Chybělo jim světlo

Mladí manželé si pořídili domek v rezidenční lokalitě v Praze. Šlo o součást developerského projektu, který je zaujal především svým příjemným měřítkem a střídmou architekturou. Trápila je ale poněkud nešťastná orientace domu ke světovým stranám – většina obytných místností byla obrácena k severu, takže interiér byl poměrně tmavý. Rozhodli se přizvat na pomoc architekty, kteří jejich problém dokonale vyřešili.
Dispozice domu byla sice funkční, ale plošně mladé rodině už nestačila. Majitelé měli původně v plánu investovat hlavně do vybavení bytu, díky kterému by interier působil světleji. Nakonec se ale rozhodli pro radikálnější řešení a pustili se do kompletní rekonstrukce, která zahrnovala jak dispoziční změny, kompletní vybavení nábytkem na míru, barevné řešení fasády, výměnu oken, tak zahradu a parkovací stání… A hlavně vyřešení problému s chybějícím světlem.

Koncept a přístavba

S myšlenkou rekonstrukce se obrátili na architektonické studio BOQ Architekti. Ti zásadní problém s nedostatkem denního světla v obytném prostoru vyřešili na první pohled jednoduše – malou přístavbou o několika metrech čtverečních – ze strany k sousedům zachovali plnou stěnu a ze všech ostatních, včetně střechy, ji nechali plně prosklenou. Vznikl tak jakýsi vysunutý „šuplík“, který do interiéru konečně přivedl spoustu chybějícího jižního i západního světla.
Ačkoli je přístavba plošně velmi malá, o to složitější bylo prosazení a povolení záměru v dané lokalitě, která je zde limitovaná plošnými regulativy územního plánu. Nakonec se ale vše podařilo a majitelé jsou s výsledkem velmi spokojeni.

Změnila se i dispozice

„Celé spodní patro jsme téměř kompletně přebudovali, podmínkou bylo pouze zachování pozice kuchyňské linky. Vstup do domu jsme posunuli na místo garáže, díky čemuž se spodní podlaží velmi uvolnilo a nadechlo,“ vysvětluje architektka Jana Stachová. „Vznikla tak velkorysá předsíň se vstupem do technické místnosti a samostatná toaleta. Obývací pokoj se také zvětšil, kolem schodiště byl vytvořen kubus v podobě nábytkové sestavy, která slouží jako knihovna se skrytým vstupem do úložného prostoru pod schodištěm.“
V místě původního vstupu architekti navrhli velké fixní okno s lavicí, na které mohou majitelé odpočívat. Stávající kuchyňská linka byla doplněna horními skříňkami, respektive policemi, které jsou částečně uzavíratelné posuvnými panely z mléčného skla.
V horním podlaží došlo také k velkým změnám – hodně se bouralo, aby se prostor ještě více otevřel a prosvětlil. Majitelé tak mají k dispozici pracovnu, která je po většinu času otevřená, ale lze ji uzavřít posuvnými panely, když si to situace vyžaduje. Vznikla zde i rodičovská část, tedy ložnice s průchozí šatnou do soukromé koupelny se sprchou a toaletou. V patře jsou ještě dva dětské pokoje a velká koupelna s vanou. Nad schodištěm se nachází střešní světlík, díky kterému jsou prosvětleny i vnitřní prostory domu, hlavně schodiště a chodba v patře.

Barvy a materiály

Ve výběru materiálů převažují přírodní, světlé a teplé tóny. Tak si to majitelé přáli. Podlaha je dřevěná v přírodním olejovaném dubu, sekundují jí betonové stěrky a na míru vytvořené nábytkové kusy v bílé barvě v kombinaci se dřevem. To vše je konfrontováno se surovou, lehce industriální konstrukcí nové přístavby. Ocelový nosník, který vynáší horní podlaží, je masivní, zadní stěna je v barvě antracitu z lícového zdiva.

Upravili i zahradu

„Zahradu jsme řešili společně s naší zahradní architektkou Petrou Novotnou. Od nás vzešel základní koncept – úzká dlouhá pobytová terasa s ocelovou konstrukcí pro baldachýnové zastínění. Zahradní architektka vše doladila do posledního detailu – vytvořila krásnou zahradu, plnou okrasných i jedlých rostlin, keřů a bylinek,“ popisuje architektka.
Sama zahradní architektka k tomu dodává: „K čistým tvarům moderního domu patří divočejší zahrada s jasně danými místy pro okrasné a jedlé rostliny. Pro majitele byl zásadním požadavkem pohodlný a nerušený pobyt v zahradě a to jak na trávníku, tak pod pergolou, která svým baldachýnem umožní schovat se při dešti nebo poledním slunci pod nebesa. Rostliny jsem ladila do tlumených barev, které připomínají francouzskou krajinu v Provence. Bylinkové záhonky jsou záměrně vysázeny do vyvýšených dřevěných truhlíků, aby zjednodušily pletí i sbírání.“

VIZITKA DOMU

Návrh a projekt rekonstrukce domu a interiéru:
BOQ architekti s.r.o. (ing. arch. Miroslav Stach, ing. arch. Jana Stachová)
Návrh: 2015
Realizace: 2015 – 2016
Užitná plocha: 135 m2
Podlahy: dřevo, masiv dub olejovaný
Schodiště: betonové, nášlapy dub masiv olej
Okna: dřevěná, Janošík Okna – Dveře, s.r.o.
Dveře: bílé, HPL (High Pressure Laminates/vysokotlaký laminát), kliky v antracitu
Vytápění a ohřev vody: plynový kotel + zásobník TUV
Zahrada: ing. Petra Novotná


Foto: Tomáš Železný

BOQ ARCHITEKTI

Miroslav Stach (*1984) a Jana Stachová (*1985), pracovní i životní partneři, fungují jako tvůrčí duo již od roku 2008. Oba absolvovali magisterský program na Fakultě architektury ČVUT a pracovali na bezpočtu architektonických projektů pro několik ateliérů až do roku 2014, kdy si založili vlastní studio.
BOQ architekti se zaměřují na návrhy rodinných a bytových domů, interiérový design i odbornou pomoc s realizací projektů v podobě autorského a technického dozoru, asistence s výběrem dodavatele stavby a komunikace s úřady.
Jejich specializací jsou malé byty, a to včetně těch skutečně malých. Jako zkušení a nápadití architekti dokáží vytvořit komplexní, inovativní řešení, které promění i ten nejmenší byt v plnohodnotný domov.

Připravila: Mirka Vernerová
Foto: Tomáš Dittrich

Edit:

Komentáře

Napsat komentář