Pod sedlovou i rovnou střechou

Zapadnout do řadové zástavby moravské vesnice, nebýt přitom pouhou replikou původních stavení a nabídnout moderní pohodlné bydlení – to byly úkoly, které měl splnit dům pro čtyřčlennou rodinu.

anželé se dvěma dětmi se rozhodli opustit podkroví v domě rodičů a  vybudovat si vlastní bydlení. Hledali dlouho vlastní poze mek v okolí Hustopečí, až je okouzlila zahrada ve vinařské vísce Kurdějov. S úžasným výhledem do okolních zahrad ukončených příkrou terasovitou strání s mnohdy zachovalými starými vinnými sklepy, který je tím prvním, co každého návštěvníka jejich nového domu upoutá.

Nesnadná situace

Pozemek v přívětivé vinařské obci byl sice lákavý, ale ukázalo se, že stavební situace je zde natolik komplikovaná, že ji nevyřeší úprava typového domu, jak měli původně majitelé v plánu. Velké omezení znamenala potřeba navázat na okolní zástavbu – vyplnit celou proluku mezi sousedními domy a zachovat tak kolorit této starobylé vesnice. I orientace parcely – východ směrem do ulice, západ do zahrady – znesnadnila využití typizovaného projektu, obyčejně počítajícího se směrováním obytných místností převážně k  jihu. Měli představu přízemního domu pro čtyřčlennou rodinu s hlavní orientací společných obytných místností směrem do zahrady – na jih a západ. Náklady na  jeho pořízení neměly přesáhnout 3,5 milionu korun. Majitelka pozemku se ve  svém zaměstnání setkala s  architektem Alešem Krejčím, a požádala ho o vypracování studie. Přestože oslovili i další architektonické týmy, studie projekční kanceláře ORO.CZ se jim na první pohled zalíbila a s malými dispozičními úpravami ji přijali. „Největší dilema jsme měli se zpřístupněním pozemku – původní návrhy počítaly se zastavením celé uliční šíře a přístupem do zahrady přes dům nebo přes garáž, nakonec se našlo řešení s průchodem mezi garáží a domem, které nám výborně vyhovuje,“ říká majitelka.

Prolínání kvádrů

Dům respektuje z pohledu z ulice tradiční tvarosloví obce s podlouhlými domy a šikmými střechami, zároveň však působí zcela soudobě díky modernímu prolínání kvádrů s  plochými i  šikmými střechami. „Kombinací více hmot sedlových a plochých jsme chtěli dosáhnout citlivého zasazení novostavby do  stávající zástavby obce se sedlovými střechami a přitom rozbití rozplizle působícího objemu přízemního domku, kterým stavby typu bungalov obecně trpí. Ač jsme ateliér z  Brna, funkcionalistickou tradici nepřeceňujeme a neradi bychom naše stavby řadili do kategorie ‘škatule’,“ vysvětluje architekt. S omezením pozemku bezprostředním sousedstvím domů na severu a jihu se vypořádali umístěním koupelen bez oken na severní straně domu, společenský prostor se podařilo vyřešit tak, že okna směrem na jih nepostrádá. „Náš oblíbený jih se nám podařilo plnohodnotně zakomponovat do prostor domu včetně vytvoření komfortního, jižním sluncem prosluněného předprostoru s  pergolou,“ říká architekt. I paní domu si pochvaluje, že tento prostor maximálně využívají, protože je jen pár kroků od  kuchyně. Dispoziční řešení vidí majitelka jako jednu z hlavních předností jejich nového domova. Splňuje původní přání, aby byly odděleny rušné prostory od klidových a aby byly přístupné, aniž by se muselo procházet obytnou halou. Hmotové řešení domu se prolíná i do interiéru – jsou zde přiznány stropní překlady i štít.

Úsporný dům

Rozhodnutí o tom, z čeho dům postavit, padlo na pórobeton. Majitelé měli pozitivní reference od přátel, architekt by sice dal nejraději přednost nepálené hlíně, ale chápe, že málokdo se nechá k  tomuto řešení přesvědčit. „Ytong považujeme za nejlepší ze současných řešení. Nabídl nám bezkonkurenční cenu za rychlé a přesné homogenní jednovrstvé obvodové zdivo s vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi,“ říká Aleš Krejčí. „V  energetickém štítku jsme sice nedosáhli na  kategorii A, ale to je podle mne dáno hlavně metodikou výpočtu u všech jednopodlažních domů na rozdíl od vícepodlažních. Dům je minimálně nízkoenergetický, přesnou energetickou náročnost prověří až letošní zima. Vzhledem k nízké potřebě tepla na vytápění vyšlo jako dlouhodobě nejúspornější elektrické topení v kombinaci se vzduchotechnikou s rekuperací tepla, a to i za situace, že přípojka plynu by nebyla delší než jeden metr,“ vysvětluje architekt.

Naplňování představ

Interiér si majitelé zařizují postupně sami. Paní domu deset let hledala inspiraci, listovala v časopisech o bydlení a postupně si vytvořila poměrně jasnou představu, jak by měl její nový domov vypadat. Nejsnadněji mohla svou představu realizovat v kuchyni – linku jí zde přesně podle jejích představ vyrobil bratr truhlář – jednoduchou a účelnou. Tedy ve stejném duchu, v jakém postupně zařizuje celý interiér. Trošku lituje toho, že o konkrétním zařízení interiéru nepřemýšlela dříve, ještě ve fázi projektu. Pak by mu nechala přizpůsobit rozměry některých místností, třeba aby bylo místo na pračku se sušičkou vedle sebe nebo na trochu hlubší šatnu. „Prostě trošku víc bych se příště odrazila od interiéru a na něj napasovala stavební projekt.“

Vizitka domu

Návrh a projekt: ORO.CZ, s.r.o., Ing. arch. Aleš Krejčí
Užitná plocha: 178,0 m2
Zastavěná plocha: 223,1 m2
Obestavěný prostor: 901 m3
Založení: monolitické základové pasy
Obvodové konstrukce: pórobeton Ytong Theta P2-350, tl. 499 mm s vápenocementovou štukovou omítkou, štítové stěny Ytong P4-500
Vnitřní nosné stěny: Ytong P4-500, tl. 250 mm
Vnitřní příčky: Ytong P2-500, tl. 100 mm
Střechy: sedlové sklon 30° – dřevěný krov, krytina Tondach, ploché střechy – sklon 2,5° s krytinou z PVC folie
Podlahy: plovoucí s tloušťkou anhydridové roznášecí vrstvy 40 mm, nášlapné vrstvy keramická dlažba, PVC
Okna: dřevěná z profilů Euro IV92 – Softline, zasklená čirým izolačním trojsklem (U = 0,52W/m2K)
Vytápění: elektrické topné rohože, krbová vložka na dřevo pro dotápění, v koupelnách navíc topné žebříky
Větrání: řízené s rekuperací

 

Miloslava Perglová
Foto: Martin Zeman

Edit: