Byt s oknem do kina

2

Stěna natřená tabulovou černí slouží dětem i dospělým na kreslení a vzkazy, stejný nátěr nahrávající tvořivosti je i v dětském pokojíku.

Nápadité, přehledné, svižné bydlení, které můžeme s velkým smeknutím klobouku zařadit do obsáhlé a pestré škatulky „architekti sobě“. Peter Jurkovič v bratislavském přízemí navrhl pohodlný byt pro vlastní čtyřčlennou rodinu. Vsadil na překližku, světlé dřevo, bílou barvu, litou stěrku, a celek pak už jen okořenilo několik šikovně rozmístěných oblíbených designových prvků.

Poměrně rozlehlý byt se nachází v přízemí terasového domu z jednadevadesátého roku, dům je postaven z dutých cihel, stropy jsou keramické, kvalita odpovídá době – v podstatě z hlediska materiálů a provedení žádná velká výhra, ale jako základna pro další úpravy zlaté zázemí. Orientace obytných místností k jihozápadu zajišťuje dostatek denního světla, přiléhající předzahrádka je také vítaná. Rekonstrukci v roce 2011 zapříčinila hlavně potřeba samostatného pokoje pro každé z dětí, dcerka tou dobou nastoupila do první třídy a měla už jiné povinnosti a denní program než o tři roky mladší chlapeček. Rodina se na půl roku přestěhovala do domu k prarodičům a stavební práce mohly začít. Dětské pokoje spolu nyní sousedí, pokoj pro holčičku vznikl z bývalé rodičovské ložnice. Rodiče se přestěhovali na místo původní jídelny, a získali i novou prostornou šatnu a vlastní koupelnu na místě dřívější kuchyně.

1

3

4

5

Vstup od 18 let – drobný fórek, vzpomínka na zaniklé videopůjčovny. Za závěsem ale neobjevíte nic vzrušujícího, je tu pouze praktická komora a pračka…

SRDCE DOMOVA, MÍSTO SETKÁVÁNÍ 
Prvotní dispozice počítala s centrální halou, kterou rodiče využívali jako velkou pracovnu. Po vybourání příček se tato místnost rychle stala centrem veškerého rodinného dění a společenského života, podle mínění domácích funguje nad očekávání výborně, mají z ní jako z výsledku rekonstrukce asi největší radost. Vzniklo zde nově velké okno s prostorným parapetem. Po stažení plátna je okno využíváno při filmových večerech jako projekční plocha. A i když tomu fotografie ještě nenasvědčují, z domácnosti zmizela televize, což rodina kvitovala s velkým povděkem. Ke vzniku okna Peter Jurkovič poznamenává: „Původní návrh byl velmi špatně řešený, navzdory tomu, že všechny byty ústí do terénu, jako ten náš, nebo na terasy, spojení s těmito exteriérovými prostory bylo vždy přes jediné balkonové dveře. Okna měla původně parapet ve výšce až 1100 mm. Při výměně oken jsme tedy parapety snížili, v dětských pokojích na 850 mm a v obývacím pokoji na 450 mm, kde jsme vytvořili takový sedák. Je to nyní velmi příjemné místečko na povalování, i v zimě je vyhřáté od spirálového radiátoru.“ Promítací plátno se naštěstí podařilo sehnat v téměř potřebné velikosti, stačilo jen přidat pár centimetrů šířky. Většina nábytku v hlavní místnosti je zhotovena stavebnicovým systémem z neupravené překližky. Kuchyňské překližkové části, police a pracovní deska jsou atyp, kuchyňská dvířka vybrali z tehdejší nabídky v IKEA. Pro kuchyňský přívod vody a odpad architekt nechal vysekat kanál vedený z původní kuchyně (nynější koupelna rodičů).

8

9

10

Místo dveří do sousední hlavní obytné zóny vznikl nahrubo zazděný a bíle natřený výklenek – knihovna v ložnici. Šatna je sestavena ze skříní z běžného sortimentu IKEA a od koupelny ji dělí příčka ze dvou slepených biodesek. A co ty hudební nástroje? S kytarou řádí táta Peter a na klavír se učí malá Nataška.

VIZITKA BYTU
Název: NHR—Rekonstrukce bytu
Realizace: 2011
Rozloha: 106 m2
Lokalita: Bratislava
Autoři: Peter Jurkovič, Števo Polakovič, Lukáš Kordík

 

6

Původní stav: 1 – vstup, 2 – předsíň, 3 – chodba, 4 – komora, 5 – WC, 6 – koupelna, 7 – ložnice, 8 – dětský pokoj, 9 – obývací pokoj, 10 – jídelna, 11 – kuchyň, 12 – spižírna Nový stav: 1 – vstup, 2 – hlavní obytný prostor, 3 – chodba, 4 – spižírna, 5 – WC, 6 – koupelna, 7 – dětský pokoj, 8 – dětský pokoj, 9 – ložnice, 10 – šatna, 11 – koupelna, 12 – WC

 

STAVEBNÍ STŘÍPKY A ZAJÍMAVOSTI 
Ruku k dílu přiložil kromě stavebníků také autor rekonstrukce, členové rodiny i mnoho kamarádů. „Bourací a nějaké jednoduché stavební práce jsme zvládli sami s pomocí rodiny a kamarádů, každému intelektuálně pracujícímu člověku to čas od času přijde vhod. Většinu prací ale přece jen provedli již prověření řemeslníci, jsem s nimi naprosto spokojený. Realizace probíhala přesně podle plánu, byla to vlastně relativně jednoduchá rekonstrukce.“ S podlahami si chtěl zprvu architekt poradit sám. „Měl jsem ambici vyrobit hlazený beton, technikou, která je u nás už dávno zapomenutá (pozn. red.: kletovaná podlaha), ale nepovedlo se mi to, tak jsem nakonec povolal partu, co lije hlazenou cementovou stěrku, roztíranou velkými hladítky, která vytvářejí vlnovkovité obrazce.To se mi úplně nelíbí, přemluvil jsem je, aby materiál neroztírali, ale jen nalili a přejeli tím „ježkem“, což samozřejmě nedopadlo zcela podle jejich představ, ale mně se to líbí. Jsou v té stěrce takové malé dírky po bublinkách…“ Zajímavé je i složení příčky mezi novou šatnou a koupelnou rodičů. Architekt zde použil dvě slepené biodesky, vznikla příčka silná přibližně 4 cm, ze strany koupelny obložená klasicky mozaikou a zvenku olejovaná s bílým pigmentem, aby nezežloutla.

12

13

14

15

A TEĎ UŽ RYCHLE VEN… 
Předzahrádka je opatřena palubovkou a lavicemi z exotického dřeva iroko, tzv. teaku pro chudé, jak bylo Peterovi řečeno. „Ocelovka je neupravené černé železo, čekám, kdy už konečně orezne, ale nějak se mu nechce. Na smrkových lepených hranolech je čirý polykarbonát a elektricky ovládaná textilní stínicí žaluzie. Tato kombinace funguje skvěle.“

16

17

11

Ing. Arch. Peter Jurkovič (1979) 
Studium:
1997-2001 Fakulta architektury, Slovenská technická univerzita, Bratislava 
Působení:
od roku 2013 – vlastní architektonické studio JRKVC 2007 – 2013 partner v architektonickém studiu gutgut 2003 – 2007 partner v architektonickém studiu RAUM 
Vybrané realizace: 
SUSHI Interiér sushi baru, Bratislava DUN Bytový dom Dunajská ulica, Bratislava DEV Rodinný dom Devín, Bratislava 5KA Bufet z lodných kontajnerov, Senec JJ Rodinný dom, Záhorská Bystrica IST Rodinný dom, Čuňovo 
Kontakt: 
JRKVC Ing. Arch. Peter Jurkovič tel.: + 421 903 461 380 www.jrkvc.sk
Pozn. red. pro všechny zvědavce: Peter není, nebyl a nebude příbuzný známého slovenského architekta, návrháře nábytku a etnografa Dušana Samo Jurkoviče (1868-1947).

18

19

Edit: