Bez lednice to nejde

Většina potravin poměrně rychle podléhá zkáze. Lidé se s tím snažili vypořádat od nepaměti. V minulosti požadovanou teplotu zajišťoval přírodní led, který se umisťoval do sklepů a lednic nebo ledáren. Slovo lednice se v češtině zachovalo a v hovorové řeči se používá i dnes, někdy jej nahrazuje výstižnější výraz chladnička.

NEŽ PŮJDETE DO OBCHODU

Hana Hoffmannová, šéfredaktorka nezávislého spotřebitelského časopisu dTest.

Jak vlastně funguje chladnička?

„V podstatě jde o izolované tepelné čerpadlo, které ve svém vnitřku udržuje nižší teplotu, než je teplota okolního vzduchu. Tím zpomaluje rychlost množení bakterií a pomáhá udržet potraviny déle čerstvé.“

Jaké druhy máme na výběr?

„Klasickou volně stojící chladničku nebo podstavnou, kterou můžete umístit například pod kuchyňskou linku, nebo některý z vestavných modelů, který po zabudování do interiéru kuchyně splyne s prostředím a působí nerušivě. Mnoha lidem samotná chladnička nestačí, a tak volí kombinované modely chladničky s mrazničkou, které v horní části chladí a v dolní mrazí (nebo naopak). Náročnější uživatele by mohly zajímat takzvané americké chladničky, kde chladicí a mrazicí část není rozdělena horizontálně, nýbrž vertikálně. Tyto přístroje jsou však kromě vyšší ceny i prostorově náročnější.“

Podle čeho bychom ji měli vybírat?

„Rozhodně především podle energetického štítku – ten musí mít všechny prodávané chladničky – jsou na něm informace o energetické účinnosti. Stupnice se pohybuje od A+++ až po G, kdy první označení znamená energeticky nejšetrnější výrobek. Od července 2014 mohou být na trh uváděny jen chladničky třídy A++ a nejlepší z kategorie A+. Důležitým parametrem je i klimatická třída. Jiné požadavky budete mít na chladničku do kuchyně, kde je celoročně stálá teplota, než na přístroj na chatu, kde se teploty často mění. Rozhodující je i využitelný objem chladničky nebo beznámrazové systémy, které usnadňují údržbu, stejně tak i roční spotřeba či hlučnost přístroje.“

Jakou technologii považujete v chladničkách za nejpřínosnější?

Jan Herian

Prodejní školitel, BSH domácí spotřebiče s.r.o.

„Na prvním místě bych určitě uvedl systém NoFrost, který zabraňuje vzniku námrazy uvnitř spotřebiče. Odpadá tak nutnost pravidelného namáhavého odmrazování, potraviny si zachovají svoji kvalitu a systém zabraňuje i zbytečným energetickým ztrátám. Mám rád i systémy, díky kterým vydrží potraviny déle čerstvé, jako například VitaFresh značky Bosch a hyperFresh značky Siemens.
Rozšiřují se i možnosti flexibilního umístění spotřebiče – u některých typů už není třeba udržovat odstup od boční stěny nebo nábytku. Systém otevírání dveří až do 90° úhlu PerfectFit umožňuje pohodlný přístup ke všem přihrádkám, i když stojí chladnička přímo u stěny. Můžete ji tak vzhledově dokonale integrovat do kuchyňské linky.“

POZOR NA ÚDAJE

Jak ukázaly testy nezávislého testovacího magazínu dTest, ne vždy se na hodnoty deklarované výrobcem můžete spolehnout. Vždy je lepší ověřit si uváděné hodnoty ještě o kvalifikované recenze nebo nezávislé testy. Zde pár příkladů, na které si dát pozor:

• Roční spotřeba – testy ukázaly, že uváděná roční spotřeba je skutečně pouze orientační a od reálných hodnot se může poměrně výrazně lišit. Roční spotřeba energie uváděná na energetických štítcích v kWh je pouze orientační, protože tato hodnota vychází z nereálných podmínek.
• Užitný objem – udává, jaké množství potravin může chladnička teoreticky pojmout. Ani toto tvrzení výrobce ale nelze brát doslova. Skutečný naměřený využitelný objem ledničky (a mrazničky) může být i o několik desítek litrů menší. Výrobci při uvádění objemu totiž často nepočítají s tím, že v chladničce nebo mrazničce jsou ještě poličky a zásuvky, které výsledný objem snižují.
• Hlučnost – výhodnější je pochopitelně zvolit tišší chladničku. Hluk produkovaný spotřebičem ve dne, respektive jeho kompresorem, se může zdát zanedbatelný, ale ve večerních a nočních hodinách, kdy je doma ticho, může působit velmi rušivým dojmem.
Počet kompresorů – pro praktické používání kombinované chladničky tento údaj příliš velký význam nemá, neříká nic o výkonu ani o životnosti. Mnohem důležitější je, zda má kombinovaná chladnička dva termostaty, tedy zda umožňuje nezávislé a přesnější nastavení teploty v chladicí a mrazicí části. Na trhu jsou již spotřebiče se třemi termostaty, které umožní separátní nastavení teploty i pro tzv. nulovou zónu, která je určena k uchovávání choulostivých potravin, jako jsou čerstvé maso nebo ryby (výrobci ji nazývají například BioFresh, CoolSelect a podobně). Více termostatů se hodí i v případě, že chcete odmrazit mrazničku při zapnuté chladničce nebo naopak.
Zdroj: dtest.cz

Kombinovaná chladnička W7 931T OX H Whirlpool, energetická třída A+++, funkce Total No Frost, objem 264/104 l, spotřeba energie 187 kWh/rok, 201 x 60,1 x 72,9 cm, hlučnost 37 dB, 17 990 Kč, whirlpool.cz

CENTIMETRY HRAJÍ ROLI

Pro správné fungování chladničky je třeba nechat kolem ní většinou pár centimetrů prostoru pro cirkulaci vzduchu, s tím počítejte už při výběru. Po stranách je to většinou jen pár centimetrů, ale nad ní to může být i pět nebo deset. Doporučené odstupy najdete v návodu k použití, pokud se jimi nebudete řídit, počítejte s navýšením spotřeby.
Zároveň si rozmyslete, na kterou stranu se mají otevírat dvířka chladničky. Některé modely umožňují oboustranné otevírání, což se hodí zejména v domácnostech, kde není místa nazbyt.

NO FROST!

Vybírejte modely s beznámrazovým systémem jak v chladicí, tak mrazicí části, protože tím odpadá nutnost vnitřní prostory pravidelně odmrazovat. Tyto systémy se většinou nazývají NoFrost, v poslední době se objevují také názvy LowFrost nebo SmartFrost. Pokud byste chladničku i mrazničku pravidelně neodmrazovali, projeví se to jejím horším fungováním a vyšší spotřebou energie.

Volně stojící chladnička s mrazničkou XL-KFN 29283 D bb z exkluzivní kolekce s popisovatelnými dvířky a funkcemi PerfectFresh a NoFrost, bezúdržbové LED osvětlení, energetická třída A+++, 51 990 Kč, miele.cz

CO DO LEDNIČKY NEPATŘÍ

Rajčata – pobyt v chladném prostředí negativně ovlivňuje jejich chuť a strukturu.
Melouny – sice bude vychlazený, ale po delší době v ledničce utrpí jeho vzhled.
Brambory – delším pobytem mohou nepříjemně zesládnout.
Cibule – v chladu rychle měkne a plesniví.
Česnek – při uložení v lednici začíná poměrně rychle klíčit, měkne, ztrácí říz a snadno zplesniví.
Banány – při nízkých teplotách rychle černají a získávají horší chuť.
Pálivé omáčky – chilli a jiná pálivá dochucovadla je zbytečné do ledničky dávat, obvykle nemají problémy s trvanlivostí ani několik let uložení v pokojové teplotě.

KULIČKOU PROTI ZÁPACHU

Se zápachem v lednici můžete bojovat i jinak než nákupem filtrů či pohlcovačů pachů. Můžete si vyrobit vlastní – skvěle funguje například prášek na pečení či aktivní uhlí. V zásuvce se zeleninou přenos pachů výrazně snižuje zmačkaná kulička z papíru.

Chytrý luxus

Běžnou funkcí luxusních chladniček je možnost ovládat je na dálku skrze mobilní telefon či tablet. Některé chladničky obsahují vnitřní kamery, a tak se rovněž na dálku a bez potřeby otevírání dvířek můžete mrknout na to, v jakém stavu jsou uložené potraviny. Smart spotřebiče jsou jistě zajímavým zpestřením domácnosti, otázkou zůstává, nakolik jsou tyto přidané funkce nezbytné, a zda je vysoká cena opravdu zárukou špičkové kvality.

Text: Mirka Vernerová, odborná spolupráce Hana Hoffmannová, dtest.cz
Foto: archiv firem

Datum vydání: 4. 7. 2019

Edit: