Přívětivě nenáročný dům

To nejdůležitější, co od domu, který měl vyrůst na okraji města v podhůří Krkonoš, majitel očekával, byl nenáročný provoz a nenáročná péče. Samozřejmě kromě toho, že se bude líbit.

Jak bude vypadat, do značné míry určila více než padesát let stará stodola, stojící na pozemku, a kterou chce majitel zachovat. Nový rodinný dům bylo proto třeba navrhnout tak, aby dokázal na původní objekt reagovat. Vyřešit tento úkol bylo na architektovi Martinu Doubkovi. Majitel pozemku si ho zvolil na doporučení stavitele Jiřího Chudoby, který ve městě i v okolí realizoval více rodinných domů ke spokojenosti jejich majitelů.

1

Dřevěná okna Progression se zabudovanými rámy mají proti běžným oknům menší podíl rámu okna vůči sklu, při stejném rozměru okna je sklo větší, okno poskytuje více světla a umožňuje větší solární zisky.

obyvak s kamny

Prostor na ukládání dřeva na topení ve vyzděných akumulačních kamnech plní dobře svou funkci a je zároveň vtipnou ozdobou.

STARONOVÝ DVŮR

Umístění domu bylo kromě vazby na původní zemědělský objekt ovlivněno blízkostí menšího průmyslového závodu a nepříliš kvalitní obytnou zástavbou. Architekt navrhl novostavbu tak, aby vytvořila spolu se stodolou logický celek, připomínající tradiční vesnický dvůr. Zatím je hotov dům, nyní se chystá rekonstrukce stodoly, která bude sloužit jako místo setkávání s přáteli. S domem ji spojí přístřešek pro auta a vstupní závětří, které uzavřou dvůr ze severovýchodu. Vznikne tak intimní prostor odcloněný od rušivých okolních prvků. Vzhled domu odpovídá vesnickému charakteru zástavby – jednoduchým tvarem, proporcemi, podlouhlým půdorysem, sedlovou střechou i použitými materiály. Dřevěný obklad části fasády koresponduje se stodolou a navrhovanými dalšími prvky objektu – vstupem, přístřeškem, terasou. Osobitost dodávají domu okna bez viditelných rámů, jemně oživená dřevěnými fasádními prvky.

pasiv_dum_okna_PROGRESSION

Základem návrhu nízkoenergetického domu je kompaktní tvar. Z klasického tvaru domu vystupuje směrem k jihu kvádrová hmota rozšiřující prostor hlavní společenské místnosti.

pasiv_dum_okna_PROGRESSION_2

pasivni_dum_okna_PROGRESSION

ZBYTEČNĚ NEPLÝTVAT

Důležitým požadavkem majitele bylo navrhnout dům s co nejnižší potřebou tepla na vytápění, dům alespoň nízkoenergetický. To bylo pro architekta samozřejmostí, specializuje se na nízkoenergetické a pasivní dřevostavby. Majitel však dal přednost cihle, jak o sobě říká, je trochu konzervativní: „Cihla je cihla.“ Dům je tedy postaven z cihel zateplených vrstvou šedého polystyrenu, důkladně je zateplena i střecha foukanou celulozou, v roštu izolační předstěny je použita lněná izolace. Velké prosklené plochy orientované jihozápadně umožňují v zimě slunečním paprskům podílet se na vytápění domu – pomocí tak zvaných pasivních zisků. V létě jsou před nadbytečným slunečním zářením stíněna venkovními žaluziemi. K dobré energetické bilanci oken přispívá kvalitní termoizolační trojsklo a okenní rámy zabudované v ostění. Rám, který je obvykle nejslabším místem okna, je překryt izolací a zakryt fasádou. Což je navíc vizuálně velmi efektní řešení, z venku jsou viditelná pouze skla, s interiérem souzní dřevěné rámy oken v šedé krycí barvě.

Vizitka domu

Autor: Ing. arch. Martin Doubek

Dodavatel stavby: Jiří Chudoba, stavební a inženýrská činnost

Studie, projekt: 2010 – 2011

Zastavěná plocha: 98 m2 (samotný rod. dům)
202 m2 (celkem s krytým stáním, závětřím a stodolou)

Podlahová plocha: 138,3 m2

Konstrukce: cihelné bloky AKU Porotherm tl. 25 cm zateplené šedým EPS greywall 25 cm, vnitřní příčky cihelné

Strop: železobetonový monolitický

Střecha: dřevěný vaznicový krov, zateplení foukanou celulozou

Okna: dřevěná bezrámová Progression, Slavona

Vytápění: teplovodní podlahové a stropní, zdroj tepelné čerpadlo vzduch-voda XXX

Větrání: řízené s rekuperací vzduchu

_pudorys_1np

Půdorys přízemí 1 – šatna a zádveří, 2 – technická místnost, 3 – WC, 4 – komora, 5 – předšíň, 6 – kuchyňský a jídelní kout a obývací pokoj, 8 – schodiště

_pudorys_2np

Půdorys patra 1 – předsíň, 2 – koupelna, 3 – WC, 4 – dětský pokoj, 5 – ložnice, 6 – pokoj pro hosty

ÚČELNÁ DISPOZICE

Nízkoenergetický dům však neznamená jen kvalitní zateplení, podstatný je architektonický návrh – tvar, orientace a dispozice domu. K úspornosti přispívá i to, že dům není zbytečně velký. Základem je kompaktní tvar, z něhož vystupuje přízemní kvádrová hmota umožňující rozšíření obytného prostoru na jih. Architekt tak vyhověl přání majitele po prostorné společenské místnosti. Na ni později naváže venkovní terasa. Půdorys přízemí je založen na jasné ose západ-východ, respektive vchod-obývací pokoj. Na tento koridor navazují technická místnost, WC, místnost pro domácí práce – prádelna a schodiště, pod kterým je umístěna spíž. Dispozice graduje obytným prostorem – obývacím pokojem s kuchyňským koutem. V podkroví se nacházejí tři pokoje s hygienickým zázemím. „Vchod je navržen ze západní strany, přímo z budoucího přístřešku pro auto. Host tak nebude mít přístup rovnou do soukromého dvora, ale musí nejprve minout tento objekt,“ popisuje navrhované řešení architekt.

SG109201_upr1

Kuchyň navrhl architekt velmi pohodlně do tvaru U. Konkrétní řešení vzniklo na návrh majitele domu, který se zhlédl v kuchyni svých přátel.

SG109237_upr1

Rámy elegantních vchodových dveří jsou stejně jako okna zakryty fasádou s tepelnou izolací. Dveřní sendvičové křídlo je sladěno s okny i barevně.

CO NEJEFEKTIVNĚJI

Realizací domu byl pověřen již zmíněný stavitel Jiří Chudoba, který také dává přednost nízkoenergetickému stavění: „Podle našeho přesvědčení nemá význam stavět domy, které slouží běžně i padesát let do další přestavby, v horší energetické kvalitě a zaplatit za tuto dobu desetinásobně větší sumu za topení, než za samotnou stavbu. Je to na úkor investora, jeho finančních prostředků, ale i celé společnosti,“ Spolu s architektem provedli optimalizaci projektu tak, aby se minimálně snížily náklady na provoz domu vzhledem k vynaloženým prostředkům. Došlo k lehké úpravě dispozice, která zkrátila délku rozvodů centrálního vytápění a především Jiří Chudoba přišel s netradičním řešením vytápění – využít těžký akumulační železobetonový strop k vyhřívání místností pod ním i nad ním. Stejný teplovodní rozvod tak v podkroví funguje jako topení podlahové, v přízemí jako stropní. Majitel toto řešení chválí, stropní vytápění je velmi příjemné, teplo se pocítí hned, jako od slunce. Zdrojem je kompaktní jednotka vzduch-voda, která se stará o vytápění, rekuperační větrání i o ohřev TUV. Jako záložní zdroj slouží vyzděná polotěžká akumulační kamna, které dokáží vyhřát celý dům a zároveň nepřetápět interiér. Zkušenost z první zimy ukázala, že hlavním úkolem čerpadla je větrat a ohřívat vodu, k vytápění se muselo spustit jen párkrát ve velkých mrazech. A v kamnech se topí spíš pro radost. K radosti obyvatel domu slouží i to, že náklady na vybudování takové stavby jsou naprosto srovnatelné s domy, které na vytápění spotřebují energie, a peněz, mnohem více. „Za cenu standardního domu má zákazník dům energeticky mimořádně nenáročný, díky architektovu kvalitnímu návrhu tvaru a dispozice domu. Dům neobsahuje žádné  nadbytečnosti, které stavbu prodražují, někdy i hyzdí, a zadělávají na budoucí problémy při opravách,“ konstatuje Jiří Chudoba.

DSC03297

Ing. arch. Martin Doubek

(*1980, absolvent FA ČVUT)

2004 – 2012: spolupráce na projektech v pražském ateliéru Arxstudio: Jazzdock v Praze, rezidence Eliška (nejvyšší bytový dům v Praze), revitalizace konvertorové haly v Kladně, vítězný návrh na dočasné oživení Masarykova náměstí v Nové Pace, úpravy pražského gymnázia PORG, revitalizace kláštera paulánů v Nové Pace, Centrum Koruna v Radotíně, bytové domy Na Farkáně…

2012 zakládá vlastní ateliér MarDou, žije a pracuje v Nové Pace; vlastní projekty a realizace: Centrum volného času v Měšicích, interiér kavárny Street Café v Plzni, revitalizace Jírových sadů, Centrum bez bariér v Nové Pace, kuchyňské studio Ulrich ve Vrchovině u Nové Paky, revitalizace nám. Prof. Babáka ve Smidarech, územní studie Valdice, novostavby a rekonstrukce rodinných domů a vil v Královéhradeckém, Středočeském, Jihočeském a Olomouckém kraji

Kontakt:

Kotíkova 451, 509 01 Nová Paka

tel.: 603 441 813
info@mardou.cz

www.mardou.cz

Uložit

Edit: