Souhra starého s novým

2

Byt na pražské Letné ve starém domě postaveném ještě za Rakousko-Uherska na první pohled zaujme nejen některými prvky, ze kterých na člověka dýchne historie, ale především porozuměním starožitného nábytku s novým a odvážným využitím barev.

Byt vždy neposkytoval pohodlné bydlení. Přestože postrádal koupelnu a na společné chodbě bylo k dispozici pouze umyvadlo, bydlely v něm svého času před listopadem 1989 čtyři rodiny. Zvláště poslední rekonstrukcí však jeho kategorie poskočila o několik tříd.

3

Jeden z důkazů, že kvalitní nový nábytek lze dobře kombinovat se starým. Původní podlaha přežila pod vrstvou emailu, PVC a kovralu.

4

Originální odkapávací plocha je obložena střepy keramiky, záda pracovní desky atypicky položenou skleněnou mozaikou.

JAK SE HLEDALO 
Když se manželé Šperlingovi poohlíželi po novém bydlení, hledali starý byt s vysokými stropy, ve kterém zůstalo zachováno co nejvíce původního. Dalším požadavkem bylo, aby byt měl vlastní komín. Nejen aby si mohli zatopit v kamnech nebo v krbové vložce, ale také proto, aby do něho mohlo ústit odvětrávání. „Na tomto bytě nás zaujala zajímavá dispozice a nádherné točité schodiště s původními obklady,“ říká Michal Šperling, stavitel kořenových čističek, a vypráví, že když byt v roce 2011 koupili, byl totálně vybydlený. Původní dvoukřídlé dveře byly nahrazeny jednokřídlými, jaké známe z paneláků, okna byla zchátralá. „Vyměňovalo se nakonec vše – okna, dveře, veškeré rozvody, štuky, plynový kotel… V bytě však byl ukrytý i jeden poklad: Pod vrstvami PVC a kovralů zůstaly zachované původní masivní dřevěné podlahy. Musely se sice zbavit hnědého emailového nátěru, ošetřit olejem s voskem a mezery vyložit špejlemi, které ale po dvou letech získaly patřičnou patinu, a tak si jich dnes ani nevšimnete. „Rekonstrukce mě baví, ale je třeba jí dát potřebný čas, aby probíhala bez stresu. Pak si ji můžete užít,“ říká Michal Šperling.

6

7

Dlouhá předsíň byla rozdělena příčkou s dvoukřídlými dveřmi.

9

Dětský pokoj je jediná obytná místnost, kde nejsou masivní podlahy, ale parkety.

10

Sprchový kout je částečně zasunut do zdi, tak vznikl v koupelně prostor nejen pro umyvadlo, ale i pro pračku.

CO PŘIBYLO A UBYLO 
Všechno zlé je k něčemu dobré. To, že byt byl v havarijním stavu, umožnilo majitelům udělat hodně věcí podle svého. K přípravě projektu si majitel pozval na pomoc mladého architekta Václava Odvárku. „Už jsme spolu pracovali na konceptu jednoho domu, takže vím, že je šikovný a že si rozumíme,“ říká majitel, a architekt to vidí stejně: „Jeden z nás něco navrhne a druhý řekne: „Přesně tak jsem to myslel. A to je úžasné.“ Co se tedy v bytě vlastně odehrávalo?“ Vybouraly se asi tři čtvrtiny příčky oddělující dvě sousední místnosti, čímž vznikla jedna prostorná, která zvládne hned několik funkcí – slouží jako kuchyň, jídelna, obývák i pracovna. Tříčlenná rodina zde tráví většinu času. V souvislosti s propojením dvou místností se zazdily jedny dveře z chodby, a to v části sloužící jako obývací pokoj. Naopak přibyla jedna příčka, která od dlouhé chodby oddělila zádveří. „Chodba předtím působila moc nudlovitě, a taky kvůli hluku,“ vysvětluje Michal Šperling. Poslední stavební úprava proběhla v koupelně. „Je opravdu malá, a tak jsme se rozhodli vyhloubit v tlusté zdi niku a do ní částečně schovat sprchový kout. Tady jsme očekávali problémy, že statik bude vyžadovat překlad. Nedělal si ale žádné alibi, jak to v současnosti bývá, a tak stačilo běžné zajištění stropu niky,“ vzpomíná architekt. Po zmíněných úpravách dostal byt následující dispozici: Ze společné chodby se vstupuje do zádveří, kde jsou nezbytné odkládací a úložné prostory a dveře na toaletu. Za příčkou oddělující zádveří od zbývající části chodby se dveřmi po pravé straně vstupuje do hlavní obytné místností, nalevo je ložnice rodičů a dětský pokoj. Na samém konci chodby, naproti vstupním dveřím, je malá koupelna se sprchovým koutem a umyvadlem, pod které se vešla i pračka.

11

V zádveří je prostor po původních dveřích využit k umístění botníku.

12

Toaleta je skrze světlík zásobována denním světlem.

Majitel i architekt se snažili v bytě zachovat co nejvíce původního.

13

V ložnici se uchovala zeleno-oranžová kombinace, do které byl laděn předchozí byt majitelů.

SOUHRA STARÉHO S NOVÝM 
Byt však nemá pouze příjemnou nadčasovou dispozici, ale je i originálně a sympaticky zařízený. Je to jeden z interiérů, který ukazuje, že kvalitní moderní nábytek si neubližuje se starým. V tomto případě to dokazuje například starý příborník s moderní kuchyňskou sestavou a prvorepublikový psací stůl se soudobou knihovnou. „Její regály jsou vyrobeny z jednoho kusu masivu buku. To ji zhodnocuje. A přestože její cena odpovídá ceně sériového nábytku, kvalita je mnohem vyšší,“ říká majitel a vypráví, jaké měl štěstí při hledání dodavatele nábytku. „Jel jsem zrovna na Moravu a myslel jsem na to, že bych měl začít shánět truhláře, když jsem uviděl nápis Truhlářství. Zašel jsem tam a našel jsem truhláře, který nám mnohé věci vyrobil.“ V bytě zaujme i kuchyňská sestava lemující celou stěnu. Je zhotovena z březové spárovky, která se neodštěpuje, a kdyby náhodou přece – přebrousí se, a jako by se nic nestalo. Zajímavou historii má mohutný jídelní stůl. Na pohled byste řekli, že jde o kus nábytku, který vyšel majitele pěkně draho, ale není tomu tak. Jde o stůl vyrobený ze stěnového panelu, který majitel objevil zapomenutý v jedné louži. „Problém byl pouze s jeho průchodem dveřmi a vynesením přibližně 250 kilogramů do čtvrtého patra. Ale pan truhlář Toman z Blatné ho vyrobil tak, aby se dal smontovat až na místě.“ Majitelé bytu se evidentně nebojí barev. Zemitou hněď starého nábytku doplnili na novém vybavení teplými barvami, především kombinací červené a žluté. Nové dvoukřídlé dveře, při jejichž výrobě posloužily jako vzor dveře vstupní, jsou natřené na červeno. „Žlutou máme rádi obecně a červená se k ní hodila. Tak jsme oranžovo-zelenou kombinaci, kterou jsme měli v minulém bytě, vyměnili za žluto-červenou,“ říká Michal Šperling. V bytě najdeme i řadu dobrých nápadů. K zamaskování křivé stěny ve sprchovém koutě posloužilo atypické položení obkladů, které však vypadá velmi dekorativně.

14

15

Nová špaletová okna včetně kování jsou dokonalou replikou těch původních.

PŘÍJEMNÉ BYDLENÍ 
Z ohlédnutí za rekonstrukcí je cítit spokojenost jak architekta, tak i investora. „Zásahy nebyly radikální, protože jsme oba měli v úmyslu zachovat co nejvíce z původního. Zastávám totiž názor, že bychom měli využívat, co už máme. A to přesto, že to dá někdy víc úsilí než postavit něco nového, a také užívání často znamená kompromis. Sám bydlím v rekonstruovaných prostorech a nemám zájem vytvářet nové sídlo,“ říká Václav Odvárka. A slovo majitele? „Na Letné je příjemné bydlení. Lidé se tu znají. Po pár měsících bydlení se už zdravíte se spoustou lidí z místních krámků a barů. Navíc je tu aktivní komunita lidí, kterým není lhostejný veřejný prostor a kteří chtějí změnit neutěšené poměry na radnici. Kromě toho na kole je to minutu do Stromovky, patnáct minut pěšky na Staromák a do Šárky,“ říká Michal Šperling. Se samotným bydlením jsou Šperlingovi také spokojeni. A nejen z pohledu dispozice a vybavení. Žijí sice v domě, který pamatuje císaře pána, ale měsíčně protopí a provaří pouhých 700 Kč. To by brali i obyvatelé mnohých novostaveb. Přestože zrekonstruovaný byt majitelům poskytl příjemný domov, z rodinných důvodů ho musí prodat. Na roky v něm strávené však budou rádi vzpomínat.

5

Půdorysy: 1 – předsíň se zádveřím – 9,5 m2 2 – WC – 1 m2 3 – ložnice – 14,5 m2 4 – dětský pokoj – 17 m2 5 – koupelna – 3 m2 6 – kuchyň, obývací pokoj – 42 m2

 

8

MgA. Václav Odvárka (*1984 )
Vystudoval Střední školu uměleckých řemesel v Brně, obor konstrukce a tvorba nábytku. Ve studiu pokračoval na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze, ateliér Architektura 1, kterou ukončil v roce 2010. 
Dosavadní praxe: 
◗ od 2007 do současnosti spolupráce s architektonickými ateliéry a projekčními firmami 
◗ 2009 – stáž ve Vídni – ateliéry G.O.Y.A. a SYNN Architekten 
◗ 2010 – založení sdružení ONArchitekti 
Projekty a realizace: projekt revitalizace Labské boudy – oceněná diplomová práce; rekonstrukce RD Krušovice; konverze chaty na RD v Brně-Jundrově; přístavba RD Hostavice, přístavba bytového domu v Praze-Smíchově… 
Kontakt: odvarka.v@gmail.com www.onarchitekti.cz

Edit: