Přerod panelákového bytu

Proměna dispozice bytu se nedotkla jen bytového jádra, na svém místě nezůstaly ani další místnosti. Přestavba si vyžádala také částečné vybourání příčky, ze dvou pokojů tak vznikl dlouhý otevřený obytný prostor. Byt se změnil k nepoznání.

Panelový dům T-06B se u nás začal stavět po roce 1962 a v dalších letech byl nejčastěji stavěným bytovým domem. Typickým znakem jeho bytů je průchozí jádro – z předsíně se přes WC a koupelnu prochází do jídelního koutu. Dvoje dveře v koupelně znemožnily umístit umyvadlo běžných rozměrů, takže tu bylo jen malé trojúhelníkové umývátko, které se při otevření dveří vytáčelo nad vanu. Pokud se do koupelny musela vejít také pračka, a jinde pro ni v bytě místo nebylo, dveře zůstávaly trvale zavřené a po použití WC se k umyvadlu zdlouhavě obcházelo přes kuchyň. Moji známí tento problém „vyřešili“ trvalým otevřením dveří, ale toaleta postrádala potřebnou intimitu. Zato jejich automatická pračka Tatramat s horními dvířky (tehdy jediná na trhu) byla při provozu tak pohyblivá, že si otevřenými dveřmi taky občas na WC odskočila.

Přestože kuchyň nesousedí přímo s instalační šachtou, přívod vody a odpad je možný přes novou koupelnu, kde zmizela „překážka“ – dveře z předsíně do bývalé kuchyně.

PROBLÉMY PŮVODNÍHO BYTU

Nevhodné bytové jádro není jedinou závadou dispozice – v úzkém krčku mezi bytovým jádrem a obývacím pokojem stojí kuchyňská sestava minimálních rozměrů, se sporákem v rohu a těsně navazujícím dřezem. Chladnička se do blízkosti linky nevejde, spížní skříň je ve vzdáleném koutu jídelny, při vaření se člověk naběhá a ani si nemůže pořídit myčku nádobí, ta už by se nevešla. Výměna umakartového jádra za nové příčky situaci neřeší, pokud se zachovají proporce a rozměry bytového jádra. Přestavba bytů v tomto typu panelového domu je problematická, rozpon příčných nosných stěn 3,6 m neumožňuje uvolnit dispozici (mnohem snadnější změny dovoluje až další typ T-08B s rozponem šestimetrovým). Propojit obývací pokoj s kuchyní v podstatě není možné, bourání nosné stěny by mohlo vážně ohrozit stabilitu celého domu. Jediná příčka, která je zdánlivě (!) nenosná, odděluje obývací pokoj od ložnice. Také její odstranění ale vyžaduje odborný posudek a návrh statika, protože všechny panely spolu vytvářejí propojený nosný systém. Z příčky se mohou vyřezat jen určité části, rozhodně musí zůstat alespoň pás při stropě jako překlad, vhodné je ponechat i kus panelu uprostřed, kde je zatížení stropu největší.

Mezi toaletou a ložnicí zůstal prostor na sprchový kout; zvýšená podlaha usnadnila napojení odpadu do šachty

VELKORYSÁ PROMĚNA

V bytě 2 + 1 se majitelé pro vybourání částí panelu rozhodli, i když propojením obou pokojů nevznikla široká prostorná místnost, ale velmi dlouhá a poměrně úzká „nudle“. Koncepce přestavby ale byla předem pečlivě promyšlená a spočívala v záměně funkce jednotlivých místností. Na místě původního jádra, kuchyně a jídelny vznikla malá ložnice s návazností na novou koupelnu s vanou i sprchovým koutem, na svém místě zůstala pouze toaleta (vázaná na instalační šachtu), do které se vchází z předsíně. Tady původní komoru nahradily velké vestavěné skříně a vstupní prostor se příjemně rozšířil. Skříně se mohly postavit podél celé delší stěny, propojení pokojů totiž vyloučilo dveře do původní ložnice. Na největší ploše dřívějšího obývacího pokoje našla dostatečný prostor nová kuchyňská sestava s varným ostrůvkem a jídelním stolem uprostřed, u okna zůstalo místo na pracovní kout, který je pohledově oddělen lehkou sádrokartonovou příčkou. Z bývalé ložnice na opačné straně dlouhého otevřeného prostoru je nyní obývací pokoj. Část panelové příčky, která musela uprostřed zůstat, se doplnila navazujícím podhledem se zabudovanými svítidly a celý tento nový prvek se výraznou oranžovou barvou odlišil od stávajících konstrukcí. Stejný motiv v červeném provedení se objevil také v kuchyni, kde podhled navíc dovoluje i odtah digestoře do instalační šachty. Zásadní proměna bytu je založena na myšlence, že ložnice slouží pouze ke spánku a nemusí být příliš velká, zato v obytném prostoru rodina (v tomto případě bezdětní partneři) tráví většinu svého času. Prostorná a pro vaření pohodlná kuchyň se všemi moderními spotřebiči vyžaduje velkou plochu, spolu s jídelním stolem se stává centrem domácnosti a zaslouží si dostatečný prostor. Sezení u televizoru není na plochu tolik náročné, na menší plochu původní ložnice se vešlo bez potíží. Výtvarné pojetí bytu je možná barevně trochu „divoké“, výrazné barvy mohou na psychiku působit dráždivě a po čase možná začnou vadit, ale provozně je nová dispozice pro potřeby rodiny velkým přínosem. Řešení si zaslouží uznání, neboť právě tento typ panelákového bytu bývá pro zásadní přestavbu velkým oříškem.

Věra Konečná
Foto: Jaroslav Hejzlar

Edit: