Sezóna grilování

Sezóna grilování se pomalu roztáčí na plné obrátky. A jestli negrilujete, nejste snad ani Čech. Patříte mezi pouhá čtyři procenta našinců, kteří tu úžasnou věc, jakou grilování je, nikdy nezažili. Nevěště hlavu, nikdy není pozdě začít. V dnešní nabídce grilů si snadno vyberete, obsluha náročná není, a za ten gastronomický zážitek i atmosféru to stojí.

Podle čeho ale vhodný gril vybrat? Nabídka je opravdu široká a pro laika, který nemá zkušenosti, možná trochu nepřehledná. Dřevěné uhlí, plyn, elektrika, gril kontaktní, litinový, lávové kameny? Jak velký? Přenosný? V kufru? Výběr začněte odpovědí na pár základních otázek: jak často budete grilovat a jaký čas budete mít na přípravu, pro kolik osob budete obvykle lahůdky na grilu připravovat, kde budete grilovat (na zahradě, balkóně nebo doma), kolik do grilu hodláte investovat a jaké máte omezení pro jeho uskladnění na zimu. Pak budete vybírat mezi základními kategoriemi, které představují grily plynové, elektrické a grily na dřevěné uhlí. Až v další fázi si můžete v dané kategorii vybírat podle vychytávek, moderních technologií, možností obsluhy a tak dále…

Gril PRO SERIES 22 se systémem kontroly teploty “Advanced Grilling Logic”, který udržuje teplotu uvnitř grilu v rozmezí pouhých +/- 10 °C. Součástí grilu jsou i dva vpichovací teploměry. Gril nabízí 3690 cm čtverečních grilovací plochy. Najednou ugrilujete na hlavním roštu 16 burgerů / 4 kuřata / 24 klobás / 5 žeber, na vedlejším roštu 8 burgerů / 12 klobás. Cena 32 990 Kč. www.traegergrills.cz

Na chalupu a pro dva stačí menší zařízení, jste-li zvyklí na velké grilovací party, pak volte větší gril. Předejdete tak situaci, kdy budete kmitat kolem malého zařízení, připravovat pro početnou společnost jeden steak za druhým a sami se nestihnete ani najíst ani pobavit.

Kvalita grilu je velmi důležitá, ale pokud grilujete opravdu často, věnujte této stránce věci pozornost především. Kvalita zajistí dlouhou životnost i při častém používání. Ze stejného důvodu zohledňujte náročnost na údržbu. Čištěním musí každé grilování začínat i končit.

FUNKCE A VYCHYTÁVKY

Rozhodujte se i podle toho, jaké gril nabízí funkce a jiné vychytávky, zda lze provoz přizpůsobit připravovaným pokrmům (rozsah teplot a míra přesnosti regulace, přímé/nepřímé grilování, odkapávání šťáv), jak je pohodlný (praktická jsou například kolečka pro snazší přesun nebo možná uvítáte gril přenosný). Některé typy grilů nabízejí více možností pro přípravu různých surovin, pohodlnou manipulaci i obsluhu, disponují promyšlenými odkládacími či úložnými prostory.

A cena? Pořídit můžete malý gril v hodnotě pár stovek korun (ba dokonce gril na jedno použití), ale také luxusní „stroj“ třeba za sto tisíc.

Přenosný skládací plynový gril Carri Chef 2 je snadné sestavit, snadno se používá i čistí. Výkonný kulatý hořák z nerezové oceli s piezoelektrickým zapalováním nabízí jemně nastavitelnou regulaci teploty, což zajišťuje konzistentní výsledky při grilování. Cena 6490 Kč. www.gril.cz

Plynový gril MERIDIAN 4 pro vestavbu do venkovní kuchyně. Disponuje například 4 hořáky z nerezové oceli, 2 rošty 26,3 x 49 cm, grilovací deskou 26,5 x 49 cm, dvouvrstvým nerezovým víkem se zabudovaným teploměrem. Jednoduchá montáž. Cena 16 990 Kč. www.gril.cz

TŘI ZÁKLADNÍ TYPY

A nyní ten nejvhodnější typ. Nejpopulárnější jsou grily na dřevěné uhlí určené pro grilování v exteriéru – na otevřené terase, na zahradě, v kempu… Jejich oblíbenost je dána nezaměnitelnou vůní, která provází přípravu pokrmů, i chutí, kterou při ní suroviny získávají, zejména v případě, že se jedná o grily uzavřené. Pro hovoří také nižší pořizovací ceny, stejně jako určitý tradiční princip, na němž fungují.

Grily elektrické potřebují v dosahu zdroj elektrické energie. Mohou posloužit i na zahradě či terase, pokud je v blízkosti zásuvka, častěji jsou ale volbou do domácnosti. Nabízejí snadnou manipulaci a rychlost, s níž jsou připraveny ke grilování.

Dnes nacházejí stále širší uplatnění grily plynové. Jsou sice dražší na pořízení, ale v porovnání s dřevěným uhlím nabízí plyn mnohem rychlejší a bezproblémové roztopení, snadnou regulaci teploty i údržbu.

Kombinovaný plynový dvouvařič/gril 2-COOK II DELUXE, se dvěma hořáky z nerezové oceli. Praktický pomocník nejen chatu či do kempu. Dvě litinové desky s nepřilnavou povrchovou vrstvou pro grilování, přípravu vajec a podobně, dva stojany na hrnce. Cena 3990 Kč. www.gril.cz

U grilů na dřevěné uhlí vzniká žár postupným hořením kousků dřevěného uhlí. Pro někoho to může být překážka, příprava je totiž zdlouhavější a k dosažení dokonalých výsledků je třeba mít již určitou praxi, například odhadnout správnou teplotu pro vložení surovin. Teplotu lze regulovat pouze vzduchovými otvory. Snadná regulace teploty přitom zajišťuje, aby tuk neodkapával na uhlí. Tomu lze ale zamezit i využitím sběrné misky či hliníkového tácku položeného přímo na uhlí. Abyste byli s grilem na dřevěné uhlí spokojeni, měl by mít kvalitní ovládání přívodu vzduchu, výškově polohovatelný rošt, samostatnou nádobu na popel, komfort přípravy pokrmů pak zvýší víko na přiklopení s ventilačním otvorem, při obsluze se hodí odkládací plochy, pro manipulaci jsou praktická držadla, u větších grilů kolečka.

DO ZÁSUVKY

Elektrické grily nabízejí výhodu bezproblémové přípravy pokrmů i v bytě, neboť fakt, že ochuzují své uživatele o tu pravou grilovací vůni, může být právě v takových případech výhodou. Srdcem elektrického grilu je spirála, která rozpaluje teflonovou desku nebo rošt. Ty by měly mít nepřilnavou povrchovou úpravu. Gril by měl umožnit variabilní nastavení teploty, mít výškově nastavitelnou horní desku, vyjímatelnou odkapávací misku a světelnou indikaci provozu grilu a správné teploty.

Char-broil, praktický rošt na tři ryby s nepřilnavým teflonovým povrchem. Do rozevřeného roštu snadno vložíte ryby a uzavřete. Díky tomu lze grilovat maso z obou stran. Koš nabízí dostatečný prostor i pro bylinky a zeleninu. Cena na www.mountfield.cz.

Zahradní kuchyně z českého pískovce s pecí na chleba, pizzu a s krbem. Pro milovníky dobrého jídla udírna z kamene. www.hrdina-piskovce.cz

NA PLYNU

V této kategorii najdete cestovní „grilík“ ke stanu, střední grily, ale také velké sofistikované přístroje představující technologickou špičku. Vhodnou volbou pro gril na cesty jsou produkty se snadnou montáží, nízkou váhou a rozměry ve složeném tvaru. Střední velikosti jsou často vyráběny v sadách, kdy mimo grilu obdržíte plech na odvod tuku, litinovou grilovací desku, podstavec na hrnce, pánev wok a další. Velké grily disponují třemi a více hořáky, kvalitní produkty jsou vyrobeny z nerezu, nabízejí snadnou údržbu a dlouhou životnost. Ve víku může být umístěn teploměr, grilovací rošt lze ovládat motorkem. Plynový gril by měl umožňovat snadné zažehnutí každého hořáku zvlášť, nabízet odkládací plochy i snadnou manipulaci.

MŮŽETE I UDIT

Na popularitě nabírá také domácí uzení, k němuž lze rovněž použít grily, tedy i běžné kotlové grily na dřevěné uhlí a grily plynové, jejichž součástí je přímo kovová část na uzení nebo lze využít poklopu. K uzení se pak používají speciální dřevěné lupínky nazývané chipsy z různých druhů voňavých dřev (pekan, třešeň, jabloň a podobně), které dodají pokrmu specifickou příchuť a vůni.

Campingaz 3 Series RBS L je gril s unikátními keramickými hořáky RBS. RBS technologie je nejmodernější způsob grilování, spočívá ve využití bočních keramických hořáků. Díky jejich umístění se odkapávající tuk a šťávy nepřipalují a grilování je tak snazší i zdravější. Cena 14 999 Kč. Více na www.campingaz.com.

Ideální na cesty, kempování, piknik: BBQ Gril v kufru. Cena 1290 Kč. www.butlers.cz

KONTAKTNÍ GRIL

Kontaktní grily dovolují grilovat oboustranně (zdola i shora) a tedy rychleji, připravíte na nich ryby, zeleninu, ale třeba také toasty. Pokud je lze rozevřít až na 180 stupňů, vznikne dvojnásobná plocha pro jednostranné grilování.

RBS TECHNOLOGIE

RBS technologie je nejmodernější způsob grilování, spočívá ve využití bočních keramických hořáků, které zajišťují rovnoměrnou teplotu v rozpětí od 250 až do 300 °C, a to po celé grilovací ploše.

Nechce se vám gril čistit ručně? Grillbot vydrhne špínu z grilovacího roštu za vás. Vyčistí rošty u plynových grilů i grilů na dřevěné uhlí. Rošt může být horký až 95°C. Po skončení čištění jednoduše sundáte čistící kartáče a můžete je nechat umýt v myčce nádobí. Více na www.grillbot.cz

LÁVOVÉ GRILY

Jedná se o grily plynové, u nichž jsou hořáky doplněny o lávové kameny rychle absorbující teplo. Povrch kamenů navíc dokáže vstřebat velké množství tuku, který při přípravě odkapává, nedochází tak k přepalování. Lávové kameny mají navíc samočisticí schopnost – žár nečistoty z porézních materiálů zlikviduje, ale doporučuje se vyměnit je vždy před začátkem další grilovací sezóny. O výměnu si ale říkají, pokud se začnou drolit.

Text: Kateřina Nová
Foto: archiv firem

 

Edit: