Dům na parcele ve svahu

Stavební parcela ve svahu je pro architekty vždy výzva. A o to větší, čím je svah prudší. Jak dokazuje dům na Berounsku, není však třeba vymýšlet zbytečně složité stavební konstrukce. Vždyť už po staletí vyrůstají domy či chalupy v kopcích a stráních a působí zcela přirozeně. Tato moderní dřevostavba je zasazena do svahu stejným způsobem.

Kromě toho, že měl být rodinný dům postaven ve svahu, měli investoři ještě další požadavky. Přáli si, aby sloužil jako pohodlné útočiště pro dva dospělé a tři děti, dále měl být prostý, střídmý, přívětivý a „obytný“. Projekt, který by splnil všechna tato přání a zároveň si poradil se svažitým terénem, zadali architektonické kanceláři Pavel Hnilička Architekti.

1

STOJÍ NA ROVINĚ

„Objem domu jsme zvolili úzký a dlouhý a umístili jej přirozeně podél svahu. Vycházeli jsme z tradice chalup, které jsou ve svazích a stráních umístěny právě tímto způsobem. Pro usazení ve svažitém terénu jsme pro dům vytvořili rovinu. Prudký svah jsme vyrovnali soklem – opěrnými zdmi tvořícími sklep domu,“ popisuje Ing. arch. Pavel Hnilička.
Nadzemní část objektu představuje dřevostavba stavěná na místě ze sloupkové konstrukce z měkkého dřeva. Toto řešení kromě jiných výhod, které dřevostavby mají, znatelně zjednodušilo dopravu stavebního materiálu na pozemek.

2

3

4

VÝHLED DO ÚDOLÍ

„Dům je členěn do tří polí. Směrem na jih jsou orientovány hlavní obytné místnosti, směrem na sever místnosti obslužné. V suterénu se nachází garáž, vstupní hala, sklady a technická místnost. V přízemí je umístěna kuchyň a obývák v přímé návaznosti na krytou terasu a zahradu. V patře se pak nacházejí pokoje a koupelny, jedna rodičovská, druhá určená dětem,“ vypočítává Pavel Hnilička. Architekti při řešení dispozice mimo jiné dbali na to, aby nikdo z obyvatel domu nebyl ochuzen o nádherné výhledy do údolí, nad nímž dům stojí. Krásné pohledy velkými okny se tak otvírají jak ze společenských prostor, tak ze soukromých pokojů.

SALLA TERENA

Kromě tradičního usazení domu ve svahu se architekt v projektu nechal inspirovat dávnými staviteli ještě v jednom prvku. Vytvořil ve svahu sallu terenu (zahradní sál), což je otevřená architektonická stavba typická pro barokní palácové a zámecké zahrady. V tomto případě má podobu kryté terasy s výhledem a napojením do zahrady. Tato současná salla terena je v teplém období roku přirozenou součástí společenského patra, a to téměř bez ohledu na počasí. „Je to takový venkovní pokoj. Umožní pobývat venku pod střechou s nádherným výhledem do údolí. A také – při dešti není třeba hned sklízet nábytek a stěhovat se kvůli počasí domů,“ vysvětluje architekt. Zahradní sál zároveň navazuje na „zářez“ do svahu s opěrnou stěnou a krbem. Díky tomuto zářezu architekti v prudkém svahu vytvořili plochu – zahradu na rovině.

5

6

NENÁROČNÝ DŮM

Investoři měli ovšem požadavek i na energetickou nenáročnost domu. Objekt spadá do kategorie nízkoenergetických staveb. Je vytápěný teplovzdušným systémem s rekuperací tepla. Jako zdroj tepla slouží akumulační zásobník nahřívaný solárním systémem a dotápěný elektřinou. Doplňkovým zdrojem tepla jsou krbová kamna v obytném prostoru. Dům také využívá dešťovou vodu ze střechy pro splachování WC a zavlažování zahrady.

POHODLÍ PRO PĚT

Nový dům zcela naplňuje i požadavky na prostornost. Každé ze tří dětí má v patře vlastní pokoj, rodičům zajišťuje soukromí ložnice. Ve stejném patře je obyvatelům domu k dispozici velká šatna, v každém z pokojů jsou navíc prostorné skříně. Další úložné prostory nabízejí také tři sklady v suterénu, částečně i garáž.
Interiér, který si majitelé zařizovali sami, je charakteristický příjemnou jednoduchostí, vzdušností, kvalitními materiály a umírněnou barevností se silným zastoupením bílé, šedé a černé. Výraznější barevný akcent představuje pouze červená kuchyňská pracovní deska a obklad kuchyně.

7

9

10

VIZITKA DOMU:

Projekt: 2008–2009
Realizace: 2010–2012
Dodavatel: Dřevostavby Biskup
Užitná plocha: 145,6 m2
Zastavěná plocha: 103,7 m2
Podlahy: keramická dlažba, obývací pokoj – dřevěné parkety, pokoje a ložnice – OSB desky a koberec, garáž – kletovaný beton
Schodiště: dub
Okna: smrk
Dveře: laťovka
Vytápění (a ohřev vody): teplovzdušný systém s rekuperací; zdroj tepla: akumulační zásobník nahřívaný solárním systémem a dotápěný elektřinou; doplňkový zdroj: krbová kamna
Řízené větrání
Nízkoenergetický standard
Využití dešťové vody na místě

8 11

PROFIL ATELIÉRU:

Pavel Hnilička Architekti, s. r. o.
Autoři projektu:
Ing. arch. Pavel Hnilička (*1975)
Ing. arch. Marek Řehoř (*1977)

„Zásadní je pro nás otázka ,krásné budovy‘. Budovy, která aspiruje na nadčasovost a zároveň přidává možná tu nejdůležitější hodnotu – opravdový umělecký výraz jak exteriéru, tak interiéru domu. Spolupráce mezi klientem a architektem je pro nás harmonickým a kreativním dialogem založeným na vzájemném obohacení.“

Ateliér zajišťuje kompletní spektrum návrhářských a inženýrských činností: příprava stavby, návrh, obstarání stavebního povolení, prováděcí projekt, tendr, autorský dozor, konzultace a další.
Foto: Jaroslav Hejzlar

Více informací se nachází v říjnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Uložit

Uložit

Uložit

Edit: