Užitné vlastnosti v centru zájmu

1

Pro investora, který se rozhodl stavět nový dům po zkušenosti s rekonstrukcí staršího stavení, bylo prvořadým zájmem, aby objekt v každém ohledu a detailu stoprocentně plnil funkce, které uživatelé požadují. Principy funkcionalismu a minimalismu považuje za stále podnětné.

Naši hostitelé přistupovali ke stavbě domu vybaveni mimořádnou dávkou zkušeností. Poznali, jak se bydlí v paneláku, později koupili starší rodinný dům, který přestavovali, aby pokud možno vyhovoval jejich potřebám. Byť investovali mnoho času i fi nancí, výsledek nenaplňoval jejich představy. „Neustále jsme se museli podřizovat lokalitě, vlastnímu pozemku, členění stavby, její konstrukci, daným věcem, které nebylo možné změnit,“ vypočítává náš hostitel. „Něco jsme předělali, něco přistavěli, ale stále jsme byli něčím omezováni. Po té zkušenosti jsme začali diskutovat s architektem Liborem Chovancem.“

2

V samostatném pavilonu s ozeleněnou střechou je technické zázemí pro zahradu, jezírko, zavlažování a menší skleník pro pěstování cizokrajných rostlin. Společenským setkáním slouží krytá terasa s krbem a venkovní kuchyní. Ve spodní části pozemku je tenisový kurt.

 

ZAČÍT OD ZÁKLADU 
„Aby bydlení splňovalo naše požadavky, bylo nutné začít znovu od základu. Od výběru pozemku, od stanovení velikosti domu, od definování našich potřeb, rozvržení provozního režimu a funkcí jednotlivých částí. Naše představy byly dost náročné, ať se týkaly společenského života, návštěv nebo kulturního a sportovního vyžití.“ Stavební parcelu se investorům podařilo koupit na okraji města, v lokalitě nepříliš vzdálené od vlastního pracoviště. Z pozemku velmi mírně se svažujícího k jihu je krásný výhled do volné, měkce zvlněné krajiny. Developer rozparcelované území vybavil inženýrskými sítěmi, kanalizací a zpevněnými ulicemi.

3

Terasa na jižní straně je přistíněná vtipně zakomponovaným slunolamem.

 

4

5

V západní části domu je uzavřené atrium zcela chráněné před větrem.

 

PROJEKT PRO KONKRÉTNÍHO UŽIVATELE 
Než architekt přistoupil k vytváření návrhu domu, velmi podrobně se seznámil se zvyklostmi a zálibami klientovy rodiny. „Později jsme ocenili, že právě díky tomu v projektu dokonale zohlednil veškeré naše potřeby. Vnitřní prostor rozvrhl na jednotlivé funkční zóny tak, aby provozně logicky navazovaly a vzájemně se nerušily,“ hodnotí spokojený majitel. Již první vypracovaný návrh byl velmi podobný současnému stavu. Dispozice souzněla s očekáváním klientů, vnější ztvárnění však pro ně bylo v první chvíli překvapivé. Jejich představa byla konzervativnější, z minulosti měli v paměti obecně špatné zkušenosti s nekvalitně provedenými plochými střechami. Nakonec ocenili kvality unikátního projektu: „Dům nám maximálně vyhovuje nejenom vnitřním uspořádáním, v němž i po dvou letech nacházíme zajímavé myšlenky a souvislosti, ale i vnější řešení je praktické a krásné. Individuálně navržený dům samozřejmě nemusí vyhovovat každému, je udělaný přesně pro potřeby zadavatele. Uživatel by se neměl přizpůsobovat konfekčnímu produktu, ale přesně naopak. Leckdo si myslí, že první, na čem ušetří, je architekt a projekt. Na stavbě pak prodělá a po léta užívání trpí funkčními a provozními nedostatky a vadami stavby.“

6

Denní obytná část je tvořena kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, otevřeným na výšku dvou podlaží. Ve druhém nadzemním podlaží jsou umístěny dva pokoje, pracovny, šatna a koupelna s WC. Z horního podlaží je možný výstup na střešní terasu.

 

7

8

Dubová deska tři a půl metru dlouhého stolu se jeví při normálním pohledu, díky zkoseným hranám, jako by měla tloušťku 1 cm. Horní skříňky na stěně jsou z MDF desek, nastříkané bílým vícevrstvým lakem s vysokým leskem.

 

Vizitka domu
Konstrukce: kombinovaný skelet vyzděný cihlovými bloky
Stropy: železobetonový monolit
Fasáda: zateplená, speciální broušená omítka, kompozitní fasádní desky
Okna: rámy hliníkové, dvojitá skla, hliníkové žaluzie
Dveře: vnitřní dveře dřevěné bíle lakované, zalícované se stěnou – neviditelná zárubeň, skryté kování; celoskleněné pískované
Podlahy: dubový masiv, keramická dlažba 60 x 60 cm
Schodiště: železobetonové obložené dubovým masivem
Vytápění: tepelné čerpadlo země-voda, záloha plynový kotel, podlahové topení, zapuštěné konvektory, krb
Vybavení: nerezový bazén 7 x 3 m, nucené větrání s rekuperací, solární panely ohřívající vodu pro bazén a vířivku, sauna, centrální ozvučení

10

Kuchyňské skříňky jsou vyrobené z bílého mramoru a černé indické žuly.

 

11

Z obývacího pokoje se šatnou prochází do intimní zóny, kde je ložnice, koupelna, a prádelna spojená s atriem, kde je možné sušit prádlo. Dveře prostorných skříní bez úchytek se otevírají tlakem.

 

ARCHITEKTŮV KONCEPT 
Libor Chovanec v autorské zprávě projekt popisuje takto: Architektonický návrh objektu v sobě integruje požadavky investora na pohodlné bydlení, zasazené do přilehlé zahrady, doplněné o zahradní pavilon s přírodním jezírkem. Vznikl tak jednoduchý objekt o dvou nadzemních a jednom podzemním podlaží, orientovaný v podélné ose východ-západ. Hlavní fasáda směřuje k jihu do zahrady, vstupní fasáda je obrácena k severu. Základní hmota objektu je navržena v bílé probarvené broušené fasádě, ustupující druhé nadzemní podlaží je obloženo kompozitními panely v černé barvě. Tyto panely jsou použity i na severní fasádě prvního podlaží. Pro maximální výhledy z místností bylo navrženo velkoplošné prosklení v hliníkových profi lech. Základním požadavkem při řešení dispozice bylo klidovou, společenskou a relaxační zónu usadit do jednoho podlaží. Místnost pro hosty a pracovny byly situovány do druhého patra. Společenská místnost jako jediná byla navržena v podzemním podlaží.

12

13

Hřejivé tóny skleněné mozaiky Bisazza zpříjemňují pobyt v koupelně.

 

14

V opačném křídle než klidová zóna je wellness část, která je tvořena fi tness místností, saunou, sedmimetrovým nerezovým bazénem, whirlpoolem a samostatným WC. Bazénovou halu osvětlují světlíky v betonovém stropu, stěna je obložená mramorem. Nucené větrání prochází rekuperátorem.

 

S ARCHITEKTEM AŽ DO KONCE 
Mimořádně kvalitně navržený dům vyžadoval také precizní práci při realizaci. Majitel zdůrazňuje důležitost pečlivého výběru všech dodavatelů a důsledné kontroly provedení každého detailu. Špatné založení nebo špatné izolace se obtížně napravují. Později jsou na pořadu atypické detaily, u nichž je nezastupitelný autorský dozor. „Myslím si, že zkušenosti jsou nepřenosné, každý si je musí prodělat sám. Nejdůležitější je od začátku do konce spolupracovat s architektem. Libor Chovanec odvedl výtečnou práci.“

15

Společenská místnost v suterénu má strop a dvě stěny obložené dubovým dřevem, na další stěně a podlaze je břidlice. Sousedí se samostatně chlazenou vinotékou.

 

 

16

Libor Chovanec,
autor projektu
SPŠ stavební, Havlíčkův Brod ČVUT Praha, Modul architektury
◗ Ateliér LOXIA Praha
◗ Ateliér Penta, v.o.s., v Jihlavě od června 2003 v OK PLAN ARCHITECTS

Vybrané realizace:
◗ Dům v Černošicích – autor
◗ RD Chýnice – autor
◗ RD Zlín II – autor
◗ RD Roudnice nad Labem – spoluautor
◗ MVT Chotěboř – spoluautor
◗ DIOD Jihlava – spoluautor
◗ U1-showroom – spoluautor
◗ EXIT 112, Jihlava – autor
◗ SE – ENEL Bratislava – spoluautor, koordinace profesí, AD
◗ RD Říčany II – autor
Kontakt:
OK PLAN ARCHITECTS, s.r.o.
Na Závodí 631, Humpolec
tel.: 565 533 656, 777 200 981
l.chovanec@okplan.cz
www.okplan.cz

Edit: