Decentně luxusní inteligentní dům

Velkorysý dům, ve kterém vládne prostor a světlo, těsné propojení se zahradou a inteligentní řízení, jež majitelům zajišťuje dokonalý přehled o celém objektu. Projekt vily v Průhonicích, o níž je řeč, je natolik výjimečný, že letos získal hned dvě ocenění odborné veřejnosti.

Vila_Pruhonice_exterier_foto_04

Jsou jimi Čestné uznání v soutěži Grand Prix Architektů 2015 v kategorii Rodinný dům a Fasáda roku 2015 v kategorii Novostavba rodinného domu. Za návrhem dvoupodlažního objektu stojí Radek Teichman a Pavel Machar z pražské kanceláře architektonické společnosti Jestico + Whiles, které investoři zvolili na základě doporučení.

Vila_Pruhonice_exterier_foto_03

MÍSTO PŘESTAVBY NOVOSTAVBA

Než však navrhli zcela nový dům, byli povoláni k rekonstrukci objektu z 90. let, který na pozemku stál. „Původní vize investora byla dům z devadesátých let pouze přestavět. V průběhu studie se na základě jeho požadavků koncepce upravila na pouhé využití části nosné konstrukce a původního suterénu. Díky tomu se nám podařilo vytvořit rodinný dům, který je v nejvyšší možné míře propojen s okolní zelení a dosahuje vysoké úrovně vnitřního komfortu a energetické účinnosti,“ konstatuje Radek Teichman.

Vila_Pruhonice_exterier_foto_05

SVĚTLO A PROSTOR

Dům charakterizuje vstupní fasáda s výraznými liniemi prosklených ploch, které umožňují přístup dennímu světlu do interiéru a spolu s přesahy střech dodávají výrazu domu na lehkosti. Zároveň se díky nim stírá předěl mezi interiérem a zahradou. I to byl jeden z požadavků investora. Přesahy střechy i jednotlivých pater pak zabraňují letnímu přehřívání interiéru a zároveň umocňují horizontální působení celého domu.

Vila_Pruhonice_exterier_foto_06

SOUKROMÍ A KOMFORT

Vila poskytuje vlastníkům maximální komfort a soukromí, které byly jejich přáním od počátku. Investor měl také přesné požadavky na počet a typ jednotlivých místností, v interiéru pak kladl důraz na minimalistický přístup k designu, vysoký standard povrchů a zpracování detailů. Výsledek? Dispozice přízemí je velkorysá, vládne tu volný prostor a množství přirozeného světla. „Hlavní vstup do domu je zvýrazněn světlými kvádry, do nichž je integrována venkovní kuchyně a sklad zahradního nábytku. Prostorná hala s vestavěnými skříněmi po stranách prochází celým domem a je ukončena průhledem na severní část zahrady,“ podotýká Pavel Machar.

Vila_Pruhonice_interier_foto_05

Část domu určená pro hosty pak obsahuje velkou hernu a samostatný pokoj s koupelnou. Schodišťová hala minimalistického rázu propojuje obě nadzemní podlaží se suterénem, kde jsou situovány místnosti pro relaxaci a technologické jádro domu. Suterén se otevírá do soukromého anglického dvorku určeného k odpočinku po saunování.

Vila_Pruhonice_interier_foto_01

Horní patro představuje dvě nezávislé zóny: jednou je ložnice s přidruženou šatnou, koupelnou a pracovnou, a pak zóna pro děti, kde se nacházejí tři pokoje se společnou šatnou a dvěma koupelnami. Architekti ovšem mysleli i na úložné prostory, které čtyřčlenná rodina k bydlení potřebuje. „Součástí garáže jsou dvě skladové místnosti pro kola a zahradní techniku. Další je vedle vstupu do domu a slouží k uskladnění zahradního nábytku. Skladové místnosti jsou pak umístěny především v suterénu, ale úložné prostory jsou rovnoměrně rozmístěny podle potřeby po celém domě v podobě šaten a vestavěných skříní,“ upřesňuje Radek Teichman.

Vila_Pruhonice_interier_foto_02

DECENTNÍ LUXUS

Návrh interiéru vznikal v souběhu s projektem domu a byl pečlivě propracován v úzké spolupráci autoři projektu – investoři. Výsledkem je kombinace materiálů vysokého standardu. Interiéru dominují dřevo, sklo a mramor. „Dřevěná masivní podlaha byla vybrána v šedém odstínu, kterému se v průběhu času bude barevně přibližovat venkovní terasa. Dlouhý a široký formát prken dodává celkové délce domu na síle a některé prostory úmyslně opticky prodlužuje. Sklo posiluje lehkost, která je patrná jak při příjezdu k domu, tak při příchodu do vstupní haly. Mramor v matném provedení byl vybrán, neboť prezentuje luxus, ale v kombinaci s dřevěným nábytkem je celkový výraz spíše decentní. Luxusní materiály se na sebe nesnaží prvoplánově upozornit, dokreslují především atmosféru prostoru,“ upřesňují autoři projektu.

Vila_Pruhonice_interier_foto_03

CHYTRÝ DŮM PRO POHODLÍ

Další z počátečních požadavků investora se týkal využití inteligentní elektroinstalace v domě, aby byla uživatelsky jednoduchá. Použitý systém umožňuje kompletní ovládání domu jak z mobilních zařízení, tak stacionárních dotykových panelů rozmístěných po domě. Majitelům umožňuje okamžitou kontrolu nad osvětlením, zastíněním, ovládáním audia a videa, vytápěním i zabezpečením domu.

Vila_Pruhonice_interier_foto_04

CHVÁLA VODY

Na pojetí zahrady, která je rozdělena do funkčních zón, se podílela zahradní architektka. Zajímavé jsou četné funkce vodní plochy lemující terasu. „Kromě toho, že plní úkol dekorativní a zrcadlí se v ní zahrada, osvětlení odrážející se od zvlněné hladiny zdobí fasádu domu. Zurčení chrliče vody zároveň nenásilně přehlušuje ruch z přilehlých komunikací, který je v okolní zástavbě slyšitelný,“ uzavírá Pavel Machar.

Foto: Jestico + Whiles

Ing. arch. Radek Teichman (1979) a Ing. arch. Pavel Machar (1979)

Architektonická kancelář Jestico + Whiles

Společnost byla založena v roce 1977 v Londýně a postupně se vyprofilovala jako přední architektonická společnost se zaměřením na architekturu, interiérový design a územní plánování, která realizuje projekty napříč Evropou, v Austrálii, Africe, Indii a na Středním východě. V roce 1990 společnost otevřela jako jedinou pobočku mimo domácí trh kancelář v České republice.

VIZITKA DOMU

Realizace: 2013–2014

Užitná plocha: dům 560 m2, garáž 87,3 m2

Zastavěná plocha: dům 331 m2, garáž 100 m2

Okna: dřevohliníkový rám + izolační trojsklo

Dveře: sklo/dřevo + lak

Vytápění a ohřev vody: soustava tepelného čerpadla s bivalentním zdrojem v podobě plynového kotle, pro ohřev vody doplňkově navrženy solární panely

Systém inteligentního ovládání: Insighthome

Návrh zahrady: A05

Generální dodavatel: Kompakt Příbram

Edit: