O místnost navíc

I když se byt s dispozicí 3+1 zdá pro čtyřčlennou rodinu dostatečný, může časem přinášet provozní potíže a nepohodlí. Zásadní je potřeba soukromí pro dospívající děti. Jak ale vyčarovat neexistující místnost? Navíc v paneláku, kde se s rozvržením hýbe jen stěží?

V bytě, kde se vyčarovat místnost navíc podařilo, žijí rodiče a jejich dvě děti – dospělá dcera a dospívající syn. Než bylo rozhodnuto o rekonstrukci, žila rodina v tradičně dispozičně řešeném panelákovém bytě následovně: Největší pokoj sloužil jako ložnice a zároveň pokoj syna, přičemž místnost byla za tímto účelem rozdělena pouze nábytkem. V prvním ze dvou menších pokojů se nacházel obývák, v druhém útočiště dcery.

PŘÍJEMNĚJŠÍ BYDLENÍ

Hlavní popud ke změně vzešel od maminky, která se rozhodla, že zpříjemní bydlení celé rodině. Realizaci zadala Ing. arch. Veronice Zimkové z architektonického ateliéru Magion architekti. Následovala náročná rekonstrukce celého bytu, při níž nic nezůstalo na svém místě. „Požadavků bylo několik – každé dítě mělo mít svůj vlastní pokoj a všechny ložnice měly disponovat oknem. V koupelně mělo původní vanu nahradit velké umyvadlo, které by umožňovalo mytí vlasů. Podmínkou byl také pracovní kout v obýváku pro příležitostnou práci z domu,“ vypočítává nároky investorů architektka Veronika Zimková.

NOVÁ DISPOZICE

Kompletní rekonstrukce naplnila všechny požadavky. Nová dispozice 4+1 nyní zahrnuje tři malé ložnice, samostatnou kuchyň, obývací pokoj s navazujícím balkonem, velkou předsíň, koupelnu se sprchou a samostatné WC. Každá z ložnic má své vlastní okno a denní světlo se dostává i do míst, kam dříve nemělo přístup, například do koupelny.
Jak se architektce podařilo byt takto prosvětlit? „Pomohly tomu dva světlíky, světlé barvy, prosklené dveře nebo naopak řešení zcela bez dveří jako v případě kuchyně a obývacího pokoje. Kladla jsem důraz také na dostatek umělého osvětlení – podsvětlený je i nábytek, na chodbě jsou instalována noční orientační světla,“ popisuje Veronika Zimková.

SVĚTLÝ ZÁKLAD

Pokud jde o barevnost prostoru, hlavní slovo zde má bílá a dekor dřeva, ten v podobě dubové olejované podlahy a parapetů rovněž z dubového dřeva. Nábytek je vyroben z dubové dýhy a bíle lakované MDF desky. Pro zútulnění byly žaluzie v oknech nahrazeny závěsy.

VELKORYSÁ PŘEDSÍŇ

V panelákových bytech se často bojuje s nedostatkem úložných prostor. Vlastní vestavěnou skříň má samozřejmě každá ze tří ložnic, ale množství místa k ukládání se nachází především v předsíni. Výřezy ve dvířkách vestavěných skříní zajišťují jejich odvětrávání.

SLUNCE DO KOUPELNY

Jeden ze světlíků vede z dívčího pokoje do koupelny, která má tak výhodu přílivu denního světla. Místnost je ale zároveň prosvětlena celoskleněnými dveřmi. Na přání investorů byla vana nahrazena prostorným sprchovým koutem s nikami pro ukládání kosmetiky. Jako umyvadlo, které mělo dobře posloužit i pro mytí vlasů, byl zvolen velký podstavný dřez a baterie s vytahovací sprškou, které při tomto úkolu skvěle obstojí. WC je řešeno jako samostatné, více pohodlí zde uživatelům zajišťuje bidetová sprška.

KUCHYŇ BEZ DVEŘÍ

Do kuchyně se denní světlo dostává hned několika cestami. Vpouští je sem světlík i prosklené dveře ze sousední ložnice a také otvor z obýváku, pro který záměrně nebyly použity dveře. Kuchyňská linka skrývá vestavnou myčku, troubu, mikrovlnku a lednici. Stejně jako v koupelně sem architektka zvolila podstavný dřez. Kromě funkce vaření se v této místnosti našlo místo i pro péči o prádlo. Ve velké vestavné skříni naproti kuchyňské lince je ukrytá pračka, koš na prádlo a úložné prostory pro úklidové prostředky. Prostor je připraven i pro budoucí sušičku na prádlo. Potřebné odvětrání je řešeno opět výřezy ve dvířkách skříní.

OBÝVÁK JAKO 4V1

Místo, kde se dnes rodina setkává, plní funkcí obývacího pokoje, jídelny a pracovny zároveň, je-li potřeba, stane se přechodně také ložnicí – babičce slouží k přespání pohodlná rozkládací pohovky, která byla vybrána právě pro tento účel. Celou jednu stěnu pokrývá vestavěná knihovna. Jak si majitelka přála, pro příležitostnou práci z domova je v této místnosti k dispozici pracovní kout.

S OKNEM DO KUCHYNĚ

Světlo do kuchyně, která postrádá okna, prochází světlíkem z ložnice rodičů. Zatemňovací roleta přitom umožňuje tuto místnost opticky oddělit a zajistit zde soukromí a klid nerušený děním ve zbývajících částech bytu. Místo čela postele použila architektka jemnou šedou tapetu. Dubové dřevo, které se prolíná interiérem, je v detailu použité i na lampičkách.

S VELKÝM ZRCADLEM

Velká zrcadlová stěna v pokoji dospělé dcery slouží nejen k zobrazení postavy, ale přispívá také k optickému rozšíření prostoru. Dvoulůžko nabízí kromě místa ke spaní množství úložných prostor včetně „úkrytu“ v čele postele. Nechybí pracovní stůl, police a knihovna. I zde je světlík vedoucí do koupelny opatřen zatemňovací roletou.
Majitelům zbývá vybavit ještě pokoj pro chlapce, v němž je na zařízení nábytkem již vše připraveno.

VIZITKA BYTU

Rekonstrukce bytu v panelovém domě v Brně-Komíně
Realizace: 2018
Užitná plocha: 71 m², balkon
Podlahy: dubové olejované, koupelna keramická dlažba
Okna: plastová
Dveře: bílé lakované (CAG)

Ing. arch. Veronika Zimková, *1986

Magion architekti

„Zabýváme se architekturou a interiéry – od návrhu až po realizaci. Naše tvorba je zaměřena na bydlení – rodinné a bytové domy, rekonstrukce domů a bytů a řešení jejich interiérů. Dále se zabýváme projekty komerčních objektů a interiérů. Architektuře jsme se rok věnovaly ve Švýcarsku a další rok jsme strávily na stáži v Dánsku. Také díky tomu se nebojíme složitých zadání, úzkých pozemků ani náročných investorů, architektura nás zkrátka baví.“
magion-architekti.cz

Text: Kateřina Nová
Foto: Jiří Ernest

Edit: