Ani centimetr nazmar

2

Dům, který slouží lidem. Takový má být každý dům, že? Majitelé novostavby v Lysé nad Labem si vyzkoušeli, že tomu tak často nebývá. Proto požadavek, aby dům sloužil jim, a ne oni domu, kladli na první místo. A právě proto svěřili návrh svého nového domova dvojici Ján Stempel a Jan Tesař, která je funkčností své tvorby proslulá.

Osobně navštívili dům ve Vraném. Pána domu oslovila právě jejich racionalita přístupu k bydlení, jeho paní pak okouzlila úsporná dispozice. „Vyrůstala jsem v domě s velkými studenými chodbami,“ vypráví, „a když jsem osobně poznala dům ve Vraném, nadchl mne důvtip, s jakým byl řešen jeho vnitřní prostor.“

1

Velmi racionálně komponovaný rodinný dům v Lysé nad Labem je situován na poměrně stísněný pozemek na nově vznikajícím předměstí. Expresivní členění jižní fasády odráží vnitřní uspořádání.

3

4

 

FUNKČNOST PROPSANÁ DO VÝRAZU DOMU 
Architekt Ján Stempel na začátku spolupráce zadává svým klientům domácí úkol. Mají co nejpodrobněji vyjádřit své představy o novém domě, popsat své zvyky, potřeby, jak vypadá pracovní den, jak tráví víkendy… Potom následuje diskuse. Říká, že nepracují pro sebe, pro své zviditelnění, ale pro lidi. Pochopit co nejlépe myšlení a potřeby těch, pro které dům staví, je proto samozřejmým odrazovým můstkem řešení. V tomto případě se zadání skládalo zejména z požadavků na nenáročnou výstavbu, snadnou údržbu a umírněnou dispozici pro pětičlennou rodinu. Majitelka preferovala šikmou střechu, tak jako ve zmíněném domě ve Vraném, ale přání pána domu, účelnost, lepší využití prostoru i kontext okolní zástavby daly vzniknout kompaktnímu tvaru s plochou střechou. „Objem domu je pomyslně rozdělen na tři části – kvádry. Dominuje obytná část, ke které je přisazena hmota garáže a dřevěná konstrukce pergoly nad terasou,” popisují dům architekti. Členění fasády odráží vnitřní uspořádání – na jihu velké prosklené plochy propojují obytný prostor přízemí s exteriérem, v patře každé okno přísluší jednomu pokoji. Směrem do ulice se dům tváří velmi střídmě, až stroze. Díky jasně patrné účelnosti, propracované návaznosti na okolní plochu zakončenou lehkým jednoduchým plotem a čistému řemeslnému zpracování však i tady převládá pocit harmonie.

5

Podlouhlý vnitřní prostor je promyšleně rozčleněn na kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Ústřední linkou pokoje je tmavě zelená nábytková stěna, v níž jsou zabudovány jak úložné prostory, tak vstupní dveře i krb.

6

7

KOMUNIKAČNÍ KNIHOVNA A SPOL. 
Přízemí dominuje knihovna, která probíhá celou délkou domu a je pro řešení dispozice autorské dvojice charakteristická. Souvislá vestavěná nábytková linie je současně knihovnou, skříněmi, skrytými přihrádkami i dveřmi do sousedních místností. Knihovnou vstoupíte z předsíně, projdete jí do koupelny, v kuchyni se mění v potřebné úložné prostory. Je do ní zabudován krb i schodiště. Interiér tak neruší zbytečné dveře, prostor není utracen na obslužné komunikace. Protáhlý obytný prostor je zkrácen pracovnou, která je však oddělena pouze nábytkovou stěnou se zasouvacími dveřmi po obou stranách. Prostor je tak možné kdykoliv opticky zvětšit. Stejně úsporně zacházeli architekti i při navrhování místností v patře. „Když jsme chtěli větší dětské pokoje, ptali se proč,“ vzpomíná majitelka domu, „a měli pravdu, racionální důvod nebyl.“ Tři spravedlivě stejně velké pokoje nabízejí vše, co mladí muži potřebují – postel, pracovní stoly a trochu úložného prostoru. Ostatní se vejde do promyšleně navržených vestavěných skříní jak přímo u vstupu, tak v patře. Jedinou místností z hlediska architektů trochu nadbytečnou je posilovna. Byla však přáním celé rodiny a ukazuje se, že je o její využití dobře postaráno.

8

Vnitřní dispozice je plně účelná, v patře se z úzké chodby vstupuje do dětských pokojů, ložnice s praktickou šatnou a do posilovny, která zároveň nabízí dostatek úložného prostoru ve vestavěných skříních.

VIZITKA DOMU
Rodinný dům v Lysé nad Labem
Návrh: stempel & tesar architekti Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Projekt a výstavba: 2009–2013
Realizace: Řadové domky Milovice, s. r. o.
Pozemek: 736 m2
Zastavěná plocha: 142 m2
Užitná plocha: 176 m2
Celkový objem: 925 m3
Založení: základové pasy
Konstrukce: nosná konstrukce z keramických tvárnic Porotherm Eko tl. 440 mm opatřená tepelně izolační a fasádní jemnozrnnou (1,5mm) omítkou. Nosné zdi garáže jsou z keramických tvárnic tl. 240 mm. Stropní konstrukce nad přízemím i patrem keramobetonová konstrukce (vložky Miako a nosník POT).
Okna: dřevohliníková s izolačním trojsklem
Vytápění: plynový kondenzační kotel napojený na podlahové topení a radiátory

 

9

Půdorys 1. NP 1 – vstup se šatnou 2 – kuchyň, jídelna, obývací pokoj 3 – pracovna 4 – WC 5 – technická místnost 6 – prádelna 7 – spíž 8 – garáž 9 – terasa Půdorys 2. NP 1 – schodiště 2 – koupelna 3 – WC 4 – posilovna 5, 6, 7 – dětský pokoj 8 – ložnice 9 – šatna

 

ZÁKLADEM ÚSPOR JE NÁVRH 
Zatím jsme mluvili o úsporném řešení z hlediska dispozice. Soustřeďme se teď na úspornost energetickou. Majitelka se bála domu s řízeným větráním, i v tomto případě chtěli vše maximálně jednoduché. „Základem energeticky úsporného domu je vždy vlastní návrh,“ říká architekt Stempel. „Nejdůležitější nejsou hejblátka, ale orientace obytných místností směrem k jihu, kompaktnost stavby, správně velké otvory…“ Volba konstrukčního systému byla jednoduchá, majitelé preferovali cihlový dům, kterému dávají přednost i architekti. „Zvolili jsme systém Porotherm, protože toho z cihlových systémů nejvíce umí,“ říká Ján Stempel. Svislé obvodové nosné konstrukce jsou z broušených cihel tloušťky 440 mm bez následného zateplení, opatřené tepelně izolační omítkou a fasádní jemnozrnnou omítkou. O úsporu energií se starají také okna s izolačními trojskly. Paní domu si moc pochvaluje bezúdržbovost dřevohliníkových oken. Hliník z vnější strany profilů chrání jak dřevo, tak obyvatele domu před natíráním oken v budoucnu. Předokenní žaluzie zajišťují, aby se v létě interiér nepřehříval. Vytápění obstarává plynový kondenzační kotel napojený na podlahové topení v přízemí a deskové radiátory v patře. Podle průkazu energetické náročnosti je dům zařazen do třídy B – úsporné domy.

11

12

Tři minimalisticky zařízené dětské pokoje jsou spravedlivě stejně velké, odlišují se barevně.

13

Základem energeticky úsporného řešení domu je architektonický návrh, především kompaktní tvar domu a orientace prosklených ploch obytných místností k jihu.

VŠE FUNGUJE 
Na závěr každé návštěvy se majitelů ptáme, co by změnili, kdyby stavěli dům znovu, s již nabytými zkušenostmi. Potvrzují, že i díky tomu, že byli nuceni si vše předem dobře promyslet, jsou s domem spokojeni. A přiznávají, že jsou rádi, že dali na zkušenost architektů a v mnohém se nechali přesvědčit. V jediném na jejich radu nedali – svěřili realizaci místní stavební firmě Řadové domky Milovice, vedené Jiřím Šeflem. Naštěstí neměli důvod svého rozhodnutí litovat, realizace stavby vyhověla vysokým nárokům autorského týmu na precizní řemeslné zpracování.

 

14

Ing. arch. Ján Stempel (1959) 
Ing. arch. Jan Tesař (1981) 
Ján Stempel, absolvent Fakulty architektury Technické univerzity v Budapešti, začal svoji praxi v dnes již legendárním ateliéru SIAL pod vedením prof. Masáka a prof. Hubáčka. Vítězný soutěžní návrh a následná realizace pavilonu Expo v Seville ve Španělsku se stává podnětem ke vzniku kanceláře A.D.N.S. V roce 2004 ukončuje Ján Stempel dlouholeté partnerství ve fi rmě a v praxi pokračuje samostatně. Od roku 2006 působí jako vedoucí ateliéru na Fakultě architektury ČVUT v Praze. V roce 2008 zakládá studio stempel & tesar architekti společně s Janem Tesařem, který studoval na prestižní univerzitě v Delftu v Nizozemsku a Fakultě architektury ČVUT v Praze. Během pobytu v Nizozemsku pracoval v renomované kanceláři Jeanne Dekkers architektur. 
Kontakt: stempel & tesar architekti tel: 602 222 767 www.stempel-tesar.com

Edit: