Nový půvab starému domu

23

Směrem do zahrady je zvětšený suterén a obývací pokoj ve zvýšeném přízemí. Nově přistavěná je také dřevem obložená část a terasa.

Zdá se, že éra, kdy obyvatelé měst houfně opouštěli své byty, aby si pořídili domek v novém satelitním sídlišti, již pominula. Shluky rodinných domů bez občanské vybavenosti v blízkém okolí, spojené s městskými pracovními příležitostmi nevyhovujícími komunikacemi zcela zanedbané dopravní sítě, již tolik nelákají jako v posledních dvou desetiletích.

Pozornost se obrací k bydlení ve městě, kde už je vše potřebné pro život dávno na svém místě a v dosahu. Rodina, kterou jsme navštívili, nikdy neměla v úmyslu své město opustit. Když chtěli život v paneláku zaměnit za lepší bydlení ve svém, rozhlíželi se po lokalitě, v níž bydleli. V tiché ulici, nepříliš vzdálené od centra, koupili řadový rodinný dům z dvacátých let minulého století, se záměrem upravit jej pro své potřeby a v rámci dnešních možností.

2

Na obytný prostor navazuje za skleněnou stěnou terasa se stolem a relaxační pobytová zahrada.

3

Skleněná posuvná stěna odděluje pokoj od haly. V celém podlaží je položena velkoplošná kalibrovaná dlažba tvořící jednolitý povrch téměř bez viditelných spár.

4

Probouráním nosné zdi vznikl obytný prostor otevřený přes celé podlaží.

5

Kuchyň s jídelnou jsou orientované k uliční straně. Designové židle jsou značky Pantone.

RADIKÁLNÍ ZMĚNY HLAVNĚ UVNITŘ 
Před novými majiteli téměř devadesát let starého objektu stál nemalý úkol: dům zrenovovat a částečně přestavět. Obrátili se na zkušené architekty Romana Valkouna a Dušana Vrška, aby jejich požadavky svojí imaginací proměnili v kvalitní projekt. Po vzájemné dohodě navrhli architekti radikální modernizaci se zachováním architektonicky cenných a nezničených prvků. Uliční fasádu ponechali ve stylu shodném s několika domy v sousedství, jen osadili nová dřevěná okna v původním členění a vrata do garáže v suterénu. Na zadní straně domu se přístavbou zvětšil suterén i přízemní obývací pokoj hledící skleněnou stěnou přes terasu do zahrady. Přistavěná věž obložená dřevem poskytuje prostor pro nové šatny a koupelnu. Ze zadního pohledu je dům řešen jako ryze moderní architektura. Zásadní proměnu prodělal dům také uvnitř, aby obyvatelům poskytoval současný komfort.

6

V komoře pro domácí práce orientované do ulice je vše dořešené do detailu.

7

V průchozí šatně jsou vestavěné dvě skříňové stěny. Zrcadlová stěna zvětšuje dojem prostoru osvětleného světly zapuštěnými do stropu.

9

Schodišťovou halu prosvětlují střešní okna. Z podest se vchází do dvou šaten.

10

Průhled chodbou ve druhém podlaží do pracovny.

11

Do druhého podlaží vedou původní očištěné dřevěné schody, do třetího nové ocelové.

VIZITKA
Rekonstrukce zděného domu
Střešní krytina: vláknocementové šablony
Fasáda: omítka, dřevěný obklad meranti
Terasa: meranti
Okna: dřevěná v původním členění
Vnitřní dveře: prosklené bíle lakované, celoskleněné
Podlahy: velkoformátová kalibrovaná dlažba, plovoucí ořech
Schodiště: opravené původní a nové ocelové
Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch-voda
Vybavení: sauna, whirlpool

16

2. nadzemní podlaží: 1 – chodba, 2 – pokoj, 3 – ložnice, 4 – pracovna, 5 – koupelna, 6 – šatna

17

1. nadzemní podlaží: 1 – zádveří, 2 – hala, 3 – koupelna, 4 – obývací pokoj, 5 – jídelna, 6 – komora, 7 – šatna

18

Suterén: 1 – garáž, 2 – chodba, 3 – odpočívárna, 4 – sauna, 5 – komora, 6 – whirlpool, sprcha

TÉMĚŘ VŠECHNO NOVÉ 
Během totální přestavby bylo vyměněno skoro všechno kromě některých zdí a schodiště. Protože se z jednoprostorové půdy mělo stát obyvatelné podlaží, dostala stavba novou střešní krytinu s tepelnou izolací. V rekonstruovaném suterénu jsou nové izolace proti vodě. Byla osazena nová okna, dveře, podlahy, rozvody elektřiny, vody, topení. Stropy zůstaly původní, ale byly vyztuženy ocelovými nosníky. Probouráním nosné zdi v přízemí vznikl obytný prostor otevřený přes celou hloubku podlaží od ulice až k zahradě, kde se plocha ještě protáhla přístavbou a navazující terasou. Zvětšený vnitřní prostor se prostřednictvím skleněné stěny otevřel do klidné pobytové zahrady. Kamenné schody vedoucí od vchodu do zvýšeného přízemí jsou obložené novou vrstvou travertinu. Nad schody je podle přání majitelů umístěna průchozí šatna, protože v zádveří pro ni není místo. Šatnou se prochází do denního obytného prostoru nebo je možné ji obejít přes schodišťovou halu. Architekti chtěli zachovat genia loci původního domu, proto v hale zůstalo dřevěné schodiště do prvního patra, jen očištěné a namořené v nezměněné barvě. Nad ním je do podkroví přistavěné ocelové schodiště, aby byl jasně patrný rozdíl mezi původním a novým.

19

20

Lázeňské prostory v suterénu i hostovskou koupelnu v podkroví opticky prohřívá optimisticky žlutý obklad stěn.

21

22

Koupelna je obložena tmavě šedou keramikou, niky na odkládání zdůrazněné žlutou a červenou barvou. Na velké okno navazuje zrcadlo, které prostor zvětšuje.

DOKONALE SOUČASNÉ INTERIÉRY
Majitelé požadovali, aby se architekti snažili interiéry co nejvíce prosvětlit, protože okna jsou jen ve dvou protilehlých fasádách. Prostor měl být čistý, vzdušný, nezaplněný skříněmi. Prosvětlení docílili architekti otevřením volného prostoru, prosklením celé stěny obývacího pokoje a zabudováním střešního okna do schodišťové haly. Světlost moderních minimalistických interiérů podpořili převahou bílé a béžové barvy. Na nábytkových solitérech vyniká ořechová dýha s výraznou kresbou. Majitelé si přáli krb, který vytvoří předěl mezi obývacím pokojem a kuchyní. Na jeho tělese je natažena šedá betonová stěrka. Investor má rád moderní design, v jídelně upoutají pozornost židle Pantone, většina svítidel je značky Artemide. Zatímco obývací pokoj je orientovaný do zahrady, z kuchyně na straně ulice je výhled směrem ke vstupní brance. Poblíž kuchyně vznikla na přání majitelů samostatná místnost pro domácí práce, kde je umístěna pračka se sušičkou a druhá lednice. Přízemní pobytové podlaží má v zadní přístavbě také koupelnu. Ve druhém nadzemním podlaží je ložnice, dětský pokoj, pracovna a koupelna. Ze dvou podest schodiště se vstupuje do dvou šaten umístěných v přístavbě nad spodní koupelnou. Podkroví je upravené k pobytu návštěv, pokud není návštěva, prostor slouží jako herna. V suterénu pod terasou umístili fi tness s vířivkou a saunou. Celý dům je vyhřívaný tepelným čerpadlem vzduch-voda. V tomto případě se setkal investor se stejně naladěnými architekty. Díky výbornému porozumění a příkladné spolupráci mohli architekti vytvořit projekt, jehož výsledek slouží k oboustranné spokojenosti.

12

Zádveří a schody do zvýšeného přízemí odděluje od haly skleněná stěna. Prostor je osvětlen měkkým světlem svítidel zapuštěných ve stěně.

13

Pracovna je účelně zařízena bílým lakovaným nábytkem.

14

Dětský pokoj je navržený a zhotovený na zakázku. Postel s úložným prostorem evokuje pirátskou plachetnici. Dlouhý pracovní stůl je podél celé stěny s oknem.

15

1

24

Do zahrady je vysunutá terasa, kolem lze sejít do suterénního fitness. Na konzolách nad rampou je umístěné tepelné čerpadlo, vyhřívající celý dům.

 

 

 

8

Valkoun, Vršek - architekti 
Návrhy staveb pro bydlení, návrhy a realizace interiérů 
Ing. arch. Dušan Vršek 
absolvent Fakulty architektury ČVUT, 1985 autorizovaný architekt ČKA 
tel.: 602 554 352 
Ing. arch. Roman Valkoun 
absolvent Fakulty architektury ČVUT, 1989 
tel.: 606 684 094 Kontakt metalart@upcmail.cz

Uložit

Edit: