stal obraz od Petra Kvíčaly. Původní majitelčiny vize byly mnohem odvážnější, nyní je však s poměrně decentní barevností spokojená.

 

OD PŘEDSÍNĚ PO KOUPELNU

Již ve vstupním prostoru bytu je udán barevný tón. Béžová epoxidová stěrka na podlaze, o pár tónů světlejší plochy skříní (lamino) a stěn s akcentem tmavého výrazného orientálního dřeva wenge ošetřeného olejem. Předsíň poskytuje dostatek úložného prostoru. Ačkoli k bytu patří i garáž a sklep, míst pro ukládání a odkládání věcí není nikdy dost, zvlášť pokud se člověk věnuje sportu a jiným koníčkům.

Z předsíně vstoupíme do obytného prostoru s kuchyní, jídelnou, pohodlným gaučem a krbem. Barvy, materiály a struktury přibývají, podlaha v obytných místnostech je dřevěná. Výrazná průmyslová mozaika (olejované masivní dřevo) působí příjemným teplým dojmem. Barevně této místnosti vévodí „vlny“ Petra Kvíčaly. Olivově zelenou pracovní kuchyňskou desku si vybrala majitelka.

Pobyt na terase za velkorysými okny je komfortní i díky roštům ze severské borovice na podlaze. Tento materiál je jednou z investorských změn v průběhu realizace stavby. Betonová dlažba byla nahrazena kvalitním dražším dřevem.

S interiérem obytného prostoru barevně koresponduje ložnice zařízená skříněmi na míru. Atypická postel z předchozího bytu je doplněná jen novým čelem. Ladění nátěrů stěn se přizpůsobilo tapetám, které majitelka s architektkou vybraly. Přebalovací pultík a postýlka čeká na miminko a až se odrostlé děti přestěhují do svého pokoje, ložnici tyto kusy nábytku opustí. Je však příjemné, že nábytek nepůsobí v interiéru nepatřičně, přece jen pár let bude patřit mezi nejdůležitější zařízení bytu.

Prostorná koupelna dokonale funguje, Martina dává přednost koupelím v malé vaně, Pavel a pes používají sprchu s příjemným dřevěným roštem. Děti určitě v budoucnu také ocení možnost volby. Zelená keramická mozaika naštěstí nebude příliš náročná na údržbu.

 

Daniela Hanousková

Foto: Martin Zeman


Ing. Arch. Jana Štěrbáková

(* 1975), autorka projektu

Absolventka VUT Brno Fakulta architektury. Po absolvování studií zaměstnána v architektonické kanceláři Burian – Křivinka v Brně. Spolupracovala v týmu na větších zakázkách a soutěžích např.:

  • Dům U závoje – Havelská, Praha
  • Dostavba domova mládeže, Litomyšl
  • Městská plovárna Znojmo – Louka

Od roku 2004 se samostatně věnuje práci na poli bytové architektury a interiérového designu. Své projekty zpracovává od architektonické studie až po fi nální realizaci, důraz klade na osobní přístup ke klientovi a v průběhu celé výstavby hájí jeho zájmy. Při realizacích pracuje s řadou prověřených dodavatelských fi rem. Spolupracuje s výtvarníky v rámci projektu QiQi.

Kontakt:

janasterbak@seznam.cz


Vizitka bytu 3 + k. k.

  • Datace: 9/2008 – 7/2009
  • Plocha bytu: 115 m2
  • Plocha terasy a balkonu: 26 m2

 

Edit: