Keramika: oblíbený materiál

Keramika stále patří k velmi oblíbeným materiálům, a to nejen v koupelně, kterou si bez ní lze představit jen těžko. Pokud jde o trendy, jsou in jak dokonalé imitace přírodních materiálů, tak propracované 3D efekty či stále líbivé retro. Zkrátka pro každého něco.

Keramické prvky v podobě obkladů a dlažby mají dnes v interiéru nezastupitelné místo. Díky svým vlastnostem, jimiž jsou odolnost, univerzálnost použití i životnost při minimální údržbě, nacházejí uplatnění nejen v koupelnách. Trendy v sortimentu obkladů a dlažeb zahrnují pestrou škálu, v níž naleznou to své jak milovníci minimalismu, tak tradicionalisté, jak nadšenci pro extravagantní barvy a neobvyklé vzory, tak vyznavači přírodních materiálů a umírněnějšího provedení. Jak ukázal podzimní veletrh Cersaie v italské Boloni, na němž se trendy pro následující rok prezentují, současná keramika vyjde vstříc opravdu každému.

2

1

KERAMICKÁ PŘÍRODA

Na vrcholu popularity se již několik let drží imitace přírodních materiálů, které jsou díky možnostem moderní technologie digitálního tisku tak dokonalé, že věrnější snad už být nemohou. Kromě napodobenin kamene, mramoru a pálených cihel je to především vzhled dřeva v jeho nekonečných odstínech, s nezaměnitelnou kresbou a samozřejmě v nejrůznějším formátovém provedení. Výrobci jdou při imitování dřevěného povrchu tak daleko, že dlažba má tvar prkna, najdete na ní i suky, reliéfní povrch působí dojmem, jako by byl opracovaný dlátem, a má patinu, jako by po ní chodily už generace předků nebo jako by dlaždice přežila požár. Také povrch kamene je od skutečné horniny téměř k nerozeznání, má praskliny, vykazuje známky zvětralosti i přirozené nedokonalosti. Trendy ale přece jen přinesly alespoň něco nového: Design dřeva se objevuje ve větší míře i na miniaturních mozaikách. Hitem je pak tzv. parketový vzor, do něhož jsou skládány malé formáty s designem imitujícím nejen dřevo. Konečně množí se dokonalé imitace drahých nebo těžko dostupných nerostů.

3

4

5

6

RETRO VE VŠECH PODOBÁCH

Ať už jste milovníky 20., 30., 50., 60., nebo 70. let, případně stylu art deco, všechny jejich výrazné znaky jsou hlubokou studnicí inspirace pro současné retro řady dlažeb a obkladů, takže máte vždy na výběr. Keramika napodobí nejen vzory a tvary typické pro určité období (do popředí zájmu se již v minulých letech vrátil třeba formát šestiúhelníku, charakteristický pro první třetinu minulého století). Nosí se také opotřebovanost v podobě věrné patiny. Omšelost některých řad jde až tak daleko, že snadno vytvoříte dojem, že právě dokončenou koupelnu by bylo pro její letitost a omšelost nejlepší kompletně zrenovovat. Poslední trendy se zároveň zhlédly v majolice – tradiční keramice z ostrova Mallorca, která vnese do interiéru hravost, optimismus a zároveň kouzlo, ovšem zdatně napodobené strojově, ruční práce někdejších řemeslníků.

7

8

9

VELKÉ A NEJVĚTŠÍ

Velké formáty jsou rovněž trendem, který nepolevuje. Novinkou je jen další zvětšení, které se zdá být až neuvěřitelné. V Boloni se představil formát 300 x 100, a dokonce 320 x 160 cm! Pokud máte skutečně velkou koupelnu, několik chlapů, kteří materiál pomohou přemístit a pokládat, a dokonale rovný povrch, který je pro úspěšné použití takového rozměru naprosto nezbytný, lze obří rozměr jen doporučit. V prostoru zajistí dojem celistvosti povrchu, podpoří pocit prostornosti a v každém případě zaručí nebývalou originalitu. Rozumně zvolený velký formát však dnes lze s úspěchem použít i do menších koupelen, kde pomůže prostor opticky zvětšit.

11

12

3D COKOLIV

Stále se zdokonalují a rozvíjejí také 3D efekty, tedy trojrozměrný povrch keramických prvků, logicky především obkladů, ať už je trojrozměrnost a plastičnost záležitost celistvé plochy poskládané z jednotlivých prvků nebo každého jednotlivého kusu. Míra plastičnosti je různá i odlišně rafinovaná; některé dekory bez nadsázky připomínají japonské papírové skládačky origami.

KOMBINACE VŠEHO SE VŠÍM

Výrazný směr zastřešující všechny zmiňované trendy pak představuje kombinování různých tvarů, formátů, vzhledů a povrchů. V působivých kontrastních kompozicích keramických prvků se potkávají lesk a mat, reliéfní a hladký povrch, dřevo a beton, obří formáty a miniaturní mozaika, obdélníky a čtverce, kovový vzhled a omšelost. Nelze než zopakovat: Podle nejnovějších trendů, alespoň pokud jde o keramiku, může bydlet opravdu každý a téměř vše je dovoleno.

13

NEJEN KERAMIKA

Fakt, že keramické materiály se stále vyvíjejí, nic nemění na tom, že populární jsou pro obkládání stěn i provedení podlah i skutečné, přírodní „chladné“ materiály – mramor, žula, pískovec, travertin, břidlice. Patří ovšem mezi materiály luxusní, cenově náročnější, vyžadují také náročnější pokládku. Právě proto bývají často nahrazovány imitacemi v podobě keramiky. Za vyšší investici se však odmění exkluzivním vzhledem a skutečně 100% autentičností.

Více informací se nachází v květnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

001 Titul

Foto: archiv firem

Datum vydání: 14. 5. 2017

Edit: