Hydroizolace

Zateplit dům, vyměnit okna – dva základní úkony, kterým se v určité době nevyhne asi žádný starší dům. Samozřejmě očekáváme, že tím výrazně zlepšíme komfort svého bydlení. Může se však stát, že naši očekávanou radost zmaří voda, která s námi dosud bez povšimnutí a beze škod pobývala.

Starší dům se velice často potýká se zemní vlhkostí kvůli nedokonalým a zastaralým hydroizolacím. Pokud se takové závady viditelně projevují, nutí nás tím problém vyřešit. Avšak starší zeď se často dokáže vypořádat i s poměrně vysokým procentem vlhkosti, protože voda se může přirozeně celoplošně odpařovat a zdi zůstávají zdánlivě suché. Nedokonalost hydroizolací pak nemusí být patrná. Nadměrná vlhkost v domě může zůstat nepovšimnuta i díky starším netěsným oknům, která dovolují vodním párám vznikajícím v domě uniknout ven. Zateplením a výměnou oken můžeme narušit tyto procesy, které ovlivňují vlhkostní poměry v domě. Problémy s vlhkostí pak připisujeme zateplení nebo výměně oken, pravou příčinou jsou však často právě nedostatky v hydroizolaci.

1

2

Důmyslný systém betonových prvků NOVABRIK vytvoří bez malt a lepidel elegantní bezúdržbovou fasádu. Difúzně otevřená odvětraná konstrukce je vhodná nejen pro rekonstrukci domů. Řeší zároveň jejich estetickou stránku i zateplení. Vlhkost se přirozeně odvádí pomocí tzv. komínového efektu prouděním vzduchu ve zdivu, a tím se zamezuje vzniku plísní.

HYDROIZOLACE JE ZÁKLAD REKONSTRUKCE

Zajistit, aby se do konstrukce domu nedostávala zemní vlhkost a dešťová voda, je naprostá nezbytnost. Nejenže způsobují výskyt plísní a podobné hygienické problémy, kterými jsme skoro na každém kroku strašeni, ale především ovlivňují funkčnost celého objektu, degradují stavební materiály a konstrukce, ohrožují v konečném důsledku i stabilitu domu, a tedy naši bezpečnost. Vlhké domy navíc zvyšují náklady na vytápění. U starších domů je velká pravděpodobnost, že hydroizolace nebude nějakým způsobem v pořádku, bude narušená, nedostatečná, zchátralá, dokonce může zcela chybět. Proto jakmile se v domě objeví příznaky jako vlhnutí zdí, mapy a výkvěty na fasádě, vlhká podlaha ve sklepě, opadávající vnitřní či vnější omítky a podobně, neodkládejte nápravu. Voda je vytrvalý nepřítel a trpělivě si buduje cestu hlouběji do konstrukce domu.

3

5

Pro kontaktní zateplení fasád starších domů jsou vhodné fasádní desky ISOVER NF 333 z minerální plsti s kolmou orientací vláken díky nízkému difúzního odporu, nižší hmotnosti, schopnosti přizpůsobit se zakřivenému podkladu a možnosti zarovnání povrchu izolantu po nalepení na stěnu.

4

Zateplování domu je jednou z důležitých součástí rekonstrukce, nejvhodnější variantu řešení musí doporučit odborník. Výhodou systému ETICS Cemix THERM P SILVER je použití šedého expandovaného polystyrénu. šedé zabarvení způsobují nanočástice grafitu, které odrážejí teplo zpět ke zdroji, a dosáhne se tak o 20 % lepších tepelně izolačních vlastností systému zateplení. LB CEMIX

KDE A JAK

Nejdůležitější a také nejobtížnější je diagnostikovat stav a lokalizovat závadu. Od toho se odvíjí, jakým způsobem se bude problém řešit. Zabránit vodě vzlínat ze základů vzhůru můžeme buď mechanicky – podřezáním zdiva a vložením plastové fólie do vzniklé spáry či vrážením nerezových desek do zdiva, nebo chemicky – injektáží látek, které vyplní kapiláry zdiva, anebo fyzikálně – elektroosmózou, kdy je pomocí anod a katod instalovaných ve zdivu permanentně vytvářeno elektromagnetické pole, které zabraňuje vzlínání vody. Tyto přímé metody mohou být ještě doplněny i nepřímými, jako je odvodnění okolního terénu či odvětrání suterénního zdiva. Další možností je odkopat zeminu okolo domu a provést novou svislou izolaci. V některých případech mohou být nepřímé metody dostatečně účinné samy o sobě. Posoudit, jaký způsob zvolit, dokáže jen zkušený odborník. Jedná se sice o finančně poměrně nákladné postupy, na důkladné opravě hydroizolací bychom však neměli šetřit, bylo by to šetření na nesprávném místě.

10

VRAŤME SE K ZATEPLENÍ

Jak jsme se zmínili, je důležité prověřit, zda stěny, které se chystáme zateplit, jsou dostatečně suché. Co by se stalo, kdybychom zateplili stěnu, která není dostatečně izolována od vzlínající vlhkosti? Přidáním vrstvy izolace ztížíme vodní páře unikat z obvodového zdiva, to znamená, že vlhkost ze stěny bude stoupat. Pokud překročí její množství určitou mez, bude vlhnout izolace a bude spolu se zdivem ztrácet své tepelně izolační vlastnosti, dlouhodobě se postupně sníží i pevnost zdiva, v interiéru na vlhké zdi vznikají plísně, na vnější fasádě se začnou projevovat nejrůznější vady. Větší nebezpečí těchto poruch hrozí u kontaktních způsobů zateplení, proto je pro vlhké starší domy vhodnější volit odvětrávané fasády, u nichž je vlhkost odváděná větrací mezerou mezi izolací a obvodovým pláštěm.

11

K nejdokonalejším způsobům dodatečného vytváření chybějících nebo defektních hydroizolací patří podřezání řetězovou pilou. Životnost provedených hydroizolací je dána kvalitou vkládaných materiálů a dodržením technologické kázně. Přes dočasný zásah do statiky objektu není objekt staticky narušován. AQUA SANING OPAVA

12

Principem chemické injektáže je dosažení vnitřní vodoodpudivosti, popřípadě vyplnění nebo zúžení pórů stavebních tak, aby byla vytvářena účinná překážka pronikání zemní vlhkosti. Chemické injektáže pomocí silikonových mikroemulzí a krémů či polyuretanových pryskyřic jsou bezprašné, rychlé a mohou se aplikovat zvenčí. VODIZOL

VĚTŠINOU SANAČNÍ OMÍTKA STAČÍ

Stává se, že zeď, kterou zdobí nepěkné vlhké a černé skvrny, chceme uzdravit sanační omítkou. Avšak neodstraníme-li příčinu vlhkosti, po nějaké době se poškodí i sanační omítky. Jedná se o velmi prodyšné a pórovité omítky, které velmi dobře propouštějí vodní páry a umožňují vysychání zdiva. Dovnitř velkých pórů mohou dlouho krystalizovat soli, aniž by docházelo k poruchám. Mohou se tedy použít na ještě vlhké a zasolené zdivo, povrch stěny však bude suchý. Nezastaví-li se však proces navlhání zdi, nezměníme-li fyzikální a chemické procesy dané nepříznivým vlhkostním režimem ve zdivu, velké póry sanační omítky se nakonec solemi zahltí a začne opět destrukční proces. Je vhodné je použít při rekonstrukcích starších zděných domů, kde hrozí, že bychom volbou nové méně průvzdušné omítky mohli způsobit, že stará zeď nebude moci dostatečně dýchat.

Více informací se nachází v červencovém vydání z roku 2012, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Datum vydání: 6. 3. 2016

Edit: