Celková rekonstrukce domu se zatopeným sklepem

Koupit a zrekonstruovat dům, v němž je ve sklepě metr vody, by mohlo vypadat jako nerozum. Ale nevypadá, když do opraveného domu vstoupíte a dýchne na vás opravdový domov.

Tomuto pocitu však musí předcházet dokonale odvedená práce. Jinak si zrekonstruovaný dům dál ponese své neduhy a dokonale jimi znepříjemní svým obyvatelům život.

4

Kuchyň z dílny HS Interieru: Nejdříve bylo potřeba sestrojit všechny spodní skříňky a teprve potom na míru vyrobit těžké mramorové pracovní desky. U dělicího pultu tvoří mramor i svislou stěnu.

3

2

Oboustranný krb slouží jak kuchyni, tak obývacímu pokoji a přitom je pocitově odděluje.

1

Na první pohled

Majitelka domu hledala nové bydlení blízko školy a školky svých dcer. Ač se rozhlížela po bytě, z internetu na ni zamával rodinný dům. S paneláky na dohled, ale ve zcela klidném místě, v pražské kolonii bývalých dělnických domků. „Vůbec se mi nelíbil, ale přesto jsem věděla, že tady chci bydlet,“ přibližuje majitelka svůj první dojem. „Bylo tu ticho, příjemně a věděla jsem, že si to tady udělám hezké.“ Do týdne podepsaly obě majitelky, bývalá i nastávající, kupní smlouvu. I ten, kdo vůbec nevěří na osud, by se na tomto místě mohl zarazit nad tím, že se obě narodily ve stejný rok, měsíc i den. Náhoda?

6

7

Hydroizolace byla provedena vzduchovou metodou, vlhký vzduch neustále odchází výduchy ve stěně. Navíc je voda odčerpávána ze sklepa čerpadlem.

5

Ložnice se nachází v přístavbě s pultovou střechou, která vytváří mírně zkosený strop, dvě stěny zdobí stěrka pandomo.

Ryze prakticky

O tom, že je z praktického pohledu tato koupě problematická, majitelka věděla. Sklep plný vody mluvil sám za sebe. Jinak se však dům nezdál v příliš špatném stavu, byl zateplený, měl novou fasádu, novou střešní krytinu, nová plastová okna. Zdálo se, že stačí vypořádat se s vlhkostí spodní stavby a rekonstrukce se bude moci soustředit na úpravu vzhledu domu a řešení interiérů. Zvlášť, když je dům podsklepen jenom částečně. Proto se paní nově zakoupeného domu obrátila na firmu HS-INTERIÉR, zabývající se, jak název napovídá, především tvorbou interiérů, zejména kuchyní, a na pomoc s architektonickým řešením interiérů přizvala Ing. Arch. Braňo Krümmera. Ovšem velmi záhy se ukázalo, že nepůjde jen o dílčí drobnou rekonstrukci, jak se původně majitelka domnívala.

8

Nábytek nejen v dětských pokojích byl architektem navržen na míru netypickým prostorům.

9

Jak by se to nemělo

Původní rekonstrukce domu není příkladem dokonale odvedené práce. „Kam se koplo, tam se objevil problém,“ vzpomíná majitelka. Z původně plánované dílčí úpravy domu se stala kompletní rekonstrukce se vším všudy, kterou si vzal na starosti majitel HS-INTERIÉR Martin Horn. Od stavebně technických průzkumů, přes vyřízení stavebního povolení po zajištění stavebních prací. Dům stojí pod mírným svahem, a teče pod ním povrchová voda, která se hromadila ve sklepě pod částí domu. Vlhkost se vzlínáním dostávala i do těch částí, které podsklepeny nebyly, zasahovala do podlah, do stěn. Po odkrytí sádrokartonových podhledů v prvním patře se objevil rákosový strop a nad ním trámy se shnilým zhlavím, některé napadené dřevomorkou. „Jediný strop jsme zachovali v ložnici, v novější přístavbě, kde se na základě sondy parozábrana a složení střešního pláště zdály v pořádku. A teď, po dvou letech, najednou praskl a my nevíme proč. Asi jsme se i tady měli pořádně podívat na ,vnitřnosti´ domu a nesnažit se zbytečně nezvyšovat náklady, vzpomíná Martin Horn.“ Postupně se objevovaly další závady, jako například chybně provedená parozábrana při zateplení střechy.

10

11

12

Prostor těsně pod krovem mansardové střechy byl při rekonstrukci zateplen a zabydlen, a rozšířil tak intimní prostory domu o příjemná zátiší.

13

Tak jak to ve starších domech bývá, do patra vede oddělené schodiště. Rodina si umístění mimo obytnou zónu pochvaluje, je tak dokonale oddělena společenská část domu od intimní.

Co s vodou?

Vypořádat se s vlhkostí bylo úkolem číslo jedna, jak je to ostatně nutné u každé rekonstrukce. V tomto případě byl úkol ztížený tím, že původní dům nemá klasické základy, ale je vystaven ze země z cihel, jen pozdější přístavba směrem do ulice stojí na základech betonových. Nebylo proto možné provést klasickou hydroizolaci, ale hydroizolaci vzduchovou. V celém přízemí bylo nutné vykopat podlahu do hloubky 70 cm, vysypat štěrkovým podložím a do něj uložit drenážní trubky, jejichž konce ústí ven z fasády směrem do ulice. Pak se teprve mohly realizovat finální betony podlah. Kolem domu byla uložena nopová folie a směrem do zahrady byly vykopány drenáže. Přesto se v menší míře voda do sklepa dostává, je zde proto trvale v činnosti čerpadlo. Zvýšenou podlahu tvoří prkna z kompozitního materiálu, stěny byly opatřeny sanačními omítkami a paní domu si pochvaluje, že může sklep využívat.

14

17

Než se začne s interiérem

Zmíněné nedostatky bylo potřeba odstranit, střechu bylo nutné rozebrat, doplnit parozábranu a přeskládat krytinu, při té příležitosti byla doplněna střešní okna, aby se podkroví více prosvětlilo. Měnila se i fasádní okna, plastová byla nahrazena dřevohliníkovými, některá se zvětšovala. Tvrdým oříškem byla příprava komínu pro plynový krb, který si majitelka přála. Bylo obtížné najít cestu pro novou vložku ve starém komíně se stromečkově řešenými průduchy, někde bylo potřeba cestu i vysekat. Nově bylo třeba řešit i elektroinstalace, rozmístit zásuvky pro spotřebiče, počítače, rozvody pro připojení antény, telefonu, alarmu. „Uživatelsky je řešení velmi příjemné, promyšlené. Doposud nenastala situace, že by mi někde chyběla zásuvka,“ říká majitelka. Když byly konečně připraveny útroby, nastal klasicky čas pro nové omítky, sádrokartonové podhledy, nové dveře. Hodně práce bylo i v okolí domu – přístupové chodníky, plot, terasa, okolí bazénu…

V členitém je útulněji

Dispozice se měnila jen nepatrně, pootočením původní šatny vznikla předsíň s šatnou, v přízemí přibyla koupelna a před vchodem prosklené zádveří. Rodina se sem stěhovala z rozlehlého moderního bytu a v této členitější dispozici se cítí mnohem lépe. Útulnosti a pocitu zabydlenosti napomáhá nábytek navržený na míru jak prostoru, tak potřebám obyvatel domu. Přízemí dominuje oboustranný plynový krb, který částečně odděluje kuchyni s jídelním koutem od obývacího pokoje. Na konci dispozice pak odděluje nábytková stěna pracovnu od pokoje. Dřevěné schodiště ústí v patře do otevřené předsíně s neobvykle řešeným úložným prostorem – bílým kvádrem s posuvnými dveřmi z obou stran. Je tak maximálně využit prostor k uskladnění oděvů a zároveň zajišťuje větší soukromí ložnice a dětských pokojů umístěných na tomto patře. A těsně pod mansardovou střechou původního domu se skrývá spletitý prostor. I když do něj není zcela komfortní přístup a ne všude je možné se narovnat, stal se oblíbeným místem rodiny, která ho podle potřeby proměňuje v pracovnu, hernu, trucovnu, ložnici pro hosty…

15

16

I fasádu bylo potřeba opravit. Tvoří ji omítka kombinovaná s keramickým obkladem.

Precizní triuvirát

Triumvirátem nazvala paní domu tvůrčí tým – Braňo Krümmera, Martina Horna a sebe. Sama měla jasnou představu, jak má dům vypadat, technické věci, výběry materiálu nechávala na nich. Ač se na této zakázce setkali tito pánové náhodně, velmi dobře se shodli. „Promýšleli každý detail, aby vše fungovalo i po letech a aby to bylo zároveň hezké. A opravdu jsem se vším spokojená, pečlivý přístup je na výsledku znát,“ chválí jejich spolupráci. „Měla jsem možnost se přesvědčit, jaké mohou být rozdíly v přístupu a kvalitě práce. To když jsme chtěli zprovoznit bazén, který také vyžadoval rekonstrukci. Na ni jsme najali specializovanou firmu, která naopak odvedla práci neskonale nekvalitní a nebyla ani schopná své nedostatky odstranit.“

A dodává, že nelituje svého rozhodnutí koupit dům v takovém stavu, konečný výsledek znamená splnění odvážného nápadu jak začít znovu a jinak. Zejména děti jsou nadšené z vlastní zahrady a majitelka ze soukromí, který dům poskytuje. A což teprve, když všechno kolem domu rozkvete a život se přesouvá z domu na terasu a do zahrady.

Více informací se nachází v květnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

001 Titul

Foto: Tomáš Dittrich

Edit: