Zavařujeme úrodu!

Sezona višní, rybízu i rajčat vrcholí, a tak jsme pro vás připravili několik receptů i šikovných vychytávek.

Višňový džem s borůvkami a rybízem

Ingredience:

  • 600 g višní
  • 300 g borůvek
  • 150 g červeného rybízu
  • 1000 g cukru
  • 1 a půl balíčku Ovocného pektinu Labeta

Postup:

Nejprve ovoce omyjte pod slabým proudem vody. Višně vypeckujte, kuličky rybízu sejměte ze stopek a vše smíchejte s borůvkami. Směs ovoce rozmixujte a propasírujte přes síto, abyste se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promíchejte s ovocným pektinem a vsypte do propasírovaného ovoce. Důkladně promíchejte, za stálého míchání přiveďte k varu a povařte asi 3 až 5 minut. Hotový džem vlijte do čistých skleniček, které zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Džem skladujte nejlépe na suchém, temném a chladném místě.

 

Pikantní čatní z rybízu a červené cibule

Ingredience:

  • 2 červené cibule
  • 200 g červeného rybízu
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 100 g cukru
  • kousek zázvoru
  • polovina pálivé papričky
  • stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a poté ji v rozehřáté pánvi na olivovém oleji restujte, dokud nezesklovatí. Pánev odstavte a do hrnce vložte najemno nasekaný zázvor, česnek a pálivou papričku. Směs zalijte 100 ml vinného octa a chvíli povařte. Dále do směsi přidejte cibuli, špetku soli a nakonec cukr. Ten nechte vařit, dokud se nerozpustí. Jako poslední přidejte červený rybíz a vše vařte minimálně dalších 10 minut. Hotové čatní naplňte do sklenic a skladujte v suchu a chladu, kde vám vydrží asi tři týdny. Skvěle se hodí třeba ke grilovaným masům nebo nejrůznějším sýrům.

 

Domácí kečup

Ingredience:

  • 1 kg rajčat
  • 2 jablka
  • 1 cibule
  • 70 g cukru
  • 60 ml jablečného octa
  • 60 ml vody
  • lžička soli
  • bobkový list
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 ks hřebíčku
  • špetka skořice

Postup:

Jablka, rajčata a cibuli nakrájejte nadrobno. Vložte do hrnce, podlijte vodou, octem, přidejte sůl, cukr a koření. Na mírném ohni za občasného míchání vařte přibližně jednu hodinu. Po uvaření vyjměte veškeré koření. Směs v hrnci rozmixujte dohladka a případně ještě propasírujte. Kečup nalijte do sklenic asi půl centimetru pod okraj, pevně uzavřete a vložte do kastrolu s horkou vodou. Při teplotě 85 °C sterilujte 20 minut a poté nechte vychladnout dnem vzhůru.

 

Skleněná dóza s potiskem oliv a pevným klipovým uzávěrem se hodí k uchování suchých, sušených nebo nakládaných potravin či marmelád a zavařenin. Potraviny jsou díky silikonovému těsnění chráněny před okolními vlivy a jejich aroma je uzavřeno uvnitř nádoby. Lze mýt v myčce nádobí na jemný program. 89 Kč, foto DecoDoma

 

Automatický zavařovací hrnec Concept ZH0040 z nerezu si poradí nejen se zavařováním a sterilizací ovoce a zeleniny, ale i hub, masa, marmelád nebo džemů. Využít ho můžete také na výrobu šťáv, vaření a udržování teploty horkých nápojů, omáček, polévek, sterilizaci domácího moštu nebo k rozpouštění medu. Objem 27 l, na jedno naplnění pojme až 11 sklenic o objemu 720 ml nebo 34 sklenic o objemu 370 ml. Má dva ovládací knoflíky pro nastavení teploty a času. 3 499 Kč, foto My concept CZ

 

Zápisník rodinných receptů Delícia poslouží pro zaznamenávání a uchovávání rodinných receptů. Kovový kroužkový hřbet s 5 záložkami, kapsami na poznámky, 50 listy pro řazení a vyhledávání receptů a 5 transparentními zakládacími složkami. Převodní tabulka objemů, jmenovky pro slavnostní tabuli, blok s 20 lepicími lístky pro seznamy k nakupování a kapsa na brožurky a letáčky. 349 Kč, zakoupíte v Prodejních centrech Tescoma nebo na eshop.tescoma.cz. Foto Tescoma

 


text redakce foto archiv firem

Datum vydání: 29. 9. 2022

Edit: