Dům s levitujícím podlažím

Bílý dům jednoduchého tvaru s pásovým prosklením v přízemí vytváří dojem, jako by se horní patro vznášelo nad zemí. Tento pocit umocňuje i částečné zapuštění spodního podlaží do terénu.

Návrh domu na okraji Brna svěřili mladí manželé svým přátelům – architektům Haně a Radimu Horákovým ze studia Kamkabinet. Dlouholeté přátelství usnadnilo komunikaci nad přípravou projektu: „Na této realizaci si ceníme právě důvěry, kterou v nás investoři měli, a toho, že jsme vše mohli dotáhnout do konce, včetně detailního řešení interiéru či autorského dozoru. Mohli jsme tak včas a s dohledem reagovat na nenadálé problémy, hlídat veškeré souvislosti a návaznosti, které stavební firma nemusí vidět.“

Interiér celého domu sjednocují stropy z pohledového betonu a jednotná litá cementová podlaha obroušená na viditelné zrno.

Lehce a jednoduše

„Prostý, jednoduchý, moderní, plný světla.“ Tak majitelé formulovali své požadavky na nový dům. Architekti museli návrh přizpůsobit poměrně malému pozemku, který se svažuje od severu k jihu. Dům využívá stoupajícího terénu a částečně je do něj zanořen, zářez v terénu vytváří pohledovou bariéru venkovnímu posezení. Kompaktní kubický tvar je odlehčen dvěma prolomeními do hmoty domu – krytou terasou v přízemí a zelenou v patře nad vchodem. Dojem levitující hmoty nad terénem je navozen díky velkoformátovému pásovému zasklení s velmi subtilními hliníkovými rámy a strukturálními – bezrámovými rohy. Z vnějšku tak pohled nenarušují nosné prvky – štíhlé ocelové sloupky jsou patrny jen z interiéru.
Vstup do domu krytý subtilní betonovou markýzou je umístěn v mezipatře s prostornou šatnou a skladem – kolárnou. Na zádveří navazuje podesta přímého schodiště mezi přízemím a patrem.

Interiér staví na využití vestavěného nábytku. V jednom celku na sebe navazuje nábytková stěna s televizí, kuchyňská linka se zapuštěnou nikou a řada nízkých skříněk umístěných pod pásovým oknem, které zároveň vytvářejí parapet.

Nábytek vrostlý do stavby

Několik schodů směrem dolů ústí do obytného prostoru, který ohromí světlostí a jakoby nekonečností, kterou navozuje výhled do tří světových stran. Tento pocit umocňuje bílá barva stěn a volnost prostoru nezatíženého nábytkem. Stěny jsou tu vlastně nábytkem, plynule se proměňují v kuchyňskou linku, niku, polici, dveře, skříňku pod oknem… Za nábytkovou stěnou se dokázaly schovat WC a chladná komora pod schody.
Architekti zde zacházejí se zařízením interiéru jako se stavbou samotnou. „Rádi realizujeme celou stavbu včetně detailního řešení interiéru, dům je pak jednotný a vše vzájemně perfektně sedí a funguje,“ vysvětluje Radim Horák. Bílou barvu skříněk tu a tam oživuje žlutý či modrý akcent – oblíbených barev majitelů. Pásové okno směrem na sever a západ přechází na jihu v celoplošné prosklení a posuvný portál, kterým se vchází na krytou terasu.
„Pobyt na terase na jihovýchodní straně domu je příjemný i ve velkých letních vedrech,“ popisuje majitel. „Kupodivu ji však nevyužíváme tak často, jak jsme si představovali, třeba jako letní jídelnu. Snad proto, že i uvnitř domu máme pocit, jako kdybychom byli pořád tak trochu venku.“
I v patře jsou místnosti řešeny stejně minimalisticky jako v přízemí, i zde je vestavěný nábytek z bílého lamina. Oblíbená žlutá a modrá se prosadily na vstupních dveřích do pokojů.

Beton a kámen

Pocit prostoru a klidu interiéru navozuje použitá jednotná podlaha – světlá, bezespará. Jedná se o litý cementový potěr, který se obrousí až na viditelné zrno – kamínky. Po zahlazení případných pórů se napustí transparentním lakem pro vytvrzení povrchu. „Přáli jsme si, aby dům působil moderně, nadčasově. A k této představě nám neladila dřevěná podlaha, proto jsme si vyhlédli tuto. Jsme s ní nadmíru spokojeni, je ideální pro podlahové topení a skvěle se udržuje,“ pochvaluje si majitel. Od lité podlahy pak byl jen malý krůček k rozhodnutí, že železobetonové stropy budou ponechány jako pohledové. Ač nad hlavou, přece jen jako by interiér svým způsobem uzemňovaly.

S ohledem k přírodě

Přestože je dům velkoryse prosklený, je energeticky úsporný – řadí se do třídy B. K výrobě oken byly použity vysoce tepelně izolované hliníkové profily a izolační trojsklo. Na vnitřní klima zatepleného domu má do jisté míry vliv částečné zapuštění obytné části domu do terénu i zelená střecha. Je osázena kombinací různých druhů rozchodníků a netřesků do minimální vrstvy zeminy. Tím je zajištěno, že se v ní nedaří plevelům a jiným vyšším rostlinám, které by po zavadnutí vypadaly nevzhledně, a střecha tak prakticky nevyžaduje údržbu. Se zelení se střecha tolik nepřehřívá, je chráněna před UV zářením a zároveň lépe akumuluje vodu.
Je pamatováno i na dešťovou vodu, která je ideální na praní. Navíc se využívá i na splachování. Dešťovka je sváděna do velkoobjemové retenční nádrže s tlakovým čerpadlem a filtry, odkud se rozvádí odděleně od pitné vody. V případě, že není dešťové vody dostatek, přepne se systém v nádrži na vodu pitnou.
Majitelé jsou se svým bydlením velmi spokojeni, vyzkoušeli si, že se dům dokáže dobře vyrovnat se zimou i letními vedry. „Jsme rádi, že jsme si nechali dům navrhnout architekty nám přesně na míru,“ pochvaluje si majitel. „Sami bychom vše nedomysleli, mnoho věcí bychom si předem neuvědomili. Takhle dům funguje tak, že nemáme potřebu cokoliv měnit.“

Půdorys přízemí
1 – zádveří, šatna, 2 – sklad, kolárna, 3 – schodiště, 4 – obytný prostor, 5 – chodba, 6 – WC, 7 – sklep, sklad, 8 – terasa

Půdorys patra
1 – chodba, 2 – šatna, 3 – ložnice, 4, 5 – pokoje, 6 – WC, 7 – koupelna, 8 – pracovna, technická místnost

Vizitka domu

Autoři: Ing. arch. Hana Horáková, Ing. arch. Radim Horák
Spolupráce: Ing. arch. Michaela Tománková, Ing. Petr Aujezdský
Projekt: 2013 – 2015
Realizace: 2015 – 2017

Zastavěná plocha: 140 m2
Užitná plocha: 185 m2

Základy: železobetonové pasy
Konstrukce: železobetonová kombinovaná s cihelnou vyzdívkou Porotherm Profi
Střecha: plochá, vegetační
Okna: hliníkové profily Schüco AWS 75.SI+ s povrchovou úpravou přírodní elox, izolační trojsklo, HS portál ze systému Schüco ASS 70.HI, realizace Dafe Plast
Podlahy: lité cementové Cemflow Look
Vytápění: podlahové, zdroj plynový kotel

KAMKAB!NET
Ing. arch. Hana Horáková, Ing. arch. Radim Horák

„Kamkabinet vnímáme jako dílnu, která v sobě snoubí nejen samotnou architekturu (domy, interiéry, veřejné prostory), ale i přesahy do umění (sochy, kresby) a vazbu k místu (k bývalé nouzové dělnické kolonii Kamenná čtvrť), kde se náš ateliér nachází.
Ke každé zakázce přistupujeme individuálně, podle požadavků investora, rozsahu a souvisejících vstupů z okolí. Pro naši práci je důležitá mezioborová komunikace. Nabízíme komplexní řešení, kdy investora provedeme stavbou od první skicy až po její dokončení. Při zpracování zakázek vždy spolupracujeme s odbornými specialisty a inženýry.“

„Jen málokdy se stane, že něco opravdu nejde. Spíše chybí snaha, nežli možnosti.“
Charles-Louis de Montesquie

Kontakt:
KAMKAB!NET
Kamenná čtvrť 570/6A, Brno
www.kamkabi.net

Text: Miloslava Perglová
Foto: Lukáš Němeček

Edit: