Se vzpomínkami na talíři

Mezonetový byt na pražském Břevnově nabízel ve své původní podobě sice velkorysý prostor, kvalita provedení i použitých materiálů stejně jako nepraktické dispoziční řešení však volaly po změně. Ta se uskutečnila a díky ní se zrodil moderní, osobitý a příjemně barevný prostor, který obývá čtyřčlenná rodina.

Dům, v němž se tento byt nachází, byl sice zkolaudován před necelými dvaceti roky, kvalita provedení stavby a vybavení interiéru však byly na velmi nízké úrovni. V okamžiku, kdy majitelé prostor koupili, tušili, že v této podobě jejich představám o novém domově neodpovídá. „Důvodem byly nejen nekvalitní použité materiály na podlahách, schodišti, kuchyni i v koupelnách, ale roli sehrál i pocit majitelky, že byt, který na první pohled působil trochu divně, má velký vnitřní potenciál,“ podotýká architektka a interiérová designérka Mgr. Radka Faltusová, které majitelé svěřili projekt nové podoby bytu.

3

Podlahy v bytě jsou dřevěné – dekor ořech.

2

KOMFORT I SOUKROMÍ

Cílem investorů bylo vytvořit esteticky a prakticky dokonalé bydlení. „Měli potřebu designově vyvážené společně obývané části – obývací a jídelní, s dostatkem úložného prostoru a v rámci možností i vytvoření jednoznačně soukromého interiéru pro dvě dospívající děti a dva pracovně vytížené rodiče. Už samotným výběrem lokality a typem bytu naznačili, že stojí o kvalitu, nespokojí se s kompromisy a jsou do určité míry připraveni do potřebných změn také investovat. Byli zároveň informovaní, v průběhu spolupráce vždy očekávali vysvětlení konkrétních návrhů i porovnávání kvality a ceny. Nespokojili se s jednou variantou, chtěli vidět možnosti,“ popisuje architektka.

Praha, Hošťálkova, Radka Faltusová

Talířová stěna – vzpomínky z cest jsou majitelům stále na očích a zároveň poutají pozornost jako výjimečná dekorace.

STAVEBNÍ ÚPRAVY

Dispozičně byt představuje čtyři pokoje, kuchyni a jídelnu, velkou přidanou hodnotou jsou dvě terasy. V původní podobě měl byt tři toalety, jejich počet se úpravami snížil na dvě. Do poměrné malé kuchyně se vcházelo dvěma vstupy, z nichž zbyl jediný, který v tomto případě zcela postačuje. Další změnu představovalo rozšíření úložných prostor. „Jsou navrženy tak, aby minimálně poutaly pozornost. Jsou řešeny jako vestavné, v nikách, většinou sahají až ke stropu. Úložné prostory mají obě děti ve svých pokojích a také rodiče v ložnici. Velké skříně doplňují komody na drobnější prádlo, ale také na studijní potřeby, značný prostor je věnován knihovnám. Praktický úložný prostor představují i dvě menší komory. Jedna slouží jako prádelna, druhá jako odkládací šatna na sezonní oblečení,“ popisuje Radka Faltusová.

Zajímá vás spíše rekonstrukce bytu? Podívejte se na ní v článku Toskánsko v pražském bytě.

Nepřehlédnutelnou dominantou celého bytu je rovněž nové, bílé lakované schodiště (opatřené speciálním protiskluzovým lakem) se skleněným zábradlím. „Byla to z mého pohledu varianta s nejlepším nápadem a jsem velmi ráda, že se pro ni majitelé rozhodli,“ doplňuje designérka. Základní materiály byly obecně nahrazeny kvalitními, trvanlivými a přírodními s důrazem na snadnou údržbu. Podlaha je dřevěná, nábytek dýhovaný, obklady v koupelně keramické v kombinaci se skleněnou mozaikou.

4

Dolní barevná koupelna je přístupná také hostům. Je vybavená vanou se sprchovou zástěnou. Jako obklad jsou použity kvalitní obkládačky a dlažba velkého formátu v kombinaci se skleněnou mozaikou.

5

6

7

KUCHYNĚ MALÁ, ALE…

V porovnání s výměrou celého bytu, která představuje 160 metrů čtverečních, se zdá být kuchyně popelkou. Využití poměrně malé místnosti je však promyšlené, úložné prostory se skrývají i nad vlastními závěsnými skříňkami. „Pracovní deska je z corianu, obklad za kuchyní z bezpečnostního lakovaného skla. Je to skvělý materiál, designově efektní s maximálním pohodlím pro údržbu,“ konstatuje designérka. Pokud jde o spotřebiče, majitelé vsadili na kvalitní značky. Komfortním řešením je i americká chladnička s mrazničkou v nerezovém provedení zabudovaná do nábytkové stěny. Kuchyni, stejně jako vestavné skříně a veškerý úložný systém vyrobila společnost InproCz z Hradce Králové.

8

V dětském pokoji nechybějí dostatečné úložné prostory. Nábytek je dýhovaný.

9

PRÁCE S BARVAMI

Prostor bytu působí příjemným dojmem, velké zastoupení tu mají dřevěné dekory v kombinaci s bílými plochami, které působí moderně a nadčasově a zároveň vzbuzují v člověku pocit pohody a klidu. Barevné akcenty zejména v dolním podlaží nesou kromě kuchyně také vybrané stěny. „Záměrem bylo k silné individualitě schodiště vybrat dostatečně silného barevného partnera tak, aby kontrast nebyl bojovný a tvrdý, ale rozvíjející. Vybírali jsme poctivě, ladili jsme ke kuchyni, ke dřevu podlahy, ke všem materiálům. Majitelé jsou v tomto smyslu velmi vnímaví a i já osobně kladu zásadní důraz na práci s barvami. Podle mého názoru je pro interiér zásadní uchopení dispozic a barevnosti. Pokud toto není v souladu, může se architekt i klient snažit sebe víc, a stále tomu bude něco chybět,“ vysvětluje svůj přístup Radka Faltusová.

Barvy hrají roli i v případě koupelen. První, ve spodní části bytu, přístupná i hostům, je barevná a hravá. Druhá o patro výš, využívána primárně pouze rodinou, je pak v tmavší barevnosti, elegantní. Obě koupelny mají toalety vybavené bidetovými sprškami. V horní koupelně je majitelům k dispozici velký sprchový kout, dvě umyvadla, v dolní vana opatřená sprchovou zástěnou.

10

11

VZPOMÍNKY NA TALÍŘÍCH

Společenské patro domu nabízí otevřený prostor pro setkávání rodiny i přátel a stejně jako horní podlaží jej charakterizuje moderní pojetí, nadčasovost i barevnost. Své místo tu mají designové kusy nábytku i doplňky. Stůl a židle představují typové výrobky od italské značky Calligaris, pohovka nese značku Natuzzi. Koberce majitelé ve spolupráci s architektkou vybrali u firmy Ipsal. Osobní prvek představuje nepřehlédnutelná „talířová“ stěna. „Majitelé si do nového domova přinesli – i když váhali – barevné talířky z cest. Je to velmi osobní a je skvělé, že se nakonec rozhodli je v interiéru použít,“ dodává Radka Faltusová. Podle jejích slov plní „talířová“ stěna více úkolů najednou: kromě dekorativní funkce kryje také stěnu jako obklad a je dostatečně hluboká, aby za ni mohly zajet posuvné dveře oddělující vstup a jídelnu, jejichž instalace je zatím v plánu.

VZÁCNÁ SOUHRA

Rekonstrukce bytu trvala šest měsíců a již dva roky si majitelé svého nového domova užívají. Měnili by něco? „Nevidím důvod cokoliv měnit,“ říká majitelka. Architektka k tomu dodává: „Ne vždy se architekt musí bezpodmínečně ztotožnit s řešeními, pro která se klient rozhodl. V tomto případě bych já osobně neměnila vůbec nic.“

12

13

Horní koupelna provedená v temných čokoládových tónech je určená výhradně rodině.

Více informací se nachází v listopadovém čísle, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Edit: