Dům, který nabíjí

Starší manželský pár prožil podstatnou část života ve dvougeneračním rodinném domě ve městě. Před několika lety se manželé rozhodli, že se přestěhují na venkov, kde si nechají postavit rodinný domek, který bude po všech stránkách odpovídat jejich představám a zároveň brát ohled na to, že s postupem času přibývají křížky, ale síly ubývají.

Dům není starý kabát ani auto, kterých se zbavujeme bez nostalgie. Opuštění domu i výměna města za venkov mívají motiv. „Asi je to tím, že oba pocházíme z rodinných domů na venkově,“ vysvětlují investoři. Další důvody změny bydliště i životního stylu jsou již čistě racionální: Starý dům měl po odchodu dětí pro dva lidi nadbytečnou obytnou plochu i energetickou náročnost. Při vstupu bylo třeba zdolat několik schodišť, což by časem mohl být problém. „Chtěli jsme bydlení respektující náš věk a být blíže přírodě. Důležitá byla i naše celoživotní snaha využívat a spoluvytvářet nové věci,“ shodují se manželé.

2

Rodinný dům je obrácen k jihu – do zahrady a k příjezdu na pozemek.

1

Na dřevěné terase, částečně kryté přesahem, tráví manželé hodně času.

KLASICKY I MODERNĚ

Vhodnou stavební parcelu manželé objevili pouhé tři kilometry od kraje města, na okraji hanácké vesnice. Vypracováním projektu pověřili ing. arch. Jana Tesaře z pražského ateliéru stempel & tesar, který Hanou dobře zná, protože se zde narodil a vyrůstal. „V tomto případě šlo o investory, kteří si chtěli, co se týče údržby a úklidu, dům užívat, ne se jím nechat trápit. Přáli si raději menší, ale ve všech směrech kvalitní dům,“ vzpomíná architekt a na adresu architektonického stylu dodává: „Uvažovali jsme i o rovné střeše. Místní stavební úřad ji ale nepovolil, trval na šikmé. Nechtěli jsme žádný bungalov, a tak jsme se inspirovali klasickou hanáckou stodolou.“ Přestože střecha čerpala inspiraci ve starých hospodářských objektech, působí velmi současným dojmem. Na tom má do značné míry zásluhu moderní betonová taška Tegalit i lem střechy ze zinkovaného plechu maskující okap a lemující i terasu. Je zde však ještě jeden prvek, který čerpal inspiraci ze zmíněných stodol. Jde o obložení stěny u terasy překližkou ošetřenou stejnou lazurou jako dřevěná okna. „Obložení má tak trochu připomínat vrata do stodoly a zároveň přináší na terasu pocit tepelné pohody. Lidé pak nemají pocit, že sedí u zdi,“ vysvětluje architekt. O stavebním materiálu se nediskutovalo. Investoři ve městě bydleli v cihlovém domě, a tak si opět přáli dům z tohoto klasického materiálu.

3

Rodinný domek svou formou a umístěním na pozemku čerpá z principu hanácké stodoly, a proto dokonale zapadl do krajiny této části Moravy.

4

7

K ČEMU SLOUŽÍ PŮDA

Přestože podkroví pod sedlovou střechou o tomto sklonu se v rodinných domech většinou využívá jako plnohodnotný obytný prostor, v tomto případě je tomu jinak. Naplno se žije pouze v přízemí. Neznamená to sice, že půdu obývají jen pavouci, ale kdyby nebyla, v podstatě by se nic nestalo. Je zde situován pokoj pro hosty a koupelna s WC, investor, který je výtvarník, má v podkroví ateliér. Vzhledem k tomu, že pohyb z podlaží do podlaží nemá vysokou frekvenci, zajišťují spojení subtilní schody z ohýbaného plechu.

Technické údaje:

Realizace: Rodinný dům na Hané
Užitná plocha: 165 m2
Stavební materiál: Porotherm 30 cm + zateplení
Střecha: betonová taška Tegalit
Okna: dřevěná
Podlahové krytiny: bambus, keramická dlažba, koberec
Vytápění: infrapanely, krbová vložka

8

Obývací pokoj je od kuchyně oddělen dřevěnou stěnou, v níž je zakomponována krbová vložka.

9

Z kuchyně je pěkný výhled do polí. Na levé straně je za dvířky sestavy ukryta spíž.

SPOLEČNĚ NALEZENÁ ŘEŠENÍ

Podlaží, kde se skutečně žije, je přízemí, do kterého je hlavní vstup z terasy. Po projití vchodovými dveřmi se ocitneme v zádveří, z něhož je přístup do garáže. Její součástí je i dílna a prostory k uskladnění kol a lyží – výbavě ke sportům, kterým se majitelé věnují. Další místností, do které se vstupuje ze zádveří, je víceúčelová místnost s WC, umyvadlem a sprchovým koutem – na odskočení ze zahrady a provedení hrubé očisty, aby se nepořádek nenosil do domu. Dveřmi po pravé straně se vstupuje do hlavního obytného prostoru – do obývacího pokoje, jenž je dřevěnou polopřímkou, v níž je vsazena krbová vložka, oddělen od kuchyně. „Díky krbové vložce si majitelé topnou sezonu na jaře i na podzim zkrátí o dva měsíce. Úspora energie není pouze o izolacích, ale i o takových drobnostech, jako je správně situovaný krb v rámci dispozice, ve kterém se skutečně topí,“ říká architekt. Obývací pokoj je orientován na jih a je z něho přístup na venkovní terasu. „Světlo, které vchází do pokoje prosklenými plochami v zimním období, je hřejivé a hladí. Naopak před ostrými paprsky v létě dostatečně chrání přesah nad okny. Každý pohled horizontálními okny na severní straně domu je originálním obrazem měnící se krajiny,“ chválí investorka. Z kuchyně je přístup do spíže, na první pohled byste ho však ani nezaregistrovali. Dveře jsou zakomponovány do kuchyňské sestavy. Z obývacího pokoje je pak ještě přístup do pracovny a do klidové zóny domu. Tu netvoří pouze ložnice, ale i koupelna s WC a na druhé straně šatna. Další důležitou místností, z větší části pod širým nebem, je terasa. Je vybavena pohodlným venkovním nábytkem a majitelé domu na ní za přijatelného počasí tráví hodně času. Investoři dispozici domu hodnotí slovy: „Velmi pozitivní při plánování byla spolupráce mladého architekta s námi starými. Společně nalezená řešení exteriéru i interiéru nám ukázala nové možnosti dnešního bydlení a zároveň citlivě respektují naše některé obtížně měnitelné zavedené zvyklosti. Interiér nám vyhovuje svou jednoduchostí a přehledností společných prostor. Ani najít v danou chvíli soukromí není problém.“

10

11

Koupelna je obložena velkoformátovými keramickými obklady a skleněnou mozaikou. Kombinace rozdílných materiálů, formátů i barev je velmi zajímavá.

SPRÁVNÉ ROZHODNUTÍ

Dům představoval běh na poměrně dlouhou trať. Od prvního návrhu po realizaci uplynulo dlouhých pět let. Důvodem pomalého tempa ale nebyly neočekávané problémy, investoři si nestěžují na stavební úřad a hlavního dodavatele chválí za kvalitně odvedenou práci. Nebyl prostě důvod spěchat. „Myslím, že do této chvíle jsme nepřišli na nic, co bychom udělali jinak. Příroda obklopující dům nás dobíjí, naplňuje i uklidňuje,“ odpovídá investorka na otázku, zda by po zkušební době přece jen něco nezměnili, a dodává: „Zakomponování domu do mírného svahu bez jediného schodu a pocit volnosti je úžasný. Ani více než čtyřice- timetrová vzdálenost domu od brány není problém. Jsme oba rádi, že jsme se k tomuto kroku v našem věku rozhodli.“

12

Ing. arch. Jan Tesař (*1981)

Studoval na prestižní univerzitě v Delftu v Nizozemsku a na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Pracoval v architektonické kanceláři Atelier 6 a během pobytu v Nizozemsku v renomované kanceláři Jeanne Dekkers architektur. V roce 2008 založil společně s architektem Jánem Stempelem studio stempel & tesar architekti.

Kontakt: stempel & tesar architekti , tel.: 777 081 580, tesar@stempel.cz , www.stempel.cz

Edit: