Maximum na malé ploše

Do bytu pod střechou pražského prvorepublikového domu se na pouhých 50 metrů čtverečních vešlo vše, co potřebuje mladý pár – obývací pokoj, jídelní kout, kuchyň, pracovna, koupelna, ložnice i dostatek úložného prostoru. A přesto byt působí velmi prostorně. Celkové harmonie se podařilo docílit díky souhře mezi architektkou a majiteli bytu.

Majitel žižkovského podkrovního bytu má za sebou již více zkušeností se zařizováním bytu i domu. Vždy se přitom spoléhal na sebe, tentokrát se však na základě doporučení známých obrátil na architektku Kláru Valovou z architektonického studia SMLXL. A to v okamžiku, kdy se ke koupi bytu v nové půdní nástavbě budované developerem teprve rozhodoval.

3

2

1

Ke knihovně přiléhá jídelní stůl. Velkou pozornost architektka věnovala osvětlení. Pozornost upoutá stará průmyslová lampa, nástěnné lampy a bodová světla v pohledech umožňující přizpůsobit světelnou atmosféru aktuální potřebě.

KOUZLA S DISPOZICÍ

Místo s nádherným výhledem téměř v centru Prahy bylo samo o sobě velmi přitažlivé, ale byt s nepohodlnou dispozicí sestávající ze tří úzkých obdélníků vedle sebe – z obývacího prostoru a ložnice vzájemně oddělených chodbou s koupelnou, však už tak lákavý nebyl. Zdálo se, že se na takto malém prostoru, na jedné straně ještě omezeném šikmými stěnami, nedá příliš změnit. Proto mladý pár požádal o radu architektku, naštěstí v době, kdy byt nebyl hotový. Klára Valová přišla s návrhem mnohem lépe využívajícím prostor, a o koupi tak bylo rozhodnuto. Zásadní změnou bylo rozšíření koupelny na úkor ložnice. Ta je teď sice menší, avšak naprosto dostatečná, bez hluchých míst, zatímco koupelna si mohla dovolit prostorný sprchový kout, záchod, bidet i místo pro pračku. A navíc díky tomuto zásahu získala i denní osvětlení střešním oknem. Zajímavou dominantu zde tvoří těleso cihlového komínu, očištěné a natřené bílou barvou. Hlavní obytnou místnost neodděluje přímá stěna, ale je tvarována zděnými nikami. Jedna je přístupná z chodby, slouží jako úložný prostor a ukrývá i plynový kotel, ve druhé je umístěna kuchyňská linka. Do další zděné niky přímo u vchodu je vestavěna skříň. Dispozice tak nabídla dostatek úložných prostorů bez toho, aby musel být byt přeplněn nábytkem. Vestavěné skříně vyplňují i jednu stěnu ložnice.

4

Stěrka imitující beton použitá místo obkladu za kuchyňskou linkou se velmi dobře udržuje. Pracovní stůl tvoří snížená deska kuchyňské linky.

5

6

Vykonzolované spodní skříňky pocitově odlehčují kuchyňskou linku.

PROSTOR SPOJENÝ I ODDĚLENÝ

Ponoření jednoho ramena kuchyňské linky do zděné niky značně odlehčilo obývací místnosti. I tak nebylo jednoduché splnit požadavky mladých majitelů bytu. Měla sloužit jako kuchyň, pracovna, jídelna i relaxační prostor s televizí. Architektce se podařilo začlenit sem vše díky vtipnému umístění knihovny do středu místnosti. Ač se majitelé zprvu obávali, že tak ztratí pocit volného prostoru, opak byl pravdou a jsou s tímto řešením nadmíru spokojeni. Knihovna přístupná ze všech čtyř stran vizuálně odděluje kuchyň od relaxační části. Z jedné strany k ní přesně na míru přiléhá stůl, čímž v tomto malém prostoru vznikl i útulný jídelní kout. Nika v knihovně slouží k odkládání stolovacích nezbytností. A stejně nenásilně se architektce podařilo vytvořit pracovní kout – snížením kuchyňské desky v rohu místnosti. Usednete-li na pohovku, můžete si prostor opravdu vychutnat. Je odtud výhled na obě strany bytu – francouzskými okny vedoucími na malou terasu i střešními okny v ložnici. Jednotlivé funkční části jsou jasně vymezeny, odděleny i opticky, přitom přecházejí jedna v druhou a prostor tak není rozdroben, tvoří harmonický celek. Byt opticky zvětšuje a zároveň sjednocuje převažující bílá barva nábytku i stěn. Vlastně ani nevnímáte, kde končí kuchyňské skříňky a začíná stěna. Ke sjednocení přispívá i jednotná podlaha v celém bytě. Dřevo působí jako protipól chladné bílé barvě a betonovým stěrkám, byt celkově zútulňuje. Osobitý ráz dodávají bytu kusy nábytku pořízené v antiku, např. komoda, odkládací stolek či stará průmyslová lampa.

Spolupráci s architektkou si majitelé pochvalují. Nejenže získali originální bydlení, ale ušetřili spoustu času a starostí. V mnoha případech jim pomohla ušetřit i peníze.

7

Dubová olejovaná podlaha dodává bytu na útulnosti stejně jako stolek či komoda z antiku.

9

Zrcadla na dveřích vestavěné skříně opticky zvětšují vstupní prostor.

TVŮRČÍ SOULAD

Majitelé bytu se obrátili na architektku Kláru Valovou na základě doporučení známých, seznámili se s jejími pracemi a shodli se, že jsou naladěni na společnou notu. Jejich spolupráce začala dlouhým rozhovorem, ve kterém se architektka snažila dozvědět co nejvíce o nich samotných, stylu života, představách o bydlení. Jejich požadavkem byl byt praktický, snadno udržovatelný, který by působil prostorně, nebyl přeplněn nábytkem. Důraz kladli na kuchyň, protože rádi vaří. „Považuji čas na přípravu za klíčový. Vzájemné pochopení architekta a klienta je podle mne velmi důležité,“ říká majitel bytu, „je nutné vytvořit s architektem tým, ne ho postavit do role dodavatele.“ Stejně si pochvaluje spolupráci i architektka. „Byli velmi otevření, dali si poradit, nebáli se a důvěřovali mi,“ vypráví o vzájemném vztahu, „a díky tomu jsem nemusela dělat mnoho kompromisů, jak tomu často bývá u těch, kde taková důvěra nepanuje a kteří pak chtějí mít pod kontrolou vše do posledního háčku.“ Její klienti si pochvalují, že neztráceli čas při vybírání materiálů a nábytku. „Když jsem si byt zařizoval sám, musel jsem oběhat spoustu obchodů, hledat na internetu, abych se vůbec seznámil s tím, co připadá v úvahu,“ vypráví majitel. „Teď jsme se šli podívat jen tam, kam nám Klára doporučila. Věděla, co je kde zajímavého v rozumných cenových relacích.“ Tvrdí, že na radu architektky mnohde ušetřili, protože poradila, za co se vyplatí připlatit, na čem je naopak možné ušetřit, kde se dá něco pořídit levněji. Oceňuje například její nápad s betonovými stěrkami v kuchyni a koupelně. „Je to sice dražší záležitost, ale jsme z nich přímo nadšeni. Jak ze vzhledu, tak z jejich praktičnosti. Nemají spáry, snadno se udržují, dodávají bytu neobvyklý ráz. Přitom sami bychom si na ně netroufli, i když se mi vždy líbily, ale nedovedl jsem si je představit v bytě.“ A za další klad spolupráce s architektkou Klárou Valovou považuje to, že pomohla při výběrových řízeních na dodavatele některých prací, nábytku, stěrek a podobně. „Věděli jsme, že může za nás chodit na stavbu a rozhodne ve shodě s námi. Spolupráci s architektem, se kterým si rozumíte, mohu každému jenom doporučit.“

8

Světlo ze střešních oken v ložnici dopadá až na pohovku v obývacím pokoji. Majitelé si pochvalují, že z ní mají výhled do dvou světových stran.

Architektonické studio SMLXL bylo založeno v roce 2011 architektkami Klárou Valovou a Hanou Štěpkovou po předchozí dlouholeté spolupráci. SMLXL nabízí celkové zpracování architektonické zakázky se specializací na interiér staveb. Podstatou práce je komplexní servis – pochopení potřeb a životního stylu klienta, kreativní koncept, architektonická studie a technická realizace se zaměřením na dobře zvládnutý detail. „Náš ateliér pracuje především s přírodními tóny, bílou, černou a šedivou. Ty vytvoří nenápadný základ, který si může klient zabydlet podle svého, oživit barevnými doplňky a nemůže se splést. Kdykoliv je pak může vyměnit a byt zůstává stále nadčasový, nepoplatný době.“

Kontakt:
SMLXL
U Garáží 1434/2, 170 00 Praha 7
Ing. arch. Klára Valová
tel.: 733 738 051
klara@smlxl.cz
www.smlxl.cz

10

V koupelně je na stěnách i podlaze použita betonová stěrka Betonepox. Díky dennímu osvětlení zde mohla být zvolena tmavší barevnost. Doplňuje ji skleněná mozaika.

11

Těleso komínu je natřeno bílou barvou a tvoří efektní dominantu koupelny.

12

Uložit

Uložit

Edit: