Příprava hnízda

Je rozdíl, jestli hledáte skutečný domov nebo jen byt. Pocit bezpečí a klidu ale není zaručen pouhým pohledem na projekt. Pomoci vám ovšem mohou architekti…

Foto: Jaroslav KVÍZ

Mladí manželé si nevybírali byt poprvé. Místo, kde se chtěli už opravdu usadit, měli dlouho vyhlédnuté. Počkali si na tu pravou příležitost a zanedlouho se už těšili z koupě bytu. Nastěhovat se chtěli co nejdříve, a protože si na jeho zařízení sami netroufli, oslovili architektonické studio. Architekti dostali k dispozici třípokojový byt v novostavbě v centru města. Naštěstí šlo pouze o holobyt, a tak mohli naplno popustit uzdu fantazii. Dispoziční řešení bylo ze strany majitelů bez požadavků na jakoukoliv změnu. Důležitý byl výběr povrchových materiálů, sjednocení stylu celé ho interiéru a navození pocitu bydlení v moderním, prakticky zařízeném bytě.

 

Volba stylu

Architektonické studio nemělo lehký úkol. V zadání nedostali vlastně žádný vodicí klíč, a tak se museli spolehnout na vlastní instinkt. Do interiéru chtěli, tak jako už mnohokrát předtím, vnést vlastní inovativní prvky. Zkrátka vytvořit originál, který by splňoval jedinečnost domova majitelů. S barvami a kombinací materiálů to nepřeháněli. Vsadili na dominantní parkety, kterými interiér propojili a zútulnili. Volba padla na teakové dřevo. Kladením jednotlivých dílů s různým barevným odstínem podle náhodného výběru vdechli interiéru hravost a dynamiku.

 

Hledání centimetrů

Podlahová plocha bytu nebyla příliš velkorysá. Proto architekti vybrali zařízení, které by interiér nezatěžovalo. K hravé a dominantní podlaze zvolili chladnou bílou a šedou barevnost stěn. Ta nahrává nejen pocitu většího prostoru, ale i jednoduchému, technicky laděnému vybavení. Teplý odstín podlahy vyvažuje chlad kovu a strohých linií. U nábytkových kusů, které zabírají větší plochu, hledali prvky lehkosti. Dominantní knihovna v obýváku využila odlehčených skleněných polic. Mohutné tělo kuchyňského ostrůvku se zase jakoby vznáší na vysokých kovových nožkách.

 

Zpomalili hned na startu

Pocit díla vytvořeného na míru získáte hned po vstupu do bytu. Světlým stěnám kontrastuje výrazná podlaha, která v předsíni „vybíhá“ až ke stropu v podobě dřevěného obkladus těny. Praktická police na boty s kovovým roštem je do ní zakomponovaná. Podlaha je natolik výrazná, že doslova omráčí nejednoho hosta. Vestavné skříně nebo jiný předsíňový inventář byste zde hledali marně. Na umístění šatníku i pračky využili architekti dvě komory, které byly součástí projektu. Volnou niku v předsíni, která měla původně sloužit jako vestavná skříň, využili na umístění lavice s policí na boty.

 

Strohé a praktické

Jednoduché řešení a hravé nápady byly pro zvolený tým architektů příznačné. I tentokrát vsadili na nejmodernější designové řešení. Objevují se v monolitickém pojetí kuchyňské linky, šatních skříní nebo na dřevěném obkladu ložnice. I když působí na první pohled příliš jednoduše, skrývají v sobě moderní a komfortní řešení v podobě moderních výsuvů a kování. Ty dokáží efektivněji využít prostor a zvýší komfort obsluhy

 

Přesouvání sanity

Původní návrh projektantů na umístění až dvou toalet se architektům zdál zbytečný. Majitelé upřednostnili namísto toalety v koupelně větší prostor ve sprchovém koutě. Rozšířili i počet umyvadel, a tak se prý zlepšila i nálada majitelky hned u ranní hygieny. Technický náboj interiéru podtrhli výběrem sanity strohých tvarů, šedé výmalby či neskrývanými technickými prvky, jakými je přiznaný kryt rozvodů uprostřed toalety. Výjimečně zvolená keramická dlažba v koupelně poukázala na upřednostnění praktických řešení před jednorázovým efektem.
Přestože možná interiér může působit trochu chladným dojmem, má své kouzlo. Je nadčasový a strohý a právě to majitelům vyhovuje . Více barevnosti a života do něho chtějí vnést až s příchodem dětí.


Ing. arch. Radka ZEDNÍKOVÁ, Studio ooooxarchitects

Od klientů jsme dostali stručné zadání: Vymyslete do našeho bytu interiér. První změna se týkala podlah. Zvolili jsme do celého bytu, s výjimkou koupelny, teakovou mozaiku poskládanou na divoko. Dřevo jsme použili i na terasách. Na slunci se tak nerozpálí, a tak teplo zároveň nesálá do bytu. A naopak v chladnějších dnech nestudí. Kromě toho zeleň lépe vynikne na dřevu než na dlažbě. Tvar knihovny vznikl z nutnosti. Klient si přál knihovnu, jenže tolik místa podél stěny, kde mohla jedině stát, nebylo. Nechtěla jsem, aby v prostoru příliš clonila. Výsledkem je tedy tvar, kde žádná dvě žebra nejsou totožná. Dalším neobvyklým nápadem byly úchytky na skříni v ložnici. Dámský šatník je má s menším rozestupem vyrobené na ženskou ruku, na pánském jsem navrhla kroužky dále od sebe.
Kontakt: www.ooooxarchitects.com


Foto: Jaroslav KVÍZ

 

 

Edita JANÍKOVÁ
Foto: Jaroslav KVÍZ

Edit: