Rekonstrukce funkcionalistické vily na Zbraslavi

Doslova znovuzrození zažil zbraslavský poklad funkcionalistické architektury z 30. let minulého století. Rodinná vila, která mnoho let chátrala, dostala v rámci náročné rekonstrukce nejen nový kabát, ale v některých ohledech i nové možnosti. To vše díky ohleduplným změnám, které nijak nenarušily její nezaměnitelný charakter a které vedl zkušený architekt.

Vilu, kterou architekt Hynek Svoboda dokončil v  roce 1930 pro jednoho z pražských továrníků, koupil architekt a současný majitel Ian Bryan v roce 2006 od potomka samotného tvůrce. Ukázkový příklad české funkcionalistické architektury byl opomíjen téměř třicet let a generální rekonstrukce byla nevyhnutelná. Trvala téměř rok a při obnově unikátních stavebních a  designových prvků se uplatnily moderní technologie tak, aby posílily původní charakter celého prostoru, velmi výjimečného ve své funkcionalistické podstatě.

2

Nový prosklený hlavní vstup ze zahrady se zádveřím

1

DUALITA DOMU

„Jako architektovi pocházejícímu z Velké Británie, kde je originálních funkcionalistických domů poskrovnu, mi bylo ctí pracovat na rekonstrukci tak ukázkového příkladu české prvorepublikové architektury, která do  domu promítla charakter a optimismus tehdejšího stavu společnosti a obecné atmosféry ‚dobré nálady‘. Doufám, že změny, které jsem navrhl, reflektují původní design i tvář stavby, zachovávají pozitivní atmosféru celého komplexu a zároveň vracejí této nádherné vile zpět její důstojnost,“ říká architekt Ian Bryan, majitel zbraslavského sídla.

3

Obývací pokoj s krbem

4

Dolní terasa s letním posezením

DVĚ CESTY DO DOMU

Dva vchody patřily k  architektonickému standardu pozdních dvacátých let minulého století – hlavní vstup z přední strany domu sloužil pro rodinu a  přátele, postranní dveře pro služebnictvo. Pokojské, majordomus a zahradník měli tehdy své vlastní malé pokoje v oddělené časti domu – v podkroví. Jejich pracovní prostor, kuchyně a přípravna, měly své místo v suterénu, tedy v podlaží, které nebylo zrovna populární. V přízemí domu je pak situován prostorný obývací pokoj a v horní části se nachází ložnice spolu s místnostmi určenými pro hosty. Obě podlaží spojuje zrestaurované dominantní schodiště.

UNIKÁTNÍ OKNA

Vila byla projektována tak, aby vzhled dokonale splynul s okolím a nenarušoval čistotu přírody. Architekt Svoboda miloval pohled na údolí Vltavy, který při východu slunce až bere dech. Navrhl proto zasadit do spodního trupu nadstandardně rozměrná okna – nejen pro unikátní rozhled, ale zároveň pro možnost přístupu maximálního množství denního světla. Po celé výšce boční stěny vily jsou velká vysouvací okna, která byla ve své době unikátní a jež se podařilo úspěšně zrekonstruovat.

5

Nová kuchyňská linka s ostrůvkem a vestavěnými spotřebiči

6

Původní stav interiéru

7

Hlavní koupelna s vanou a sprchovým koutem

ZAHRADA – OÁZA KLIDU I ZÁBAVY

Důraz životního a architektonického stylu první republiky byl kladen na otevřený prostor, denní světlo a přístup čerstvého vzduchu. Proto jedním z  nejdůležitějších prvků pojetí celého prostoru byla zahrada. Skládá se z kaskádovitých častí, které komunikují s terasovitým vzhledem domu. Ze všech hlavních místností je možný přístup na větší či menší balkon, kde lze posedět a kochat se výhledy do okolí. V horkém létě představuje skutečnou oázu bazén a taneční parket je zárukou vydařených oslav a večírků s přáteli.

8

Zrenovované hlavní schodiště z obývacího pokoje

9

Pohled na dům ze zahrady: rohové okno prosvětluje hlavní schodiště.

10

Střídmě zařízená hlavní ložnice s přístupem na horní terasu a výhledem do okolí

JAKO NOVÉ

Účelem renovace bylo zejména zdůraznit původní koncept domu větším otevřením celého prostoru. Podkroví, přistavené o několik let později, bylo odstraněno. Všechny skleněné dveře vedoucí na terasy autor nové podoby domu zvětšil pro lepší spojení interiéru s exteriérem. Zároveň tak v maximální možné míře využil nabízeného výhledu do okolí. Rekonstrukcí se však účel vily poněkud změnil. Z oddělené části určené pro služebnictvo a hosty se stal moderní rodinný prostor, kterému dominuje kuchyň umístěná ve spodním podlaží a z něhož je snadný přístup na balkon a zahradu. Udržet původní charakter stavby se podařilo i díky precizní renovaci větších či menších prvků – originální dveře a okna byla opravena a znovu zasazena zpět. Vstupní dlaždicovou mozaiku zrestaurovali odborníci stejně jako kování stropních lustrů. Nejdéle trvala obnova dubového schodiště, které bylo léta opomíjeno a značně poškozeno. Původní terasovitý tvar zahrady zdůraznilo vytvoření širokých schodišťových platforem, které se točí kolem celého domu a nabízejí procházku působivými místy různého charakteru. Jsou zde jak divoce zarostlé kouty, tak decentní jídelní posezení, golfový trávník i pískové chodníky a samozřejmě nechybějí ani dobře utajená místa pro chvíle nerušené romantiky. Všechny prvky zahrady dohromady umocňují „auru“ celého domu jako prostoru, kde je postaráno o duši i tělo.

11

12

Původní stav domu a zahrady před rekonstrukcí v roce 2005

Více informací se nachází v únorovém vydání z roku 2012, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Foto: Iveta Kopicová, Aleš Jungmann

Edit: