Vkusný, útulný a chytrý

Na své domovy máme stále větší nároky. Standardními požadavky je pohodlí a příjemný design. Dům, který vám představujeme, však díky inteligentní elektroinstalaci dokáže nabídnout ještě mnohem víc.

Motivy, proč se lidé rozhodnou postavit si vlastní dům, se obvykle příliš neliší. Jejich stávající domov je pro ně těsný, neposkytuje žádoucí pohodlí, neumožňuje kontakt s přírodou nebo se jednoduše zvýšily jejich nároky a zlepšily finanční možnosti. Nedostatek metrů čtverečních byl důvodem, proč se klasický panelákový byt rozhodla opustit i rodina interiérové architektky RNDr. Světlany Pásztorové, členky 3ds Ateliéru.

2

Nahlédnutí do jídelní části obytného prostoru.

1

Část obývacího pokoje s krbovou vložkou a koženou sedací soupravou s nastavitelnou hloubkou sedu.

VZDUŠNÝ A PROSTORNÝ

Cesta k rozhodnutí postavit si vlastní dům nebyla v tomto případě přímočará. „Nejprve jsme si chtěli koupit pouze větší byt, ale zjistili jsme, že byt, který by splňoval naše představy, by byl příliš drahý, hotové domy zase nevyhovovaly dispozicí nebo polohou,“ vzpomíná architektka. Manželé si nakonec kilometr za hranicemi Prahy koupili pozemek, na kterém si podle projektu ing. arch. Martina Bursíka nechali postavit dům o dispozici 6 + 1. Pro volbu domu měli také jeden poněkud neobvyklý důvod. „Já a syn jsme se po ošklivé příhodě strašně báli psů. Jedinou cestou, jak se tohoto strachu zbavit, bylo pořídit si vlastního. Labradorka, kterou už máme čtyři roky, dokonale terapeuticky zafungovala,“ vysvětluje s úsměvem architektka. „Přáli jsme si, aby dům byl dostatečně vzdušný a prostorný, aby v něm každý člen rodiny měl svůj pokoj,“ přibližuje Světlana Pásztorová nároky na nový domov. Většinu plochy přízemí tvoří hlavní obytný prostor – obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní. V přízemí je ještě komora, koupelna s WC a pokoj pro hosty. Celé podlaží je s ohledem na pohybově handicapovaného kamaráda řešeno bezbariérově. V přízemí je ještě situovaná infrasauna. Při výběru jí byla dána přednost před klasickou, protože se v ní relaxuje při přijatelnějších teplotách. Rodina ji často využívá, chlapci si v ní svého času dokonce psávali i domácí úkoly.

3

Ústřední obytný prostor tvoří obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní.

4

10

Nahlédnutí do koupelny v patře, která je stejně jako koupelna v přízemí vybavena sprchovým koutem z čirého skla.

11

Nahlédnutí do koupelny v patře, která je stejně jako koupelna v přízemí vybavena sprchovým koutem z čirého skla.

SVĚTLÉ, JEDNODUCHÉ A FUNKČNÍ

Podobu interiéru vtiskla samozřejmě sama majitelka, radou ale přispěly i kolegyně z ateliéru – víc hlav, víc nápadů. „Mám ráda světlé puristické interiéry,“ říká architektka. V obytných místnostech jsou proto podlahy, jejichž povrch tvoří světlá dýha z javoru. V dětských pokojích byl do role podlahové krytiny obsazen laminát. Synové majitelů si zvolili světle šedou a světle modrou barvu. Celému konceptu odpovídá také výmalba. Hlavní roli hraje bílá a šedá barva. Výjimku představují dětské pokoje, které jsou laděny veseleji. Na zdech se objevuje modrá a limetková, které jsou kombinovány se šedou. „Šedá totiž dává ostatním barvám vyniknout a nevytváří s nimi tak ostrý kontrast jako bílá. Je označována za královnu barev,“ dodává Světlana Pásztorová. Nábytek, kromě sedacího, si architektka navrhovala sama. „Snažila jsem se především o to, aby byl jednoduchý, praktický a zajímavý,“ říká. Nábytek v centrálním prostoru je z javorového masivu bez neúčelných ozdob. Tím, že zde mají stejný povrch i podlahy, nábytek nezmenšuje prostor. V dětských pokojích je nábytek se snadno udržovatelnou povrchovou úpravou březové dýhy v kombinaci s bílým lesklým nebo matným lakem. Kuchyni od firmy Sykora dominuje sestava v matné antracitové barvě. „Byla to v té době jediná tmavá kuchyňská linka, na jejímž povrchu nebyly vidět otisky prstů. Získala si nás její profilovaná dvířka, odolnost a snadná údržba,“ přibližuje motiv volby majitelka. Dalším materiálem, který našel v interiéru bytu uplatnění, je sklo. Dominantou domu jsou velké prosklené plochy, které propojují interiér s okrasnou zahradou. Z čirého skla, které má svoji čistou krásu a opticky nezmenšuje prostor, jsou vyrobeny v obou koupelnách sprchové kouty. Sjednocujícím prvkem interiéru jsou vestavěné niky. „Mohou například ohraničovat úložné prostory nebo sloužit jako police. Mám je moc ráda, osvětlené a barevné vytvářejí příjemnou atmosféru a netradiční prostor,“ vyznává se architektka.

5

5

Kuchyň je vybavena sestavou antracitové barvy s profilovanými dvířky.

6

Inteligentní elektroinstalace snižuje spotřebu energie, zajišťuje bezpečnost a převezme za nás další starosti.

PŘÍSTAVBA DOMU

Přes zmíněnou spokojenost s novým domovem se v nezvykle krátkém čase, po pouhých třech letech od jeho dokončení, rodina rozhodla přistoupit k jeho přístavbě. Důvodem tohoto kroku byla skutečnost, že 3ds Ateliér měl nevyhovující prostory. Přístavba tento problém vyřešila. V přízemí, z velké části proskleném, se nachází ateliér pro veřejnost, nahoře pak soukromá pracovna, která ale plní i jiné funkce, a to například funkci domácího fitcentra. „Dříve byly stroje rozmístěné po celém domě a nikoho nebavilo cvičit samostatně. Přístavba kromě toho, že zde můžeme cvičit společně, nám nabízí i hezký výhled do okolí. Po cvičení si zde můžeme odpočinout na lůžku určeném k relaxaci. Synové, když chtějí být se mnou, si tu hrají, cvičí…“ vyjadřuje spokojenost architektka. Velmi příjemně působí neobvyklá bílá vysoce lesklá podlaha doplněná nábytkem z javorového dřeva vyrobeného dle vlastních návrhů architektky, která umně spojila účelnost s nápaditostí.

7

8

Bezbariérová koupelna v přízemí. Jedním ze sjednocujících prvků celého interiéru jsou niky.

9

12

Relaxační část přístavby

13

15

Úložné prostory jsou v pracovně dimenzovány na míru všem potřebám, bez kterých se interiérová architektka neobejde.

CHYTRÝ DŮM

Rodinný dům charakterizuje nejen dokonalý design spojený s maximální funkčností. Je zde ještě něco navíc. „Chtěli jsme systém, který bude řídit spotřebu tepla a energie vůbec,“ říká Světlana Pásztorová a vysvětluje: „Proto jsme se rozhodli nechat si vybavit dům inteligentní elektroinstalací s dálkovým přístupem. Ta nám umožňuje například nezávislou regulaci teploty v každé místnosti, včetně klimatizace. Dům má podlahové teplovodní topení a nízkoobjemové radiátory, které na rozdíl od klasických reagují rychle na příkazy. Jakmile se v některé místnosti otevře okno, radiátory pohotově zareagují – vypnou se.“ Inteligentní elektroinstalace řídí i pohyb venkovních rolet. Ty se v průběhu celého roku pohybují v závislosti na zvoleném časovém programu nebo na intenzitě slunečního jasu. V zimě umožňují slunečním paprskům přístup do interiéru po celý den, a tak snižují náklady na topení, v létě jim v tom naopak zabraňují, čímž nedochází k přehřívání interiéru, a není tedy třeba používat klimatizaci. Majitelé si díky systému mohou přes internet zkontrolovat, zda nezapomněli doma zhasnout, ovládat teplotní režimy, například zvýšit teplotu v domě před příjezdem ze zimní dovolené. Při příchodu domů stačí zmáčknout jeden vypínač a rozsvítí se vybraná světla. Funkce jednotlivých vypínačů lze měnit, aniž by se sekaly zdi. Součástí inteligentní elektroinstalace je i bezpečnostní a protipožární systém. To vše znamená posun v úrovni bydlení o velký krok dopředu.

14

RNDr. Světlana Pásztorová
Ing. Ingrid Vitálišová
3ds Atelier
◗ návrhy a realizace interiérů
◗ 3D vizualizace interiérů
◗ návrhy nábytku
◗ realizace staveb a rekonstrukcí
Kontakt:
www.3dsatelier.cz
s.pasztorova@3dsatelier.cz
721 827 616

Datum vydání: 9. 11. 2015

Edit: