Sádrokartonové, sádrovláknité a cementové desky

Současné stavební technologie se snaží omezovat na minimum podíl mokrých procesů. Výstavba se tak usnadňuje, zrychluje a není závislá na ročním období. Zastoupit mokré procesy mohou sádrokartonové, sádrovláknité či cementové desky.

Není divu, že všechny tyto deskové materiály nacházejí uplatnění v moderních sendvičových dřevostavbách, jejichž předností je právě rychlý, suchý proces výstavby. Ale stejně dobře poslouží i ve zděných stavbách, oceníme je při úpravách interiérů, při rekonstrukcích…

1

3

Cementotřískové desky CETRIS® Lasur se používají především jako fasádní obkladové desky. Hladký povrch je opatřen základním pigmentovaným podnátěrem a finálním lazurovacím probarveným lakem v odstínech podle vzorníku.

Výhody sádry

Nejznámějším a nejpoužívanějším materiálem v suché výstavbě je sádrokarton. Jak název napovídá, jedná se o sádru umístěnou mezi dvěma speciálně upravenými kartony. Příměsi v sádrové kaši a povrchová úprava desek určují vlastnosti konečného výrobku. Pro všechny sádrokartonové desky platí, že jsou nehořlavé, elektricky a pachově neutrální, zdravotně nezávadné, dokonce schopné regulovat mikroklima v interiéru. Sádra je totiž porézní materiál, který dokáže přijímat nadbytečnou vlhkost a v případě potřeby ji opět uvolňovat. Sádrokarton vyniká nízkou hmotností, což usnadňuje manipulaci a především přispívá k malému statické zatížení stavby sádrokartonovou konstrukcí. To je výhodou zejména při rekonstrukcích. Nevýhodou je nižší odolnost proti vlhkosti či malá odolnost povrchu proti mechanickému poškození. Povrch se však dá snadno opravit.

4

5

Podlahový sádrovláknitý prvek fermacell se skládá ze dvou slepených sádrovláknitých desek navzájem přesazených, což vytváří 50 mm širokou polodrážku. Slouží k suché pokládce podlah v novostavbách, při rekonstrukcích, ve vlhkých prostorech, při vyrovnání různých výškových úrovní podlah a nerovností.

6

Sádrokarton na mnoho způsobů

Základní bílé sádrokartonové desky, obvykle toušťky 12,5 mm, se nejčastěji využívají v interiéru k realizaci příček, podhledů, instalačních předstěn. Zvolíme je tehdy, když od sádrokartonové konstrukce nevyžadujeme další speciální vlastnosti, a kde je požadavkem i nízká pořizovací cena. Výhod sádrokartonu se však nemusíme vzdávat, ani při náročnějších instalacích, kde je třeba, aby desky lépe odolávaly vlhkosti, požáru či aby lépe tlumily hluk. Výrobci přesně určují možnosti použití jednotlivých speciálních desek a většinou je i barevně odlišují, voděodolné jsou označovány zeleně, protipožární růžově, akustické modře.
Sádrokarton se sám o sobě nevyznačuje vysokou nosností a odolností proti nárazu, základní sádrokartonové desky proto vyžadují zpevněnou konstrukci pro zavěšování předmětů a opatrné zacházení. To však mluvíme o základních deskách. Výrobci zapracovali i na tomto poli a nabízejí již desky, které se svou pevností, odolností a únosností vyrovnají tradičnímu zdivu. Na příčky z takových desek můžeme již bez obav zavěsit třeba kuchyňskou linku. A další rozšíření možností sádrokartonu se odehrálo pod našima nohama. Speciální sádrokartonové desky je možné použít pro podlahové konstrukce. Oceníme je opět zvláště při rekonstrukcích – vedle odolnosti si stále zachovávají nižší hmotnost oproti obvykle používaným deskám cementovým či dřevovláknitým.

7

8

Sádrokartonové děrované desky pro akusticky pohltivé konstrukce s KNAUF Cleaneo efektem obsahují speciální složku Zeolith, která čistí vzduch – rozkládá škodlivé látky ve vzduchu na vodu a oxid uhličitý.

9

10

Cementotřískové desky CETRIS® Akustic s předvrtanými otvory a hladkým povrchem se vyznačují lepšími akustickými vlastnostmi. Plná – základní deska CETRIS® vyniká především vysokou hodnotou vzduchové neprůzvučnosti, vrtaná deska slouží jako pohltivý akustický obklad.

Těžší sestry

Na bázi sádry se vyrábějí i sádrovláknité desky, kdy jsou do sádry přimíchána celulózová vlákna. Tyto desky jsou dokonale homogenní, a mají vyšší objemovou hmotnost – 1150 kg/m3, zatímco u základního sádrokartonu je 640 kg/m3. Od objemové hmotnosti se odvíjí vyšší tvrdost, únosnost, pevnost i odolnost proti proražení. I odolnost proti požáru a vlhkosti je vyšší, srovnatelná se speciálními sádrokartonovými deskami. Použití sádrovláknitých desek je tedy velmi univerzální, mohou se dokonce uplatnit i v exteriéru. Na rozdíl od sádrokartonu mohou působit v konstrukci i staticky, proto se často využívají v dřevostavbách, kde vyztužují stavbu i ve vodorovném směru. Oproti sádrokartonu se však obtížněji opracovávají, a vzhledem k vyšší hmotnosti se s nimi hůře manipuluje a nevýhodou je i vyšší cena.

11

12

Speciální konstrukce KNAUF pro opláštění nosné části střešního prostoru zajišťují estetické a akustické vlastnosti a požární ochranu. Opláštění K 331-3.CZ je montováno na kovovou podkonstrukci, která je pomocí systémových závěsů připevněna ke krovu. Podlahová sádrovláknitá deska KNAUF Vidifloor má pevnou strukturu zaručující výborné požární, zvukové a tepelné vlastnosti. Tato podlaha je velmi tvrdá a pevná, ideální pro použití při rekonstrukcích. Na Vidifloor je možné použít téměř každou nášlapnou vrstvu, od koberce až po dlažbu.

13

14

15

Dvouplášťová příčka KNAUF W 112.CZ s ocelovými profily a opláštěná sádrokartonovými deskami je určena pro rozdělení prostor v bytech, kde jsou kladeny vyšší nároky na vzduchovou neprůzvučnost. Záměnou standardních desek White za desky Green je možné dosáhnout vyšší odolnosti proti vlhkosti, desky Red zlepší hodnoty vzduchové neprůzvučnosti, desky Diamant umožní zavěsit těžší břemena.

16

A ty nejodolnější

Vytvořit suchou cestou i náročné konstrukce zatěžované vlhkostí či vyžadující obzvláštní požární odolnost umožňují desky na bázi cementu, cementotřískové a cementovláknité. Využívají se velmi často pro nosné podlahové konstrukce, do vlhkých prostor bazénů, koupelen, a pro svou odolnost je možné využít je i v exteriéru. Cementová hmota se dobře probarvuje, našly proto uplatnění i jako elegantní fasádní obklady.

18

S deskou Glasroc H předejdete nejen vlhku, ale i nepříjemným plísním, a to po dlouhou řadu let bez objemových a tvarových změn. Desku lze využít v jakýchkoli vlhkých prostorách, kde hrozí riziko vzniku plísní, od koupelen až po plavecké bazény.

19

Sádrokartonová deska RIGIPS Habito se vyznačuje extrémní pevností a únosností, lze do ní kotvit předměty běžným vrutem bez předvrtání a hmoždinek za použití bežného šroubováku. Únosnost na jeden kotevní bod je 25 kg, se speciální kotvou Molly až 155 kg! Habito je první sádrokartonová deska, která při použití vrutů umožňuje nejmenší rozteč kotevních bodů 30 mm již při jednoduchém opláštění. To představuje velkou výhodu v případech, kdy nelze použít hmoždinky.

Vybírejte s rozvahou

Sortiment stavebních deskových materiálů pro suchou výstavbu je opravdu široký, je proto třeba věnovat pozornost všem vlastnostem, technickým parametrům a doporučením výrobců. Samozřejmě proto, abychom dosáhli kýženého výsledku, ale také proto, abychom ho dosáhli za přiměřenou cenu. Proč volit dražší materiál tam, kde nemusí plnit žádné speciální požadavky? A naopak, nevyplatí se šetřit na nesprávném místě a za desku lépe vyhovující specifickým, náročnějším požadavkům si připlatit. Výrobci nabízejí s deskovým materiálem i příslušné konstrukce včetně podrobných montážních návodů. Je tedy možné mnohé zvládnout svépomocí.
Foto: archiv firem

Uložit

Datum vydání: 9. 9. 2016

Edit: