Smažené ryby 2x jinak + příloha navíc

Zdravé rybí maso se dá připravit i netradičně…

Losos po anglicku

1 porce
Doba přípravy: cca 20 minut

foto Shutterstock

Potřebujete:

  • 1 filátko z čerstvého lososa (váhy dle vlastního uvážení: 150–200 g),
  • stroužek česneku,
  • plátek zázvoru,
  • 1 vejce,
  • hladkou mouku,
  • strouhanku z bílého pečiva,
  • sůl.

POSTUP:

Filátko z lososa (ideálně bez kůže) potřete v lisu rozdrceným česnekem a zázvorem, osolte a obalte v trojobalu. Smažte pak v rozpáleném oleji na pánvi po obou stranách nebo ve fritéze, až bude povrch strouhanky zlatavý. Olej nesmí být rozpálen příliš – po vložení se musí začít losos smažit, ale ne rychle měnit barvu. Pozor i na nedostatečnou teplotu, pak je obal nasáklý tukem. Po usmažení můžete lososa osušit v kuchyňské papírové utěrce a servírovat s lehkým salátem.

Trojobal: Připravované maso či rybu obalte nejdříve v hladké mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Při přípravě více porcí se dá obalování usnadnit tzv. panýrunkem (do vody přidejte hladkou mouku, směs rozšlehejte, aby neměla hrudky, pak vmíchejte vejce, konzistence by měla být hladká, středně hustá, jako na palačinky). Maso z panýrunku pak rovnou obalujte ve strouhance.

Tip: Vybírejte si filátka z menších (užších) filet lososa, jsou méně tučná. Pokud vám losos příliš nechutná, je možné použít i filátka z šedé či jiné tresky, chutnají také výtečně.

 

 

Candát v pivním těstíčku

1 porce
Doba přípravy: 25 minut

foto Shutterstock

Potřebujete:

  • cca 150–200 g candáta,
  • 150–200 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 2 lžíce světlého piva,
  • trochu mléka,
  • sůl.

POSTUP:

Jemně osolené a osušené filátko z candáta nakrájejte svisle na menší proužky (cca 2–3 cm), obalte v těstíčku a smažte ve středně rozpáleném oleji dozlatova (cca 4 minuty, podle výšky filátka). Jestli je olej správně rozpálený, poznáte kápnutím těstíčka. Jakmile se kapka začne smažit, je olej připraven ke smažení. Protože se těstíčko musí řádně prosmažit, nerozpalujte olej příliš.

Těstíčko: Do hladké mouky vmíchejte trochu mléka a dvě lžíce světlého piva, rozmíchejte metličkou, aby byla směs hladká a hustá, přidejte žloutek, trošku osolte a rozmíchejte. Nakonec přidejte ušlehaný sníh z bílku. Jemně jej vmíchejte, konzistence těstíčka by měla být hustá tak, že z metličky nestéká, ale jen pozvolna odkapává.

Tip: Do těstíčka přidejte trochu tymiánu nebo rozdrceného kmínu či česneku. Výborná jsou též filátka ze štiky či okouna.

 

 

Grilovaná kořenová zelenina

Příloha pro 4 osoby
Doba úpravy: 30 minut

foto Shutterstock

Potřebujete:

  • 1 středně velký celer,
  • 2-3 petržele,
  • 2-3 mrkve,
  • 1 cibuli,
  • 1 cuketu,
  • 1 lilek,
  • olivový olej,
  • koření na zeleninu.

POSTUP:

Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na cca 3-4mm plátky či kousky (velice efektní je použití karblovacího nože). Dejte ji pak na plech lehce vymazaný olivovým olejem a ochuťte kořením na zeleninu. Pečte cca 15 minut, pak přidejte nakrájenou cuketu, lilek a čtvrtky oloupané cibule, opět okořeněné. Za promíchávání pečte na 190 stupňů v troubě dalších 10 minut. Kořenová zelenina je nejenom velice zdravá, ale chutná například i ke steakům a pečeným masům.

Tip: Se zeleninou se dá péci i maso, úprava je pak delší a peče se při nižší teplotě mnohem delší čas. Ke kořenové zelenině lze přidat i česnek či čtvrtky jablek, která dají pečené zelenině jiný chuťový rozměr.


Recepty připravil:
Pavel Puč, šéfkuchař a majitel restaurace
www.podvinici.cz

 

foto Shutterstock

Edit: