Z temnoty světlo

Dva bratři, tesař a světelný designér dokázali, snad díky svým povoláním, odhadnout potenciál tmavého podkroví a vybudovat v něm byty plné světla. Chtělo to velkou míru představivosti a tvůrčího nadšení…

Půda secesního domu v norském městě Dremmen byla dlouho na prodej. Nikomu ze zájemců se tmavé podkroví zaplněné složitým trámovím mansardové střechy nezdálo vhodné pro jakékoliv využití. Bratři Christer a Henrik pátrali delší čas po prostoru, který by mohli přebudovat k bydlení podle svých představ.
Když navštívili tento půdní prostor, neviděli jako jejich předchůdci jen trámy a temná zákoutí, ale dokázali si představit to, co nikdo před nimi: vzrušující architektonickou výzvu, nekonečné možnosti. Měli štěstí i v tom, že díky dlouhotrvajícímu nezájmu kupců cena podkroví výrazně klesla. A štěstí je provázelo i nadále. To, když je Christerův spolužák upozornil na soutěž vyhlášenou společností Velux. Přihlásili se a zvítězili. Získali tak od Veluxu příslib střešních oken i s cennou odbornou pomocí.

Získat volnost

V tuto chvíli vstupuje na scénu architekt Leon Hanssen z architektonického studia MNAL, aby vypracoval počáteční studii pro vybudování dvou půdních bytů a projekt pro získání stavebního povolení. Základem návrhu bylo zjednodušení stropní konstrukce tak, aby mohl být prostor půdy co nejlépe využit.
Do hřebene střechy musel být umístěn ocelový nosník dlouhý téměř devět metrů, aby bylo možné odstranit složitou spleť trámů, kleštin, vzpěr a sloupků. Nově získaná plnohodnotná konstrukce zajistila svobodu k odstranění těch prvků trámoví, které přespříliš snižovaly využitelnou výšku místnosti. Výsledkem je lehký a vzdušný strop, který dává vyniknout členitosti prostoru, úhlům vytvářeným šikmou střechou a přirozeným zákoutím. Ale bylo by škoda se zbavit půvabu dřeva prodchnutého minulostí. Proto byly některé z trámů znovu instalovány, ovšem na praktičtějších místech. Někde dokonce využity k vytvoření vtipného osvětlení.

Získat světlo

Ten, kdo dnes vstoupí do tohoto otevřeného loftového prostoru, si těžko představí, jak výrazně ho proměnilo právě světlo, které sem přivádějí střešní okna. Byla navržena tak, aby poskytovala dostatek denního osvětlení na správných místech a zároveň i báječný výhled – na jedné straně na lesnaté kopce, na druhé na živé centrum města. Vysoká okna zajišťují dostatek světla i hluboko ve středu místnosti a jejich rozmístění podtrhuje funkční členění prostoru. V bytě Christera, do kterého právě nahlížíte, jsou u pohodlné pohovky instalovány dva střešní balkony. Christer i jeho žena si pochvalují, jak příjemné je vychutnat si ranní kávu pod širým nebem či se pokochat výhledem do daleka.

Útulný loft

Přestože je prostor maximálně otevřený – oddělená je jen ložnice a koupelna, působí celý byt velmi zabydleně, útulně. Zachovaná část cihlové stěny v centru obytné místnosti odkazuje na původní syrovost půdy. Bílé hladké stěny kontrastují s černí přiznané ventilace i na míru vyrobených polic. Stylově působí oddělení pracovny od hlavního prostoru prosklenou příčkou členěnou do černých obdélníků. K zútulnění přispívá světlá dřevěná podlaha, spousta polštářů z hrubé tkaniny se skandinávským vzorem a hodně pokojových rostlin, kterým se skvěle daří pod střešními okny.

Připravila: Miloslava Perglová
Foto: archiv Velux

Edit: