Moderní styly kuchyně

Drobné kosmetické úpravy posledních let jsou ty tam. Kuchyně se významně proměnily. Nastoupilo nové uspořádání, jiné tvary i nové barvy, poměr bílá a ostatní se otočil ve prospěch těch jiných. A z kuchyně se mimo jiné stává velice příjemné místo k bydlení.

Moudří říkají: řeknete-li A, je třeba říci i B. Inu dobrá, bílé kuchyně pořád jsou a vypadají moc dobře, ale nepřevažují. Precizní laboratoře bez čehokoliv osobního také, ale velmi na ústupu. Pořád ještě se objevují kuchyně-skříně, kdy můžete téměř či úplně vše ukrýt za dvířky, ale kuchyň nenápadně skrytá v interiéru už má i jiná řešení. Pokračuje nástup dřeva a tak jako všude jinde v interiéru i v kuchyni se objevuje více barev. Když značka Caesar oblékla svoji novou kuchyni do „bělostné krokodýlí kůže“, myslela na nový přístup. Jakmile pohnete dvířky a porušíte bílou celistvost, objeví se krásné dřevo.

3

Typické nové pojetí vaření propojeného se stolováním + retro prvky, to je kuchyně Vintage. Veneta Cucine

2

„Ostrovy“ pro přípravu a vaření zeštíhlely. Elmar

1

Úsporně řešené místo pro přípravu jídla i jeho konzumaci je součástí sestavy Linda. Lube

INTEGRACE

Na jedné straně varné centrum, hořáky a pánve, na druhé místo pro talíře a připravené barové židle. Plocha může být ve stejné úrovni jako vaření nebo o něco níž, z druhé strany se jindy objevuje třeba pohodlná lavice s polštáři, která budí pocit, že jste někde v chalupě u starých kamen. Vysoké sezení se často kombinuje s klasickým, variací je bezpočet. Jednotlivé moduly doplňují desky, ať už z barevného kompozitu či masivního dřeva, které se různě překládají či podkládají a tvoří plochy, na kterých se jí i pracuje. Celkově jsou tyto kuchyně velmi kompaktní, nikam se neodbíhá, ten, kdo čeká na jídlo, může sledovat proces přípravy a docela intimně komunikovat s kuchařem. Varné ostrůvky jako takové tíhnou ke štíhlému obdélníkovému tvaru.

4

Jiné možnosti, jak propojit pracovní sestavu s místem pro stravování. Vlevo je jedna z variant kuchyně Way s použitím dřevěné desky, vpravo úplně nový nápad pro otevřený byt. Snaidero

5

Barové židle se u nově pojatých kuchyní hodně uplatní. Cizeta

6

8

Jednotný prostor, jehož je kuchyně nedílnou a téměř nerozeznatelnou součástí. Sestava Creativa, Lube

9

Ke splývání přispívá jednotný materiál a barva pro kuchyňské moduly a ostatní nábytek i stejný způsob sestavení. Essenza, Lube

Nemíchají se jen materiály, ale také styly, moderní soustavy si rády vypůjčují z těch retro tak, aby kuchyně byla plná života. Se zajímavým projektem Social Kitchen přišla na Eurocucinu značka Scavolini s Dieselem. A pak jsou tu obliny! Po létech strohých přímých linií se hrany zakulacují, část sestav občas žertovně vybočí do prostoru, skříňky se zavlní jako vodní hladina. Zajímavé je i střídání hranolů a oblých tvarů, rozhodně tento přístup vnáší do kuchyně novou dynamiku.

10

Téměř klasika – kombinace ušlechtilého dřeva, bílé a kovu a krásných židlí v jídelně. Walter Knoll

11

Židle Bai Lu značky Lema (prodává se například v sousedním Bavorsku v Landshutu).

12

Zvlněná sestava s výraznou barvou pro oblý ostrůvek, napojený na jídelní plochu = dnešní kuchyně. Atma

SPLÝVÁNÍ

Vlastně se jedná o jakési podheslo integrace, ale tady už nejde o kuchyňskou sestavu, nýbrž o celkové začlenění do interiéru. Je vidět, že výrobci opravdu hodně přemýšleli o novém uspořádání našich domovů, o celkovém otevření a o propojení kuchyně, jídelny a obytného prostoru do jedné volné plochy. Vlastně je to i ekonomické, protože výrobci nábytku najednou mohou dělat i kuchyně a ti zaměření na kuchyně si klidně mohou zkusit i obývák. Propojení a sjednocení prostoru pomocí materiálu, barev a uspořádání linií dolního nábytku i zavěšených modulů je tak dokonalé, že vám dá dost práce rozeznat na první pohled, kde že vlastně ta kuchyň je. Obvykle ji prozradí baterie, která je přece jen dost výrazným, a při tomto řešením vždy i dokonalým designovým prvkem.

15

Když se potká uhlíkové vlákno a alcantara s japonským designem… Toshiyuki Kita, Ichimura. Dobře se na ní sedí!

16

Rozmarné vybočení s pultem, protaženým na stolování a příjemná zeleň, to je značka Gicinque.

17

Značka Doimocucine vytvořila několik modelových řad a střídá v nich jemné pastelové tóny s kombinací bílé s fialovou, žlutou a touto atraktivní zelenou.

18

19

Nejlépe kuchyni rozsvítí barevné doplňky. Nový odkapávač na nádobí Alessi

Tou zásadní proměnou je ale místo pro jídlo. Designéři stále víc vycházejí vstříc uživatelům malých bytů a do základní sestavy integrují vše, co se dá. Tedy i místo pro stolování. Vzniká jakýsi bufetový styl, který možná neosloví starší ročníky, vyznávající setkávání kolem rodinného stolu, ovšem v garsonce je toto řešení přímo ideální. Kam by se tam vešel stůl tak, aby se v prostoru ještě dalo dýchat? Pro velké byty a domy je toto řešení šikovné pro rychlé občerstvení či snídani. A také jsou tu jídla, kdy jeden smaží palačinky či bramboráky a ostatní mu je tahají pod rukama… Tam bufetový styl určitě oceníte, ale při dostatku místa si i tak dopřejte pořádný rodinný stůl.

20

Kuchyně Vintage značky Häcker kombinuje styl minulý (např. kulaté otvory na dvířkách, podstavce pod skříňkami, ale i retro rádio a sezení…) a současný velmi efektně.

21

22

Z původních kuchyní přichází přírodní dřevo a systém šuplíčků a poliček, ale i stoly a židle v barvách, jaké byly běžné v kuchyních prarodičů. Martini

BAREVNOST

Ve srovnání s použitím v bytě jsou barvy v kuchyni odvážnější a výraznější, žádoucí ale nejsou velké kompaktní barevné plochy, spíš střídání barvy a neutrálu, kterým může být dřevo, bílá plocha, kov apod. Nezřídka se vystřídá na jedné sestavě hned několik barevných tónů, snad nejodvážnější a překvapivě pěkná byla kombinace bílé, světlé fialové a sytě červené. Trendem nejvyšším jsou všechny myslitelné tóny růžové a fialové, tedy vlastně četné odstíny základní červené, doplňované šedě či béžově tónovaným dřevem. Barva se ale dostává do kuchyně i jinak: výmalbou jedné stěny velmi výraznou barvou, tapetami, které se umístí za pracovní sestavu, kontrastně barevnými lemy dvířek či vybarvenými vnitřky polic a vitrín. Vše dolaďují pečlivě sladěné barevné doplňky a velkou roli v celkovém zdobnějším dojmu hrají i digestoře. Ano, a barevná světla a prozářené vitríny v sestavě.

VINTAGE

Způsob, kdy se jemně a opatrně míchá dohromady i několik stylů, se prosazuje všude – v textilu, kombinaci materiálů a vzorů, v interiéru, u konkrétních kousků nábytku, a tedy i v kuchyni. Vnáší do dřívějších laboratoří každodenní život, všechno není tak učesané a dokonale hladké, o to příjemnější je v takovém místnosti posedět, hrát si, povídat. Čas, kdy klasické kuchyně, inspirované venkovem i zámkem, integrovaly do starého vzhledu nejnovější technologie, tiché pojezdy a nehlučná dvířka, se otočil. K čistým liniím moderní sestavy se přesouvají prvky z těch klasických měšťanských i rustikálních. Přidávají se zdobnější dvířka či úchyty, mozaika, dřevěný masiv s přiznanými nerovnostmi, ke starým stolům se postaví zcela současné plastové židle… Hodně záleží na citu pro věc.

25

Klasické a moderní, to je pěkný mix. Lavice má hned za polštáři varnou plochu. Atma

26

Ukázka z projektu značky Scavolini a Diesel, kdy se podařilo sestavit a namíchat stylově zabydlené, dobře fungující kuchyně, v nichž se žije. Základem sestav je dřevo přírodní či barevně tónované a kovové doplňky.

Uložit

Datum vydání: 27. 2. 2016

Edit: