Recepty na gril

Nejde jen o obyčejné recepty a o obyčejné vaření… Příprava jídla venku má něco do sebe. Je to krása, je to zábava, je to prostě něco jiného, co život osvěží! Kdo nezkusil, nepochopí…

SÝROVÉ PANINI S RUKOLOU
(5 porcí)

Ingredience
10 plátků světlého chleba (nebo 5 baget)
100 g sušených rajčat v oleji
2 hrsti rukoly
250 g sýru brie nebo hermelínu
200 g ementálu
50 g změklého másla

Postup
Bagety rozpulte, sýr nakrájejte na tenké plátky a položte na spodní půlku baget, přidejte rozkrojená sušená rajčata a rukolu. Bagetu zaklopte, povrch ze všech stran mírně potřete změklým máslem a dejte na slabě rozpálený gril, zavřete víko a nechte zapéct. Bagetu můžete při grilování obrátit, bude hezky opečená z obou stran. Když povrch mírně zatěžkáte, na bagetě se vytvoří hezké rýhy. Pokud se bojíte, že rukola příliš zvadne, dejte jí do bagety až úplně nakonec.

1

GRILOVANÉ KREVETY S BYLINKOVÝM OLEJEM
(5 porcí)

Ingredience (krevety)
25 čerstvých nepředvařených krevet
sůl, bílý pepř
2 menší lžičky mletého sušeného česneku
3 lžíce olivového oleje

Postup
Olej promíchejte se solí, pepřem a česnekem, vložte krevety a marinujte ideálně do druhého dne. Gril rozpalte nejvíce, co to půjde a krevety prudce ogrilujte z obou stran.

Ingredience (bylinkový olej)
hrst listové petržele
šťáva z citronu
6 lžic olivového oleje
sůl, bílý pepř
1 až 2 stroužky česneku

Postup
Všechny ingredience dejte do úzké nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte. Nechte alespoň hodinu odležet.

Servírování
1 velká ciabatta
1 stroužek česneku
chilli (dle chuti)

Ve chvíli, kdy budete na gril dávat krevety, přidejte i plátky ciabbaty a opečte je dokřupava. Každý plátek pak potřete česnekem, přidejte krevety, pár kapek bylinkového oleje a chilli nebo citron dle chuti.

2

LETNÍ PIZZA

Ingredience
1 porce těsta na pizzu
100 g masgonzoly (směs mascarpone a gorgonzoly)
150 g cherry rajčátek
150 g žlutého melounu
50 g šunky
20 g listového salátu
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce olivového oleje
mořská sůl
čerstvě mletý pepř

Postup
Rozválené těsto na několika místech propíchejte vidličkou a rozetřete na něj masgonzolu.
Cherry rajčátka rozpulte, meloun také a odstraňte z něj semínka. Z melounu vytvořte vykrajovátkem kuličky a šunku pokrájejte na menší kousky.
Pizza kámen předehřejte na nejvyšší žár se zavřeným víkem 10 minut. Pokud používáte mřížku, rozehřejte ji stejným způsobem, ale stačí 5 minut. Pizzu položte na rozehřátý kámen (nebo mřížku) a pečte 12 až 15 minut na středním žáru. Pizzu sundejte a nechte chvilku vychladnout. Na pizzu rozprostřete šunku, rajčátka, kuličky melounu a salát. Pokapejte ji dresingem z citronové šťávy a olivového oleje, posolte a opepřete.

3

LILEK A LA PARMIGIANA

Ingredience
300 g lilku
400 g krájených rajčat (pěkně zralých nebo z plechovky)
150 g mozzarelly
sůl
čerstvě mletý pepř
hrst čerstvých nasekaných bylinek (rozmarýn, bazalka, oregano…)
2 lžičky olivového oleje

Postup
Lilky podélně nakrájejte na 5 až 10 mm silné plátky, potřete olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem. Mozzarellu nakrájejte na 3 mm silné plátky. V misce smíchejte rajčata se solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Pět minut předehřívejte zavřený gril při středním nastavení. Lilky opečte při nízké teplotě asi dvě minuty z každé strany. Olivovým olejem vytřete zapékací misku a naskládejte do ní lilky, rajčata i mozzarellu. Zapékejte v předehřátém grilu na 200 °C po dobu asi patnácti minut.

4

ROASTBEEF
(5 porcí)

Ingredience
1 kg nízkého roštěnce
1 polévková lžíce olivového oleje
30 g koření (sůl, pepř, sušený tymián či jiné bylinky)

Na potření
1 polévková lžíce medu
1 polévková lžíce sójové omáčky
špetka mletých sušených chilli papriček

Postup
Smíchejte olivový olej s kořením a marinádou potřete maso ze všech stran. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte marinovat v ledničce asi 12 hodin.
Hodinu před grilováním maso z lednice vyndejte. Mezitím smíchejte med se sójovou omáčkou a chilli, aby vznikla jemná pasta.
Gril si nastavte na střední teplotu a nechte rozpálit pod zavřeným víkem. Ve chvíli, kdy je gril dostatečně rozpálený, můžete vložit maso. Opékejte jej na nepřímém žáru po dobu asi 70 minut, ideální teplota grilu je 180 °C. Vnitřní teplota masa by měla po této době dosáhnout 49 °C. Chvíli před koncem opékání potřete maso pastou.
Pak maso sundejte z grilu a nechte přikryté odpočívat asi 10 minut. Těsně před porcováním by měl teploměr ukazovat vnitřní teplotu masa 55 °C.

5

ZVĚŘINOVÉ BURGERY
(4 porce)

Ingredience
400 g srnčího nebo jeleního masa nakrájeného na kostičky
60 g najemno nasekané cibule
10 g najemno nasekaného česneku
30 g strouhanky
20 g koření (sůl, pepř)
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
3 kuličky jalovce
5 g sušených hub
2 polévkové lžíce červeného vína
lístky ze dvou větviček tymiánu
pár jemně nasekaných jehliček rozmarýnu

Postup
V hmoždíři rozdrťte jalovec, pepř, bobkový list a sušené houby. Maso, cibuli, česnek, strouhanku, sůl, pepř a rozdrcené koření z hmoždíře smíchejte dohromady, směs umelte v mlýnku na maso. Do umletého masa zapracujte víno a bylinky, aby vznikla pevná směs. Tu přikryjte a nechte tři hodiny odležet v lednici.
Směs rozdělte na porce o velikosti zhruba 40 g, mělo by tak vzniknout 12 karbanátků. Burgery znovu přikryjte a nechte chvíli odstát, aby získaly pokojovou teplotu.

Grilování
Předehřejte grilovací desku na střední teplotu, trvá to asi 5 minut. Burgery opékejte pomalu přibližně 4 minuty z každé strany, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 64 °C. Sejměte z grilu a nechte burgery ještě 3 minuty přikryté odpočívat.

6

Foto: archiv firem

Více informací se nachází v červnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Uložit

Datum vydání: 12. 7. 2016

Edit: