Přizpůsobení, rekonstrukce bytu k novému provozu

Přes všechny výhrady k panelovým domům umožnila před lety jejich proudová výstavba tisícům rodin nastěhovat se do nových, většinou lepších bytů, než jaké obývaly předtím. V panelácích vyrostly dvě generace a po úpravách odstraňujících jejich největší nedostatky budou sloužit asi ještě dlouho.

V nedávných letech prošel dům, do kterého jsme se vypravili, výraznou modernizací. Obyvatelé se společně postarali o zateplení fasády, všechna okna vyměnili za  plastová, zrekonstruovali schodiště a ve společných prostorách položili nové linoleum a  vymalovali. Kvalita bydlení se značně zvýšila, všichni zaznamenali obrovské úspory v hospodaření s teplem. Navštívili jsme byt 3 + 1, který prodělal významnou proměnu i  uvnitř. Obývala jej rodina se dvěma dětmi, které dospěly a odstěhovaly se. Provoz v bytě se zásadně změnil a naši hostitelé, kteří si byt koupili do vlastnictví, přistoupili k úpravám odpovídajícím novým podmínkám.

2

Zóny v prosvětleném prostoru vymezuje rozkládací dělená pohovka.

1

Skříňka pod televizí je vyrobená na míru, aby se do ní přesně vešlo všechno příslušenství a digitální nosiče.

Splněná přání

V době, kdy ve třípokojovém bytě bydleli rodiče se synem a dcerou, vyhradili každému z dětí jeden pokoj. Bez obýváku být nechtěli, zbývala kuchyň s jídelním koutem, který oddělili lehkou příčkou a zařídili si v něm svoji malou ložnici. Když se děti odstěhovaly, uvolnily se dva pokoje a bylo možné využití prostoru zcela změnit. Rázem byla příležitost uspokojit několik přání najednou. „V první řadě se nabízelo udělat z jednoho pokoje naši ložnici, druhý jsme si zařídili jako pracovnu, v níž se našlo místo i pro rotoped,“ vysvětluje majitel bytu. Na druhé straně chodby byl obývací pokoj a kuchyň s linkou umístěnou ve vnitřním koutu sousedícím s koupelnou. Takové uspořádání maximálně zjednodušilo instalace při stavbě, ale majitelka toužila mít kuchyni umístěnou u  okna. Zároveň si přála kuchyňský prostor propojit s obývacím pokojem, aby ji práce v kuchyni neuzavírala do samoty. Manželé se rozhodli vybourat příčku mezi obývákem a kuchyní a současně kuchyňskou linku přesunout do  kouta u  okna, přestože si byli vědomi, že přetáhnout přívod vody, odpadní potrubí a elektrické vedení nebude v panelovém domě jednoduché. Vývody instalací musí být umístěné přesně, proto si nejprve vybrali kuchyňský nábytek a připravili přesný nákres nové dispozice včetně instalací.

3

Vybouráním téměř celé příčky vznikl otevřený obytný prostor. Kuchyňský kout se přesunul k oknu.

4

Oproti původní dispozici si kuchyňský a jídelní kout vyměnily místo.

Nechali prostor řemeslníkům

Když byly plány hotové, majitelé byt vyklidili, ubytovali se jinde a práci zadali stavební společnosti. „S dodavatelskou firmou jsme udělali špatnou zkušenost,“ poznamenává majitel. „Práce se o dva týdny protáhla, udělali spoustu chyb, nechali nedodělky, elektrikář po nich musel opravovat. Za měsíc zbourali příčku, všude strhali tapety, všechny místnosti oštukovali, srovnali strop, udělali nový rozvod elektřiny, vodu a odpad protáhli do nové kuchyně.“ Instalace ke kuchyňské lince jsou vedeny v přizdívce z pórobetonu. Po vybourání téměř celé příčky mezi obývákem a kuchyní vznikl otevřený obytný prostor s kuchyňským koutem. Dveře z předsíně vedoucí do obývacího pokoje zazdili, vystačí s těmi, které vedly do kuchyně. Potom přišla na řadu podlaha. Plovoucí podlaha, již dříve položená v jednom z dětských pokojů, se příliš neosvědčila. Její chladný povrch by třeba někomu nevadil, jenže chůze po ní byla hlučná, což je vlastnost v paneláku obzvlášť nevhodná. Na odborné výstavě objevili manželé vyhovující alternativu, vinylovou vysokozátěžovou krytinu s  dezénem parket z  mořeného dubu. „Pracovníci dodavatelské firmy podlahu položili na podklad, který si nejdřív betonovou stěrkou dokonale vyrovnali. Lepili jednotlivé pásky vyhlížející jako parketa tak dokonale, že výsledkem je jednolitá rovná plocha beze spár. Jejich práce byla po všech stránkách dokonalá.“

5

Ložnice je zařízena původním nábytkem.

6

Bývalé dětské pokoje dostaly nové podhledy ze sádrokartonu. V jednom si zařídili pracovnu.

Nové vybavení

Estetické doplňky Po  hrubých úpravách mohli přijet montéři sestavit a připojit kuchyňskou linku. Majitelé si vybrali modulový systém v bílém lesklém laku. Pracovní desku museli shánět jinde, protože má atypický rozměr. Spodní skříňky nestojí těsně u zdi, za nimi jsou trubky vodovodu a odpadu, hlubší pracovní deska volný prostor shora uzavírá. Stěna nad pracovní plochou je obložena velkoformátovými dlaždicemi ze slinutého kamene. Jídelní kout je nyní tam, kde původně byla kuchyň. Rodina se může sejít u nového rozkládacího stolu z dubového masivu. „Krásný stůl jsme objevili na výstavě a hned jsme po něm zatoužili,“ vysvětluje hostitel. „Z dubového dřeva jsme pořídili také nový nábytek do obýváku, a i když je od jiného výrobce, než je stůl, skvěle se k sobě hodí.“ Hranici mezi zónou jídelní a relaxační naznaču je uprostřed prostoru stojící dvoudílná rozkládací pohovka, na níž může v případě potřeby přespat návštěva.

7

Průhled z předsíně k nové kuchyni. Skříňky v předsíni jsou již staršího data.

Estetické doplňky

V bytě se po úpravách nejenom zásadně změnily vztahy prostorové a provozní, byt se proměnil i  po  stránce estetické. Kromě vkusně sladěného nábytku hrají významnou roli doplňky. Na stěnách visí mnoho dekorativních fotografií, jejichž autorem je sám majitel bytu, paní pečuje o  množství květin. „Všechno jsme si navrhli sami jen podle našeho laického citu,“ skromně shrnuje majitel. „Musím přiznat, že po vybourání příčky se objevil problém zvukového oddělení kuchyně a obýváku. Myslím si, že velmi častý požadavek na spojený obytný prostor může v  případě vícečlenné domácnosti přinést v tomto směru určitou komplikaci. Ve dvou to jde, vyhovíme si. Jsme rádi, že jsme byt upravili, bydlíme o  mnoho lépe.“

Více informací se nachází v dubnovém vydání z roku 2012, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Foto: Pavel Rydl

Edit: