Žít v zahradě

Majitelům se podařilo uskutečnit ideál, o jehož naplnění vytrvale usilovali. Protáhlý přízemní dům skrytý mezi vzrostlými stromy je otevřený jednou zcela prosklenou stěnou do vlastní zahrady.

V pronajatém městském bytě naši hostitelé vyloženě strádali absencí kontaktu s živoucí zahradou, neboť oba vyrůstali v rodinném domě. Chyběla jim pohoda, na jakou byli zvyklí, možnost jednoduše vyjít ven a mnoho činností vykonávat pod širým nebem. K takovému životnímu stylu se chtěli vrátit a dopřát ho i dvěma dětem, které se jim mezitím narodily.

NEČEKAT DVACET PĚT LET

Díky zažitým zkušenostem měli jasné představy a vysoké nároky na své budoucí bydliště. Najít optimální místo pro vysněný dům proto nebylo nadné. Asi tři roky trpělivě objížděli kolem města, poptávali, obhlíželi, každou možnou variantu chtěli posoudit na vlastní oči.

Zcela mimo jejich zájem zůstaly takzvané novodobé satelity, vyznačující se mnoha nedostatky. Toužili po bydlení v místě klidném, relativně dobře dostupném, plném vzrostlé zeleně, v ideálním případě v blízkosti lesa. Chtěli najít místo uprostřed staré zástavby v tradiční obci s veškerou vybaveností. Hledali pozemek se starou zahradou, kam by se dala včlenit nová stavba, aniž by se musely vzrostlé stromy likvidovat. „Nechtěli jsme kolem domu zakládat novou zahradu od nuly,“ vysvětluje naše hostitelka. „V takovém případě bychom následujících pětadvacet let, než by zahrada vyrostla, žili uprostřed nějakého polotovaru.“ Vytoužené místo pomohl najít kamarád bydlící nedaleko. Uprostřed ovocného sadu stála dřevěná chata se třemi místnostmi. „S majitelkou jsme se spřátelili, nějaký čas jsme jezdili užívat si pohodu v její zahradě, než jsme se defi nitivně domluvili na koupi.“

Děti si navrhly barvy ve svých pokojích i koupelně.

PROJEKT BYDLENÍ V PŘÍRODĚ

Ještě několik let jezdila rodina do zahrady na víkendy. „Zahrada byla nádherná, čas jsme trávili venku, i když mírně pršelo. Zvykli jsme si žít v zahradě, tvoří pro nás větší část obydlí,“ vyznává majitelka. „Rozhodli jsme se postavit nový nevelký dům, nenáročný na údržbu. Důležité pro nás bylo intenzivní propojení světlého interiéru se zahradou.“ O projekt požádal majitel svého známého, architekta Michala Kunce. Architekt se s kolegy z ateliéru s radostí ujal projektu moderního domu, při němž jim názorově spřízněný investor poskytl poměrně značnou volnost pro tvůrčí práci. Hned první návrh přesně vystihl přání majitelů a stal se podkladem pro konečnou podobu stavby. Scházeli se pravidelně každý týden, aby doladili všechny detaily. Vzrostlá zahrada byla i pro architekty inspirací a její potenciál dokonale využili. Navrhli jednopodlažní dům, jehož všechny obytné místnosti hledí celoskleněnou stěnou s přímým výstupem do zahrady.

Mezi hlavním obytným prostorem a pracovnou – hostinským pokojem s vlastním příslušenstvím je průchod sloužící jako krytá terasa. Uprostřed stavby je sytou žlutou barvou zvýrazněné centrum, které lze obejít dokola. Zahrnuje kuchyň, spíž, prádelnu a WC. Objekt s nosnou konstrukcí z lepených dřevěných trámů je řešený jako nízkoenergetický, dokonalé včlenění do okolí podporuje zelená střecha. Severovýchodní stěna plní akumulační funkci, fasádu má obloženou vláknocementovými deskami.

Buková knihovna v ložnici je dílem domácího pána. S ložnicí sousedí sedm metrů široká šatna se dvěma vchody.

 

Nosné trámy a podlahy jsou z modřínu. Jídelní stůl, schody a obklad stěny v příčné chodbě zhotovili truhláři z ořechu.

 

VYSPĚLÉ TECHNOLOGIE

„Se spolehlivostí firem jsem měl špatné zkušenosti,“ říká majitel. „Celou stavbu jsem si proto organizoval sám.“ Vybíral dodavatele i obstarával potřebný materiál. Najal partu šikovných řemeslníků a zadal jim zhotovení základů s dovětkem, že pokud odvedou kvalitní dílo, bude spolupráce pokračovat. Pak jim dovezl přesně nařezané a navrtané lepené trámy pro nosnou konstrukci objektu. S pomocí jeřábu parta nosníky během půldne postavila, pokračovala až do úspěšného konce. Protože většina komponent byla atypických, dodávky byly časově velmi náročné. Nosná konstrukce je z modřínového dřeva, kterého byl v době stavby nedostatek, protože velké množství odebírala stavba velké administrativní budovy. Obdobný výpadek na trhu byl u okenních tabulí. Montáž velkoformátových dvojskel s koeficientem prostupu tepla 0,5 W/m2 K přímo do nosné konstrukce proběhla během dvou pracovních směn. Modřínové podlahy si položil stavebník sám. Smysl zelené střechy nelze spatřovat jen v její estetické funkci, významné jsou vlastnosti, díky kterým významně přispívá k příjemnému vnitřnímu klimatu. Je schopna vsáknout ohromné množství vody, která se následně odpařuje, vytváří dokonalou tepelnou izolaci. Vysoká cena realizace střechy od specializovaných dodavatelů přiměla majitele postup práce nastudovat, nakoupit materiál a udělat si ji také sám.

Dřevostavba s difuzně otevřenou konstrukcí má teplovzdušné vytápění kombinované s nuceným větráním s rekuperací. Nasávaný vzduch zvenčí se nejprve temperuje průchodem trubkou uloženou v hloubce 3,5 metru pod domem. Elektrický kotel, výměník vodavzduch a čerpadlo jsou umístěny v malém sklípku.

Mezi hlavním obytným prostorem a pracovnou / hostinským pokojem je spojovací článek, od jihozápadu k severovýchodu otevřený průchod sloužící jako krytá terasa.

 

Chodba při dlouhé obvodové stěně spojuje všechny pokoje.

 

Skříně vestavěné ve stěně severní chodby jsou natolik prostorné, že v pokojích už žádné skříně nejsou potřeba.

JAKO BY TU STÁL DÁVNO

Protože je dům přesně usazený na daném pozemku, má společenský prostor větší světlou výšku než ostatní pokoje. V důsledku působí vzdušně a velmi přirozeně. Naproti tomu kuchyni nepožadovali majitelé příliš velkou, protože si na nějaké složité vyváření nepotrpí. Dostatek úložných prostor je v centrální komoře a ve skříňové stěně podél severní chodby. Nezahlcené interiéry pak působí velmi noblesně. Veškeré truhlářské práce provedlo k plné spokojenosti Truhlářství RA+JA. Majitelé chválí také studio Dorian Dekor, které zhotovilo jemně probarvené závěsy na skleněné stěny.

Mimořádně vydařený dům vyzařuje jakousi samozřejmou eleganci a člověk se v něm cítí neobyčejně příjemně. „Nakonec byli všichni partneři výborní,“ shrnuje majitel. „Věnoval jsem stavbě mnoho času. Tím, že jsme postupovali po jednotlivých krocích, nenastaly žádné problémy.“ Paní doplňuje: „Protože bylo všechno atypické, trvala stavba dlouho, to nebylo příjemné. Zahradu jsme neponičili, rychle se obnovila, ani není vidět, že se tu stavělo. Dům je zasazený tak přirozeně, jako by tu byl dávno. Propojení se zahradou je opravdu intenzivní a skvěle funguje. Žije se tu nádherně, od jara do konce října jsme venku.“

 

Karla Mafková
Foto: Pavel Rydl

 

Vizitka domu

Plocha pozemku: 1004 m 2
Zastavěná plocha: 280 m 2
Užitná plocha: 235 m 2
Autor projektu: MgA. Michal Kunc, MgA. Vendula Hladíková, Atelier Kunc, s. r. o.
Projekt: MgA. Patrik Zamazal
Dřevostavba se zelenou střechou
Nosná konstrukce: lepené dřevěné nosníky modřín
Severní fasáda: desky cetris
Jižní stěna prosklená: dvojskla heat mirror, na severu trojsklo
Vnitřní stěny: sádrovláknité desky
Vnitřní dveře: lak
Podlahy a terasy: modřín
Schodiště: obklad ořech
Obklad stěny v chodbě u kuchyně a v koupelně: ořech
Vytápění: elektrický kotel 6 kW, teplovzdušné vytápění kombinované s nuceným větráním  s rekuperací


Michal Kunc

(1971)
autor projektu
◗ SOUS v Benešově, obor truhlář (výuční list s maturitou)
◗ 2 roky praxe v truhlářské dílně
◗ SUPŠ v PrazeŽižkově, obor design a konstrukce nábytku, design dřevěných hraček
◗ 2000 absolvoval VŠUP v Praze, ateliér Architektura, interiéry (Eva Jiřičná, Radek Kolařík)
◗ 2001 – 2002 SUPŠ v PrazeŽižkově, asistent ing. Schusterové, konstrukce nábytku, design, interiéry
◗ 1999 založil vlastní architektonický ateliér Kunc

Kontakt:
Atelier Kunc, s. r. o.
Ke Stírce 35, Praha 8
tel.: 602 367 448
atelierkunc@atelierkunc.com
www.atelierkunc.com


Kontakty:

Závěsy:
DORIAN DEKOR – dekoratérské studio
Masarykovo nábř. 237/18, Praha 1
tel.: 224 934 553
dorian.dekor@seznam.cz
www.zaclony-zavesy-garnyze.cz
Truhlářství:
Ra + Ja, s. r. o., Verměřovice 17
tel.: 465 642 663, 775 177 043,728 861 182
truhlarstviraja@tiscali.cz

Edit: