Pronajatý na míru

Rodiče dvou malých dětí věděli, že v podnájmu budou bydlet jen pár let, než si zařídí vlastní bydlení. Designéři ze studia Merrygorando kývli na návrh proměny interiéru i krátký termín. Bez bourání se jim to podařilo za třicet dnů.

byt-letna-01

Obývací pokoj je spojený s kuchyní. Designérům se povedlo pomocí nábytkových komponentů z IKEA v něm vytvořit oddělenou pracovnu, televizní kout i knihovnu okolo dveří. Pruhovaný vzor tapety značky Eijifinger trochu připomněl stylovou atmosféru činžovního staršího domu. Židle a stůl jsou od českého výrobce TON, poličky z obchodu KIKA.

Když jde o pronajatý byt, většinou počítáme s provizoriem, do něhož by bylo škoda příliš investovat. Můžete si ovšem pořídít nadčasové vybavení, které po čase sbalíte a přestěhujete jinam. Tak si to naplánovali mladí partneři, kteří zatím bydlí ve skoro stometrovém bytě ve starším činžovním domě v Praze 7. Vybrali si ho kvůli velkému centrálnímu obytnému prostoru, lokalitě s řadou parků, malých obchodů, chválí si také nedaleké kultovní kino Bio Oko. “Rozhodli jsme se do bytu investovat, přestože je to podnájem. Vyhovuje nám to tady, chceme tu chvíli zůstat. Je to jednodušší, než něco kupovat či stavět. Nájem je pro nás bezstarostný. Designéři měli volnou ruku, ale všechno s námi průběžně konzultovali,” dodávají.

byt-letna-06

Roztočili to
Merrygorando je zkomoleninou anglického Merry-go-round, tedy názvu pro starý pouťový romantický kolotoč. Ve stejnojmenném studiu si můžete stejně tak objednat návrh interiéru, jako si koupit originální nábytek z recyklovaných a přírodních materiálů. “Zařízení bytu, který si nájemníci a zároveň naši kamarádi objednali, bylo náročnější v tom, že jsme neměli vzhledem k pronájmu šanci na stavební úpravy. ,Sáhnout’ se bohužel nedalo na stávající koupelnu, nebo něco měnit na vzhledu starší kuchyňské linky s dvířky v imitaci dřeva. Nový nábytek na míru jsme museli řešit tak, aby si ho rodina v případě budoucího stěhování měla možnost částečně rozmontovat a odvést. Interiér bytu byl po předchozích nájemnících barevně a prostorově neuspořádaný. Problémem, ale ne zásadním, byla vlhká stěna v obývacím pokoji a na došlap mírně pružicí podlaha.” Pár věcí ovšem designérům Otto Fiřtovi a Soně Gajdošová nahrálo – parkety byly po nedávné repasi. V předsíni se pak povedlo překrýt natřenou dlažbu z 90. let novým kobercem, doplnit sem skříň vyrobenou na míru.

byt-letna-02

Barvy mají sílu
“Neměli jsme žádné konkrétní požadavky na barvy, nebo nábytek. Ve výsledku oceňujeme rozčlenění obýváku, v němž se podařilo dobře využít celý prostor,” chválí nájemníci funkční návrh. “Věděli jsme, že tu uspějeme s přírodními barvami a taky, že nebude vadit, když se s některým řešením odvážeme. Skoro všude jsme zvolili barevnou výmalbu v odstínech béžové, v obýváku přidali designovou pruhovanou tapetu. V kuchyni jsme potřebovali odpoutat pozornost od toho, co mělo zůstat. Tudíž jsme k imitaci dřeva kuchyňských skříněk z lamina vybrali sytou a poněkud retro modrou výmalbu a černé židle české značky TON. Předsíň by byla asi nudná, proto jsme sem dali velké zrcadlo. Stačilo zkombinovat starý masivní rám, natřít ho nažluto a nechat zasklít,” vysvětluje Otto Fiřt. Obývací pokoj navazuje na kuchyň a designéři v něm nechali pohovku i křeslo s pepito potahem, které si partneři přestěhovali z předešlého bytu. Barevně se hodily a byly v dobrém stavu. Konferenční stolek vyrobilo studio Merrygorando, džínové křeslo firma KOO. “Dostali jsme finanční limit, přece jenom to je podnájem. Nábytek z IKEA ze série Expedit nám posloužil jako polotovar pro vytvoření TV stěny a knihovny okolo dveří. Ze stejného řetězce je stůl mezi oběma nábytkovými stěnami, které oddělují odpočinkovou a pracovní část pokoje,” říká Otto.

byt-letna-03

Příjemný spánek a hry na trávníku
,Do klidu’ je laděná také ložnice, v níž převládá přírodní škála odstínů od béžové po hnědou. Dubovou postel s tradiční japonskou matrací – futonem a noční stolky si partneři nechali vyrobit sami na zakázku. Při zařizování se pozornost soustředila na pokoj pro dvě malé děti, holčičku a kluka. “Chtěli jsme vytvořit útulný pokoj, aby ovšem nepůsobil příliš infantilně. Praktickou skříň, která se snadno dá rozebrat a nezabere moc místa, vyrobili u nás ve studiu. Velká šatní skříň s posuvnými dveřmi měla zůstat. Kamarádi nám vymysleli pár komiksových postaviček, vytiskli jako tapetu. Jako dekoraci jsme je použili ještě na protější stěnu,” dodává Otto. Praktickou skříň, která se snadno dá rozebrat a nezabere moc místa, komodu se zásuvkami, která se vešla do niky pod oknem, stejně jako dětskou postel vyrobili ve studiu Merrygorando. Nejvíc času paradoxně zabral výběr koberce. “Měli jsme jasnou představu – hezký, který se snadno údržuje, dětem bude pohodlný na válení. Připomíná rozkvetlý trávník, a protože jsme měli jen vzorek a rodiče na něm nešetřili, trnuli jsme do poslední chvíle, než ho přivezli až z Belgie,” uzavírá Otto Fiřt.

byt-letna-08

Nábytek do dětského pokoje navrhli a vyrobili ve studiu Merrygorando. Komiksové postavičky natištěné na tapetový papír se dostaly na skříň i na stěnu. Svítidlo je z kolekce firmy LAVMI. Koberec dovezený z Belgie připomíná na pohled i na dotyk měkkou trávu.

byt-letna-09

byt-letna-11

Ložnice rodičů je sladěná do přírodních tónů, postel z masivu a tradiční japonskou matrací – futonem vyrobená na zakázku. Strohost malé předsíně oživily designéři celkem jednoduše – starý rám natřeli výraznou žlutou a nechali do něj zasadit zrcadlo.

byt-letna-12

Foto:Tomáš Dittrich

 

Eva Nosková

Uložit

Edit: