Řadovka v novém kabátě

Rozlohou nevelký řadový dům, postavený v polovině dvacátého století v jedné z klidnějších pražských čtvrtí, si noví majitelé Markéta s Jirkou přebudovali k obrazu svému. Každý člen rodiny, včetně čtyřnohého psího společníka, tu najde dostatek soukromí i veškeré potřebné zázemí.

Řadový dům, který se měl stát novým domovem pro mladou dvojici se dvěma dětmi, doslova volal po rekonstrukci. Podle původní koncepce měl dům, jehož předchozími majiteli byli starší manželé, dvě obytná patra, podkroví a suterén, což nové rodině plně vyhovovalo, jen bylo potřeba přizpůsobit prostory moderním požadavkům na pohodlné bydlení, vyměnit staré a nevyhovující rozvody a trochu poupravit prostorové dispozice některých obytných místností.

Na stěnách místností byl použit štuk, klasická výmalba nebo obklady z nabídky firmy SIKO. Podlahy pokrývá dřevěná podlaha z olejovaných a kartáčovaných dubových prken nebo ručně vyráběná cementová dlažba.

Změny a úpravy

„Rekonstrukce původní charakter stavby nepozměnila, zachován zůstal sklon i výška hřebene střechy a také uliční a dvorní linie fasády,“ popisuje architekt Jan Kučera, který se spolu s kolegou Václavem Krajcem z architektonického studia VJEM zhostil stavebních úprav domu podle přání majitelů. Nebyla to jejich první spolupráce s mladým párem, s investory se již velmi dobře znali na základě předchozí oboustranně příjemné zkušenosti, kterou získali při rekonstrukci jejich předchozího bydliště – mezonetového bytu.
Zachován zůstal i koncept rozdělení místností v jednotlivých podlažích domu: sklad a technické zázemí je situováno do suterénu, v přízemí se pak nachází společenská část s kuchyní, patro s koupelnou a podkroví fungují jako klidová část domu.

Domov podle přání

Majitelé si přáli, aby jejich nová domácnost plně vyhovovala požadavkům pohodlného života čtyřčlenné rodiny se psem. Ve svém domově chtěli mít zejména materiály přírodní povahy, jako jsou dřevo a keramika, na stěnách pak klasické jádrové omítky a štuk.
„Mezi další požadavky Jirky a Markéty patřil důraz na ekologický přístup, dále zateplení fasády i střechy a celkové omezení tepelných ztrát domu, což do budoucna zaručí nižší provozní náklady,“ vzpomíná architekt.
Studio VJEM mělo na starosti stavební práce. „Provedli jsme kompletní vnitřní rekonstrukce inženýrských sítí, v domě byly nově instalovány rozvody vody, odpadů i veškeré elektroinstalace. Novou úpravou prošly také některé nenosné příčky, což do jisté míry pozměnilo lokální dispozice původního bytu,“ vyjmenovává Jan Kučera.

Hra s barvami a materiály

Co se týče vybavení interiérů, Markéta měla od počátku poměrně jasnou představu o jejich barevném ladění. Konečnou podobu jednotlivým místnostem vdechly až společně s architektkou Lenkou Kanalošovou, se kterou pečlivě vybíraly konkrétní barvy, materiály i povrchy pro každý prostor v domě.

Nová podoba kuchyně

Nemalá pozornost byla věnována kuchyni, jejíž nábytek byl z převážné části vyroben na zakázku truhlářstvím Martin Kosař. Interiér byl laděn do příjemného lehce rustikálního stylu, čemuž odpovídá pracovní deska z masivního dubu, doplněná keramickým dřezem z produkce IKEA i obklad stěn z cemento-mramorových kachliček. Dekorativní detail pak najdete na dvířkách skříněk a výsuvů – tvoří jej keramické úchytky vybrané v e-shopu Fler. Vybavení kuchyně dále tvoří vestavné spotřebiče, dokonale zapadající do kuchyňského prostředí: chladnička s mrazničkou a myčka nádobí Bosch, varnou desku a pečicí troubu si majitelka vybrala u značky Electrolux.

Koupelna v patře

V domě najdete malé oddělené WC a jednu rodinnou koupelnu, která je vybavena druhou toaletou, prostorným dvojumyvadlem umístěným na nábytkové skříňce s několika velkými výsuvy a vanou značky Kaldewei se sklopnou skleněnou zástěnou. Několik prostorných nik, které si majitelé nechali zbudovat ve stěnách, poskytuje dostatek prostoru pro ukládání nejrůznějších hygienických pomůcek a dalších nezbytností.
Citlivě vybraná cementová dlažba od Vinci Projekt, obklady z obchodu Siko, dřevěné zrcadlo z e-shopu Fler i keramické úchytky na umyvadlové skříňce dodávají místnosti opět lehce rustikální atmosféru.

Dostatek úložných prostor

Část nábytku v dalších místnostech v domě byla zhotovena na míru v truhlářské dílně, část pochází z produkce obchodního domu IKEA, další kousky si manželé vybrali opět na Fleru. V domě však našlo své místo i několik starších kusů, jimž Markéta s Jirkou dopřáli renovaci a používají je i ve svém novém domově.
Velkoobjemové úložné prostory najdete v suterénu domu, v patře a také v podkroví, kde si majitelé nechali vybudovat velkou šatnu.

I zahrada se proměnila

Také zahrada vzadu za domem změnila svou tvář. Manželé si přizvali na pomoc zahradní architektku Marii Kučerovou Lejčkovou, která doporučila původní vzrostlou zeleň obohatit o výsadbu některých dalších rostlin a také páru poradila, jak o zahradu pečovat. Vznikla tak klidná zelená oáza pod širým nebem, kde zbylo místo jak na posezení na terase, tak i na menší prostor vyhrazený dětem.

Lenka Kanalošová a studio VJEM

Ing. arch. Lenka Kanalošová navrhla interiéry jednotlivých místností v domě a částečně se podílela také na stavební části rekonstrukce. Za většinou stavebních návrhů, podle kterých byla rekonstrukce řadovky provedena, stojí studio VJEM.
Název studia VJEM tvoří počáteční písmena křestních jmen trojice architektů: Václav, Jan et Marie…
Ing. arch. Václav Krajc, autorizovaný architekt ČKA, se zabývá projekční a výtvarnou činností, pravidelně se účastní výtvarných dílen, happeningů a výstav.
Ing. arch. Jan Kučera, autorizovaný architekt ČKA, je zaměřen na bytovou výstavbu individuálního charakteru.
Ing. Marie Kučerová Lejčková, DiS., členka Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, se věnuje navrhování soukromých zahrad, ale i menších krajinných úprav. K jejím dlouhodobým projektům patří například činnost pro klášterní komplex v Želivi.
www.vjemarchitekti.cz

VIZITKA DOMU

Doba realizace: 2016-2017
Zastavěná plocha: 48,2 m2

Celková užitná plocha: 134,5 m2
1pp (suterén) 23,6 m2
1np (přízemí) 39,4 m2
2np 39,0 m2
podkroví 32,5 m2

Podlahy: kombinace dřevěné krytiny a keramické dlažby
Schodiště: dřevěné, masivní dub
Okna: dřevěná
Dveře: dřevěná
Vytápění (a ohřev vody): plynový kondenzační kotel se zásobníkem
Technické zázemí: centrální vysavač značky Husky

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: Jiří Ernest

Více informací se nachází v říjnovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Uložit

Uložit

Edit: