Ze starého jako nový

2

I starší panelákové byty, pokud jsou podrobeny důkladné rekonstrukci, poskytnou moderní bydlení. Ty menší nabídnou příjemný domov člověku, který žije singl, dvojici, jež ještě nezaložila rodinu, nebo naopak staršímu páru, kterému už děti odešly z domu a kdy každý metr čtvereční navíc zvyšuje náklady na bydlení a odčerpává ubývající síly.

Panelový dům na brněnském sídlišti vyrostl již v 70. letech minulého století. Kromě výměny oken zůstalo vše čtyři desetiletí v původním stavu, a tak zub času na bytech zanechal nežádoucí stopy. Koupelna a WC byly instalovány ve značně omšelém umakartovém jádře, notně otlučená kuchyňská sestava, dveře a další komponenty bytu už taky volaly po výměně nebo alespoň po důkladné opravě. Mladý pár proto dříve, než se nastěhoval do bytu 2 + 1 ve čtvrtém podlaží, přikročil k razantní rekonstrukci.

1

Kuchyň se propojila s obývákem. Obě místnosti jsou odděleny posuvnou příčkou.

3

4

Kuchyň byla rekonstruována doslova od podlahy.

OTEVŘENÝ PROSTOR ZAUJAL 
S prosbou o vypracování projektu rekonstrukce se manželé obrátili na své kamarády z ateliéru a53 architekti – Ing. arch. Petra Bořeckého a Ing. arch. Petra Kadlčíka. „Vypracovali nám tehdy několik návrhů, abychom si vybrali,“ vzpomíná investor a na otázku, čím si je získal vítězný projekt, odpovídá: „Byl to nejspíše prvek otevřeného prostoru.“ Byt v původním stavu měl klasickou panelákovou dispozici. Po projití vstupními dveřmi jste se ocitli v úzké předsíni. Prvními dveřmi na pravé straně se vstupovalo na WC, druhými do koupelny. Na protější straně chodby pak byla situována šatna a za dveřmi naproti vstupu do bytu ložnice. „Za rohem“ chodby ve tvaru písmene L byl vstup do obývacího pokoje a do kuchyně, z níž se rovněž vstupovalo do obýváku. Dříve, než dorazila stavební četa, bylo třeba vyklidit byt, odstranit vše, co mělo být nahrazeno. Vzhledem k tomu, že byt je ve čtvrtém patře domu, který postrádá výtah, nebylo to snadné. Vše se vynášelo po schodišti. Vyklízení těžších neskladných kusů, jaké představovalo například umakartové bytové jádro, dalo zabrat.

5

Povrchovou úpravu posuvné příčky tvoří fototapeta s pilotem na paraglidingovém křídle.

7

8

CO SE ZMĚNILO 
Umakartové jádro nahradily nové příčky z pórobetonových tvárnic. Tím však stavební úpravy nekončily. Změna dispozice a propojení prostor si vyžádalo vybourání stěny oddělující kuchyň a chodbu od obýváku. Vzhledem k tomu, že se jednalo o nosnou stěnu, byl k rekonstrukci nezbytný souhlas příslušného stavebního úřadu a vyjádření statika. Podle slov autora ale vše proběhlo bez sebemenších problémů. Tím, že se vybourala zmíněná stěna, došlo nejen k propojení kuchyně a obýváku, ale i zrušení úseku chodby „za rohem“. Zabraný prostor rozšířil plochu obývacího pokoje, umožnil změnit půdorys koupelny a kousek zbyl i na kuchyň. K optickému oddělení obýváku a kuchyně byla zvolena posuvná příčka, kterou tvoří dřevěný rám vyplněný MDF deskou s fototapetou. Rekonstrukci absolvovaly všechny místnosti, a to doslova od podlahy. Výjimku v tomto směru představovaly pouze obývací pokoj a ložnice, kde byly dřevěné parkety, které se v 70. letech ještě pokládaly i v obytných místnostech panelových domů. Paneláky postavené o pár let později se již musely ve všech místnostech spokojit s pouhým PVC. „Chtěli jsme dát parkety i do kuchyně, ale hodně by to zkomplikovaly křivé podlahy. Když jsme instalovali kuchyňskou linku, na jednom jejím konci zbývaly ke stropu dva centimetry, na druhém čtyři. A podobně křivé byly i zdi,“ vytýká panelákové stavařině architekt. V kuchyni, předsíni a šatně bylo PVC nahrazeno vinylovou krytinou příjemné šedé barvy. Na příčce mezi kuchyní a koupelnou zaujme obdélníkové okénko z luxferů, kterým proudí do koupelny denní světlo. „To děláme běžně, takže koupelny v panelácích už nejsou tmavé, jak vždycky bývávaly,“ vysvětluje autor rekonstrukčního projektu. Z luxferů je postavena i příčka mezi koupelnou a předsíní. Kromě toho, že to působí velmi pěkně po estetické stránce, denní světlo pronikne i do předsíně, aniž by koupelna přišla o své soukromí. Malou kosmetickou úpravu představovala výměna parapetů – nové jsou z lesklého lamina.

9

10

Díky luxferům část denního světla pronikne i do předsíně.

11

Do zbrusu nové koupelny proniká denní světlo luxferovým okénkem z kuchyně.

12

MUSELO SE PŘEMÝŠLET 
Po dokončení stavebních úprav se přikročilo k zařizování interiéru. Většina nábytku byla vyrobena na zakázku podle návrhu ateliéru 53 architekti. Výjimku představuje pouze sedačka, kterou však autoři projektu pomohli investorům vybrat. Při zařizování bylo třeba brát zřetel na maximální využití plochy, protože metrů čtverečních nebylo nazbyt. Zajímavě architekti vyřešili problém malé kuchyně. Nenašlo se v ní místo ani na klasický jídelní stůl, a tak ho nahradili menším, do kterého je zabudován sporák s elektrickou troubou a plynovými hořáky. Stolek slouží jako varná zóna a zároveň poskytne pohodlí dvěma až třem stolovníkům. Dominantu kuchyně představuje ostrůvková digestoř. „Zde jsme počítali s bílou barvou, ale ta byla dražší, a tak se pořídila cenově přijatelnější nerezová s tím, že investor přislíbil, že ji přelakuje na bílo,“ říká Petr Bořecký. Obývací pokoj nebyl při naší návštěvě ještě zcela zařízen, chyběly některé bytové doplňky, ale i v tomto stadiu vypovídal o vkusu. Zajímavý dekor představovala například fototapeta s pilotem na paraglidingovém křídle na posuvné příčce. Kámen na kameni nezůstal v hygienických místnostech. Nebylo vystěhováno pouze umakartové jádro, ale i veškeré jeho vybavení. Koupelna i toaleta mají elegantní černo-bílé ladění. Černou zajišťuje keramická mozaika, bílou sanita a výmalba stěn. Starou vanu nahradil sprchový kout a vešla se i pračka a nezbytné úložné prostory. Přestože má byt malou šatnu, kde policový systém poskytuje značný úložný prostor, skříně na šatstvo a prádlo se instalovaly do ložnice, vedle dvojlůžka a nad ně. To tím pádem budí dojem, jako by bylo zasunuté do niky. Stejně je tomu s nočními stolky s lampičkami, které jsou rovněž umístěné ve výklencích skříní. Vzhledový efekt vestavným skříním dodává zajímavá kombinace matného bílého a lesklého zelenožlutého lamina. „Není to velké bydlení, ale pěkné. Splnilo naše představy,“ odpovídá investor na otázku, jak se jim bydlí.

14

Půdorys: 1 – předsíň 2 – WC 3 – koupelna 4 – šatna 5 – ložnice 6 – kuchyň, obývací pokoj

13

Původní stav: 1 – předsíň 2 – WC 3 – koupelna 4 – šatna 5 – ložnice 6 – obývací pokoj 7 – kuchyň

6

Ing. arch. Petr Bořecký (*1977)
Ing. arch. Petr Kadlčík (*1978)
V roce 2003 absolvovali VUT FA Brno a založili volné sdružení architektů atelier53 architekti. Ateliér se specializuje na moderní stavby pro bydlení (rodinné domy, bytové domy, interiéry) provádí novostavby i rekonstrukce. Projektuje administrativní a průmyslové objekty, objekty veřejné vybavenosti a veřejná prostranství. Architekti vytvářejí studie s vizualizacemi, zařizují územní řízení a stavební povolení, řeší prováděcí projekty s podrobným rozpočtem stavby, spolupracují s prověřenými stavebními firmami, s nimiž jsou schopni jednoduché stavby přímo realizovat. Provádějí stavební dozor, účastní se výstavby do zkolaudování a předání investorovi. 
Kontakt:
a53 architekti
Dvořákova 13
602 00 Brno
tel.: 775 130 106
www.a53.net

Edit: