Pohodlný dům pro manželský pár v předdůchodovém věku

Zázemí pro manželský pár v předdůchodovém věku našlo svůj předobraz v prérijních domech Franka Lloyda Wrighta. Téměř klasické tvarosloví obdélníkového domu se symetrickým hlavním průčelím podtrhují přírodní materiály – cihelný obklad a dřevo.


Návrh domu byl vánočním dárkem architekta Luďka Podlipného pro manželčiny rodiče. Ti se rozhodli pro stavbu nového domu na okraji Prahy, aby si mohli užívat zahradu i návštěv vnoučat. „Majitelé si nepřáli příliš „moderní krabici“, snažil jsem se proto najít výrazově přijatelné řešení domu se šikmou střechou, který by vyhovoval vkusu klientů středního věku,“ přibližuje architekt. „A v domech mého oblíbeného architektka F. L. Wrighta jsem ho našel. Jednoduchý tvar střechy s římsou je historicky osvědčeným řešením.“

856-32

Zadní průčelí domu zaujme částečně zapuštěným balkonem a rohovými okny.

856-27

Cihelný obklad sjednocuje dům, garáž i plot v jednolitý celek.

Podkroví, které chladí

Valbová střecha s nízkým sklonem vytváří plnohodnotné provětrávané podkroví, tak jako u klasických venkovských stavení. Díky tomu se v létě nepřehřívá, i v zimě působí vzduch jako izolant, v místnostech v horním patře nejsou problémy se vzdušnou vlhkostí z provozu domácnosti. Místnosti v horním patře nemají omezení v podobě zešikmených stěn a nízké podkroví je využíváno jako skladovací prostor. To jsou v kostce výhody, které pociťují obyvatelé domu. Hodně si pochvalují římsu, která neplní jen funkci estetickou, ale slouží i k ochraně fasády před deštěm, a v létě chrání horní místnosti před prudkým sluncem. Dřevěná pergola pak zastává obdobnou úlohu v přízemí.

856-36

Dispozice klasická jen zčásti

Schodiště je klasicky umístěno mimo obytné místnosti ve středu domu a je prosvětleno okny v mělkém rizalitu, který zatraktivňuje průčelí domu i tím, že je na rozdíl od cihlového obkladu omítnut. I hlavní obytný prostor orientovaný na jih ctí klasické členění na obývací pokoj a kuchyň, zároveň je však zcela neodděluje. Kuchyň je přes jídelní kout s obývákem spojena, přitom však skryta v severozápadní části dispozice. Toto řešení si majitelé pochvalují i díky výhledu na ulici a ke vstupní brance a také proto, že na kuchyň navazuje chladná spíž na severní straně. Tu si totiž majitelka výslovně přála.
Dalším přáním majitelů ohledně řešení domu byla krytá terasa – vznikla v jihozápadním rohu domu, kde je do půdorysu zapuštěn venkovní výklenek zastřešený horním patrem. Prostor před touto terasou je kryt pergolou pokračující i před okny obývacího pokoje. Je tak zdůrazněno propojení vnitřní i venkovní společenské části domu. Terasa se stala od jara do podzimu natolik oblíbenou, že si majitelé krytý prostor ještě rozšířili markýzou, kterou je možné vysunout pod pergolu. A samozřejmě nechybí krb, který je nejen podle Wrighta jádrem domova. Pohledově však není dominantní, je v půdorysu tak trochu uklizen do nosné zdi. Více upoutá obklad ze stejného materiálu jako na fasádě, v interiéru je však provedený na sraz, beze spár.

856-46

Obývací pokoj postupně přechází v jídelní kout a za rohem pak pokračuje kuchyní.

856-44

Pracovní deska a podlaha v kuchyni je zhotovena ze žluté čínské žuly.

Uživatelsky pohodlný

Dům byl postaven před osmi lety, je tedy již dostatečně prověřen. Vyhovuje po stránce dispoziční majitelům i návštěvám, které využívají pokoj pro hosty v přízemí, děti s vnuky pak mají k dispozici dva pokoje v horním patře. Paní domu chválí praktické umístění pračky v nice koupelny, která schovává i plynový kotel. Uživatelsky příjemné je i nenáročné technické řešení vytápění a ohřevu teplé vody i možnost zpříjemnit si zimní večery u živého ohně. Během let doladili i interiér, který původně zařídili nábytkem ze starého bytu. Nejnověji přibyla knihovna v obývacím pokoji, kterou sem na míru navrhl sám architekt, který bděl také nad realizací zahrady i bazénu.
Že moderní klasika stále táhne, potvrzuje i zájem dalších klientů, kteří se na architektonický ateliér Podlipný Sladký architekti obracejí a chtějí podobně řešený dům. Dva nové návrhy již stojí.

856-38

Nejnovějším přírůstkem k vybavení domu je knihovna obývacího pokoje, navržená architektem Podlipným.

Ing. arch. Luděk Podlipný (*1974)

Vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Praze (1998).

Praxi absolvoval v ateliéru Petr Franta Architekti & Assoc., kde pracoval například na projektu Paláce Flóra v Praze na Vinohradech.

V roce 2003 založil s Martinem Sladkým architektonickou kancelář Podlipný Sladký architekti.

Kancelář se zabývá navrhováním a projektováním obytných, občanských a komerčních staveb a návrhy interiérů. Návrhy a projekty kanceláře jsou výhradně autorské a vznikají vždy za účasti minimálně jednoho ze společníků.

V poslední době se kancelář ve větší míře věnuje navrhování nízkoenergetických a pasivních bytových domů a vývoji nízkoenergetických řešení. Obytný soubor Rezidence Měcholupy získal cenu Český energetický a ekologický projekt roku 2009, Obytný soubor Ecocity Malešice získal 1. místo v soutěži BEFFA 2014 v kategorii Bytové domy.

Kontakt:

Podlipný Sladký architekti s.r.o.

Vlašimská 12, Praha 10

tel.: 272 049 043, 605 17 36 47

www.psarchitekti.cz

 

Vizitka domu

Autoři: Podlipný Sladký architekti, s. r. o.

Generální dodavatel: RESPO s.r.o.

Zastavěná plocha: 129 m2

Užitná plocha: 250 m2

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém POROTHERM s kontaktním zateplením (EPS), keramické stropy MIAKO

Fasáda: omítka, v přízemí obklad cihelnými pásky

Střecha: dřevěný krov, keramické tašky TONDACH, hranaté okapy a svody RHEINZINK

Okna: dřevěná s izolačním dvojsklem

Schodiště: železobetonové s dřevěnými stupnicemi

Vytápění: centrální teplovodní s plynovým kondenzačním kotlem, krbová vložka

Foto: Jaroslav Hejzlar

Více informací se nachází v lednovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.phpled

Uložit

Uložit

Uložit

Edit: