Velkorysý byt s terasou

Mladý architekt navrhl rodině individuálně řešený interiér s řadou zajímavých prvků, ať už jde o originální vitrínu, obě studentské ložnice, nebo sezení s úložným prostorem.

Obývací pokoj je rozčleněn na odpočinkovou část s integrovaným sezením (opticky oddělenou zrcadlovou vitrínou s nikou uprostřed) a kuchyňskou část s bílou linkou, na niž navazuje jídelní stůl. foto Tomáš Dittrich

 

Na architekta Jana Mackoviče se obrátila klientka s přáním, aby pro ni navrhl interiér v posledním patře právě dokončené novostavby bytového domu. Základním požadavkem majitelky bylo do interiéru důstojně zakomponovat její oblíbená umělecká díla – sochu a obraz – a zachovat v bytě čerstvě položenou vícevrstvou plovoucí podlahu v tmavším ořechovém odstínu. „Z této barevnosti jsem vycházel a zahrnul ji do celkové koncepce. Prostor jsem rozdělil na jednotlivé funkční celky, z nichž vznikla jakási materiálově a vizuálně ucelená hnízda,“ přibližuje architekt Mackovič přístup, jakým se zhostil tohoto úkolu.

 

Originální prvky

Byt má logicky řešenou dispozici, rozdělenou na část společenskou, zahrnující obývací pokoj s kuchyní, a na soukromou, kam patří ložnice dětí s vlastní šatnou a samostatnou koupelnou. Žádný zásadní dispoziční zásah tedy nebyl nutný. Důležitou součástí bytu je i široká terasa, přístupná z obývacího pokoje a z ložnice dcery. Hlavní obytná místnost je rozčleněna na kuchyňskou, jídelní a odpočinkovou část. Proti jídelnímu stolu stojí originální autorská vitrína, do jejíhož centra architekt umístil majitelčinu oblíbenou sochu. Konstrukci vitríny tvoří speciálně upravený plech a její zrcadlová zadní stěna vyvolává dojem nekonečného prostoru. Stejný plech je použit i na obklad stropu a stěny za pohovkou. Kontrastuje tak s odlehčeně, avšak kompaktně působící kuchyňskou linkou v bílém laku a s vestavěnými spotřebiči, která je celá navržena na míru. Linku zajímavě oživují niky povrchově upravené cementovou stěrkou a vybavené nepřímým osvětlením.

 

Interiér na míru

Veškeré interiérové vybavení zhotovila na zakázku truhlářská firma Stanislava Balihara. Stěny ložnice rodičů změkčuje textilní tapeta barevně ladící s ořechovou podlahou, stěně za lůžkem pak dominuje obraz. Každou z ložnic dětí pojal autor interiéru zcela osobitě a svébytně. Výtvarně nadaná dcera, která studuje střední školu, má v pracovním koutě stěnu natřenou tabulovou barvou. Pracovní stůl pokračuje užším odpočinkovým gaučem ve stejné šíři, lůžko má obklad ze světlých dřevěných latí přecházejících na strop a navazující stěnu pokrytou tapetou s jemným motivem listů. V pokoji syna, studenta designu, zaujme příležitostné odpočinkové sezení pod oknem i lůžko obložené světlou dřevěnou překližkou se zakomponovanou skříní (vedle dveří) a se zabudovaným projektorem v horní části. Speciálně upravená roleta zde může sloužit jako promítací plátno.

 

Promyšlené detaily

Téměř veškeré zařízení bytu, ať už jde o kuchyňskou linku, kovovou vitrínu, sezení v obývacím pokoji, nebo vybavení ložnic, bylo vyrobeno na míru. Pohodlná sedačka do tvaru L má pod polštáři zásuvky s úložným prostorem. Velká obytná terasa s podobně řešenou sedací soupravou obsahuje rovněž ve spodní části úložné místo, kam se dají na zimu schovat odnímatelné sedáky s nepromokavým potahem. Přehlédnout nelze ani promyšlený výběr svítidel nebo zajímavě řešené osvětlení, například niky v kuchyni či ve vstup ních prostorách bytu obložených ořechovou dýhou.


Ing. arch. Jan Mackovič
autor návrhu a realizace interiéru

Během studia na Fakultě architektury ČVUT absolvoval stáže na univerzitách v USA a v Řecku. Působil a v současné době opět působí na Fakultě architektury jako asistent. Postupně pracoval v několika ateliérech a od roku 2010 vede ateliér vlastní. „Věnuji se návrhům rodinných domů, interiérů i netradičních instalací. Vždy kladu důraz na dokonalý a fungující prostor, především na kvalitu denního i umělého osvětlení. Při této realizaci jsem usiloval o originální, a přitom nadčasové řešení.“
www.mackovic.cz


text Dita Fingerlandová, foto Tomáš Dittrich

 

 

Edit: