Rychlé jídlo s sebou

Doba je rychlá a rychlé je i jídlo, tedy zejména jeho příprava. To však nutně neznamená, že je odbyté či nezdravé. Díky moderním drobným kuchyňským spotřebičům si i na cesty snadno sbalíte kopu vitamínů, minerálů i chutí, v různých formách a k různým příležitostem.

TRENDY POMOCNÍCI

Kategorií drobných domácích spotřebičů je řada a zatímco některé jsou v našich domácnostech zabydlené už po desetiletí, jiné do nich přibyly teprve nedávno. „Malé domácí spotřebiče prodělaly za poslední tři desetiletí velký vývoj. Mezi nově vzniklé kategorie patří například smoothie mixéry, a k těm, které zaznamenaly velký vývoj, třeba rychlovarné konvice. Ale jsou i takové, které zůstaly prakticky beze změny – jako příklad lze uvést metličkové mixéry,“ popisuje Petr Uher ze společnosti FAST ČR. Velký boom podle jeho slov zažívají v současné době kuchyňské roboty. U těch zejména vznikají nové funkce – odšťavňování, výroba těstovin, možnost výroby pyré i klobás, kynutého těsta nebo marmelády.

NA START PRO SINGLE

Drobné spotřebiče jsou často tím, co si pořizují mladí lidé do kuchyně jako první, a nějaký čas s nimi úspěšně „vegetují“. Sendvičovač či topinkovač pomůže připravit rychlou snídani, tyčový mixér rychlou polévku či omáčku, přidají se pomalé hrnce nebo volně stojící trouby, které mohou po určitý čas suplovat velké kuchyňské pomocníky.
Co ještě v dnešní kuchyni mladých nechybí, vypočítává René Kubaník, produktový trenér společnosti Electrolux: „Dnes již klasickou svačinou bývají ovocné a zeleninové smoothie nápoje. Stejné úsilí, které je věnováno hledání těch nejkvalitnějších surovin, by totiž mělo být soustředěno i na jejich zpracovávání. Díky inteligentní možnosti regulace rychlostí některých mixérů bude výsledek vždy dokonalý, a to bez ohledu na množství surovin v nádobě.“

RYCHLÉ A CHUTNÉ

Panini – bagetu naplněným vším dobrým, co doma najdete, zapečete pomocí sendvičovače, paninovače nebo kontaktního grilu.
Jogurty – domácí jogurt bez velké námahy – potřebujete mléko, jogurtovou kulturu, jogurtovač a pár hodin času.
Smoothie – současným hitem jsou šťávy či mléka z ovoce, zeleniny, bylinek, ořechů, obilovin… Bez smoothie mixéru nemůžete dosáhnout žádoucích výsledků.
Vejce – na měkko, na hniličku i na tvrdo snadno připravíte pomocí automatických vařičů vajec, s nimi bude vejce vždy vařené právě tak akorát.

MIXUJTE VE VAKUU

Není mixér jako mixér. Chcete-li mixovat na opravdu vysoké úrovni, mixujte ve vakuu. Mixéry, které to umožňují, mixují potraviny v nádobě, z níž byl předtím odsátý veškerý vzduch. K čemu je to dobré? Nedochází tak k procesu oxidace, mixované směsi zůstávají déle čerstvé a nemění tak rychle barvu. Několik hodin vydrží beze změny i jablečné nebo avokádové pyré, která, jsou-li připravena v klasickém mixéru, záhy po přípravě nabývají hnědé barvy. Při mixování ve vakuu také nedochází k separaci dužiny a vody, ovocný nápoj se tak po cestě do práce nerozdělí na dvě části.

Text: Kateřina Nová
Foto: archiv firem

Edit: