Rekonstrukce rodinného domu z padesátých let

Střídmost a přitom velkorysost, vzdušnost, ladnost, pohoda, pohodlí a k tomu rozumná, velmi logická dispozice. Tohle je skutečně víkendový dům s místnostmi optimálních rozměrů, kde si majitelé mohou odpočinout od ruchu velkoměsta, dům, který výborně slouží a provozně neobtěžuje. V budoucnu může fungovat i jako celoroční bydlení. Architekti ze studia Kaa odvedli poctivou, do detailu dotaženou práci.

Při pohledu na vkusné obydlí v teple šedém kabátku asi stěží uvěříte, že kdysi během stavebních prací měl jeden kolemjdoucí silné nutkání vyjádřit svůj názor na dům a směrem k majiteli si významně ťukal na čelo. Inu, veselá historka, vždyť stavba tehdy připomínala spíše vykotlaný zub a finální podoba zřejmě byla pro kolemjdoucího mentálně neuchopitelná… Dnešní podoba solidního rodinného domu z padesátých let je oproti té původní výrazně jiná, zjednodušená, funkční a otevřenější.

TOM_1303

V místě původního komplikovaného bočního vstupu přes verandu navrhli architekti přístup s jednoduchou terénní úpravou. Stavební práce zasáhly do všech tří podlaží, dělala se nová elektro a vodoinstalace, nové vytápění, podlahy, výmalba, obklady.

2

Jižní uliční fasádu otevřel a prosvětlil pás nových oken, stěna je vyztužena bezpečným překladem a pevnými subtilními sloupky.

DOBRÁ PŘÍPRAVA

Takže, jak to bylo? Pojďme od začátku příběhu… Štěstí přálo připraveným. Přibližně třicátý dům v pořadí byl po dvouletém hledání objektu k rekonstrukci ten pravý a nejvhodnější. Budoucí investor Martin měl dobře rozmyšlené priority a kritéria, která musela lokalita a vilka splňovat: „Jsme z pražského Smíchova, takže jsme hledali dům ve výseku mezi R6 a R4, aby to bylo tak do hodiny cesty autem a abychom sem mohli občas jezdit i na kole.“ Dále pak pozemek optimálně do tisíce metrů čtverečních, aby majitele příliš neúkolovala péče o rozsáhlou zahradu, protože jednu krásnou a obrovskou už obhospodařují v Praze společně s rodiči a dobře vědí, co to obnáší. Ale zároveň chtěli, aby dům měl kolem sebe dostatek místa a nezabíral většinu pozemku jen svou hmotou.

3

Kuchyňská linka vyrobená na míru má corianovou pracovní desku s integrovaným dřezem, vše v praktickém provedení beze spár. Architektka pro kuchyň navrhla kromě veškerého nábytkového vybavení a využití niky i jídelní stůl.

6

7

4

Šli na to od lesa

Když se tedy konečně povedlo to nejdůležitější – pořídit nemovitost ve výborné lokalitě a v blízkosti lesa, zpracoval si Martin jednoduchou excelovou tabulku, takové základní výběrové řízení na architektonické studio, které by se domu mohlo chopit. Oslovil přibližně deset kanceláří v blízkém okolí, všechny se stejným zadáním, cenové nabídky se tenkrát překvapivě lišily až o dvě stě tisíc… Svým pracovním přístupem i tvořivým způsobem komunikace zabodovalo studio Kaa, spolupráci si obě strany velmi pochvalují. Drobnější stavební práce v místě dále pokračují, letošní první letní sezóna stavbu obohatila o zahradní domek a posezení, na podzim je v plánu i dokončení zatím ještě holé zahrady.

8

9

Osvětlení je řešeno jednotně v celém domě, architekti vybrali italské závěsné keramické objímky s nastavitelnou délkou kabelu.

10

Architekti navrhovali mobiliář, osvětlení, zastínění a interiérové prvky.

CHVÁLA DISPOZICE A DETAILŮ

Dispoziční úpravy nechali majitelé zcela na svých architektech, takový byl i prvotní záměr – pořídit dům v hezkém místě a s jeho rekonstrukcí se svěřit do odborné péče. Největší změny, kromě náročného bourání a posouvání příček ve všech podlažích, pásu jižních oken v přízemí a nové zimní zahrady orientované k severní stěně, nastaly hned za vstupem do domu. Tady byl zbytečně komplikovaný prostor, na který těsně za dveřmi navazovalo schodiště. Několik rázných črt a jaká proměna!

11

12

13

Nejmilejší místnost paní Veroniky – rozlehlá pohodlná koupelna v přízemí – sousedí s manželskou ložnicí. Obě koupelny mají dokonale propracovaný spárořez a identický obklad, dlažbu i baterie. Pro manželskou koupelnu navrhovala architektka i dřevěný žebřík, stolek pod umyvadla i stoličku…

Architektka Kamila Holubcová s paní Veronikou pak dlouho hledaly styl interiéru a výběr odstínů, kromě mobiliáře, povrchů a svítidel se radily dokonce o takových drobnostech, jako jsou vhodné nádobí a textilní doplňky… Styl si pojmenovaly „moderní retro“, nesnažily se o příliš zdobné prvky a místnosti zahlcené drobnostmi, šlo jim spíše o příjemnou vzdušnost. Interiér je proveden ve světlých barvách, v přízemí mírně uzemněný světle terakotovou dlažbou s dekorem. Podkrovní prostor se zcela otevřel a slouží nadšeným návštěvám, k dispozici je tu i klidný pracovní koutek. Po první sezóně mají domácí ze svého domu velkou radost, snad si brzy užijí i více odpočinku, který plánují až na příští rok, letošek byl zatím poznamenám ještě množstvím drobných dokončovacích prací.

5

Ing. arch. Kamila Holubcová,
Ing. arch. Antonín Holubec

Studio se zabývá širokým spektrem činností od urbanismu k návrhům novostaveb či rekonstrukcí až po interiéry a drobný design.
„Po syntéze a následné analýze vstupních údajů ve spolupráci s investorem navrhneme koncept projektu, který chápeme jako matrici, z níž se logicky odvíjejí všechny další procesy, jako je volba dispozičního a materiálového řešení, koncepce detailů a další. Cílem naší práce je ve vzájemné interakci s klientem umožnit vznik unikátního individuálního řešení.“
www.kaa-studio.cz
Foto: Tomáš Dittrich

Více informací se nachází v listopadovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Uložit

Uložit

Edit: