Dřevostavba s funkční dispozicí

Dřevostavbu vsazenou do jižního svahu přátelé pana architekta pojmenovali „bekovka“. Čapka naražená do zelené plochy okolí je při pohledu z protějšího kopce velmi nenápadná, obklad ze sibiřského modřínu časem ještě zešedne. Dům navržený pro pohodlné bydlení dvou osob poskytuje svým majitelům kromě funkční dispozice nádherný výhled a celoroční bohaté zásobení denním světlem.

Investor se s chatou, či spíše s rodinným domem, již dlouho toužil navrátit do míst svého dětství, do Stříbrné Skalice, odkud pocházel jeho tatínek. Rodina má k lokalitě stále velmi vřelý a  úzký vztah. Novostavba vznikla na  části pozemku přináležející k  montované chatě, kam majitel se svými rodiči často jezdíval a kterou nyní obhospodařují milí blízcí sousedé, rodina jeho bratra. Chata se postupem času dostala z polohy na kraji obce mezi skalické rodinné domy. „Bekovka“ je v současné době využívána spíše jako víkendové bydlení manželů v produktivním věku, počítá se i s návštěvami dvou dospělých synů. V budoucnu dům manželskému páru bez problémů poslouží pro celoroční pobyt. Investoři oslovili architekta Tomáše Kocourka se zadáním vytvořit neokázalý dům, který umožní příjemné bydlení, bude účelný a dobře zapadne do okolního prostředí. S výsledkem jsou velmi spokojeni, těší je pochvalné reakce návštěv, které se u nich cítí dobře – svou roli hraje charakter a mikroklima dřevostavby, hřejivost dřeva jako materiálu, ale samozřejmě i pohostinnost paní domu.

3

Maskotem domu se stal přibližně metr vysoký usměvavý Evžen z lipového dřeva.

2

1

Jižní terasa je navržena jako venkovní komunikace i jako prostor pro posezení. Při rodinné oslavě se sem bez potíží vešlo osmnáct osob.

TVAR MÁ SVÉ DŮVODY

Dům má obdélný půdorys 11 x 6,5 m a svou delší stranou kopíruje průběh vrstevnice. Přízemí je řešeno jako dvoutrakt, severní užší část je využita pro vstup, chodbu, koupelnu, technickou místnost a severozápadně orientovanou kuchyň. V širší jižní části s krásným výhledem do krajiny jsou situovány obytné místnosti, hlavní obytný prostor propojený s kuchyní a ložnice. Majitelé původně chtěli umístit svou ložnici v patře, ale na radu architekta upřednostnili stávající řešení, které se ukázalo jako praktické, a i s přibývajícími léty jim zajistí pohodlný přístup do místnosti. 142 Z hlavního prostoru pak vede schodiště do patra s dvěma ložnicemi a WC, patro patří synům. Ke tvaru domu architekt Kocourek uvádí: „Cílem bylo, aby směrem do  zahrady nepůsobil objekt příliš hmotně. Větší užitná plocha je tedy navržena do přízemí – jedná se především o hlavní obytný prostor, který má skrz prosklené stěny přímý přístup na terasy a zahradu. Patro je uskočené směrem k  severovýchodu. Obě části mají pultové střechy, jejichž sklon je shodný se sklonem terénu – 10°, na jižní straně jsou přesahy navržené tak, aby eliminovaly přehřívání interiéru v  letních měsících.“ Na obytný prostor navazuje na západní straně terasa s pergolou, která obroste popínavkami a vytvoří stinné zákoutí. Zatím se majitelé před horkým letním západním sluncem chrání světlou plachtou přehozenou přes pergolu.

5

6

7

Bazén vybavený protiproudem nejčastěji využívá majitelka – tvrdí, že teprve tady se s manželem naučili opravdu relaxovat.

INTERIÉR V BARVÁCH

Architekt si představoval interiér jako  kombinaci bílých zdí, prkenné podlahy a bíle natřeného prkenného stropu, manželé však spíše dávají přednost barvám. V hlavním obytném prostoru se projevila láska paní Jany k jemným odstínům, prolínají se zde dva odstíny bílé kávy. Kuchyň s jídelnou si přála majitelka vymalovanou v hřejivé šedomodré a kuchyňskou linku koncipovanou ve smetanové barvě a švestkové dýze. Předsíň je vyvedena ve výrazně zelené, na niž navazují v koupelně stejně barevné doplňky, ručníky, předložka, ba i štětka. Koupelnu a toaletu v patře prohřívají proužky obkladu v medovém odstínu, ložnici zdobí tlumeně červená zeď v záhlaví lůžka.

8

9

10

Servírovací okénko z kuchyně vede na západní terasu, kde se v létě griluje a hoduje. Na snímku není vidět libůstku paní domu – bezdotykově ovládaný odpadkový koš. Kuchyň je v pravé části vybavena mělkou spížní skříní.

ZAHRADA CHCE ČAS

Vzrostlá zahrada, která dříve parcelu pokrývala a  do  níž se měla stavba vnořit, vzala během stavebního procesu zasvé, pozemek ještě čeká na další zazelenění i pár vzrostlých stromů, které budou vítány zároveň jako protihluková bariéra. V rohu vedle samostatného zahradního domku (dílny) se zatím začalo dařit levanduli, kterou zde majitelka vysadila, možná časem dojde také na bylinky. Při prvním návrhu zahrady se investoři bohužel nepěkně spálili. Nejsložitější zónu, svah za domem, bylo třeba bezúdržbově upravit a osadit, zahradnice však některé rostlinky pod fólii pouze položila, takže část se jich neuchytila a uschla. Nespokojeni byli investoři i s trávníkem, který nevzešel. Kromě tohoto nepříjemného zklamání však majitelům přálo štěstí, při výběru architekta, realizační firmy a „dobré duše“ celé stavby, spolehlivého skalického řemeslníka a kamaráda pana Jiřího Bubeníka.

11

12

14

Skříňka na televizor byla zhotovena na míru v truhlářství pana Jány, zdobí ji olejomalba od výtvarníka Luboše Čuty.

13

Na majitelovu rodinu upomínají dobové fotografie zavěšené vedle vstupu do ložnice. Posuvný typ dveří byl z prostorových důvodů zvolen jak směrem do ložnice, tak mezi předsíní a hlavní obytnou zónou.

Více informací se nachází v březnovém vydání z roku 2012, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Foto: Filip Habart

 

Edit: