Panorama ze skla a betonu

Výhled na poeticky dramatické údolí řeky Gauji v Lotyšsku je to nejcennější, co mohl nabídnout pozemek na okraji středověkého přístavu Cesis. Architekti proto koncipovali luxusní vilu tak, aby tuto devízu zužitkovala co možná nejlépe prostřednictvím souvislých prosklených ploch, v horním patře nabízejících dokonce rozhled v úhlu 270 °.

Architekti kanceláře OUTOFBOX, kteří dům navrhovali, si byli dobře vědomi výjimečnosti místa, a proto rodinný dům tvořili s maximálním respektem k místní krajině a topografii stavební parcely. Pozemek totiž přiléhá k největšímu lotyšskému národnímu parku Gauja National, který v jinak převážně rovinaté zemi nabízí hluboká údolí, zalesněné kopce i pozoruhodné skalní útvary. Ne náhodou je proto toto území přirovnáváno ke Švýcarsku, tak jako třeba u nás oblast okolo Děčína.

Prosklení domu
bylo realizováno
pomocí
hliníkových
okenních,
fasádních
a posuvných
systémů Schüco
s minimální
pohledovou
šířkou profilů.
Mechatronické
kování Schüco
TipTronic s funkcí
Smart umožňuje
motorizované
otevírání a zavírání
oken, plně skrytý
pohonný systém
e-slide snadno
a bezpečně
otevírá, zavírá
a zamyká
velkoformátové
posuvné jednotky
ze systémů
Schüco.

Soukromí bez bariér

Dům je zapuštěn do terénu tak, že z pohledu od přístupové cesty neprozrazuje svou velikost a otevřenost. Až po vstupu do domu, který je umístěn v prostředním podlaží, se rozprostře velkorysý prostor zalitý světlem. Obývací pokoj se otevírá až do horního patra nabízejícího panoramatický výhled, dvanáct metrů široká čelní stěna prosklená přes celé podlaží zprostředkovává spojení s nádherou okolní přírody. Rámy a kování jsou bezbariérově zabudované do podlah a stropů, výhled rámují jen černé profily s minimální pohledovou šířkou. Za příznivého počasí mohou majitelé tuto stěnu odsunout a odstranit tak i poslední vizuální bariéru.
Otevřené schodiště vede na betonovou galerii horního patra proskleného do tří stran, ze které se vchází do pracovny a velké ložnice s terasou. Ta nabízí vyhlídku přes koruny stromů do údolí řeky Gauji, která je z mnoha nabízených výhledů z tohoto domu snad nejúžasnější. Spodní podlaží, které není z cesty vůbec vidět, slouží k volnočasovým aktivitám a saunování. Relaxační zónu doplňuje vinný sklep a rozsáhlá terasa s bazénem, zahloubená do terénu tak, že je vytvořeno jakési nádvoří zcela skryté před zraky sousedů. Obyvatelé domu si tak mohou neustále užívat jak soukromí, tak přírodu kolem.

Beton, sklo a dřevo

Puristický design domu přenesli architekti i do interiéru ve spolupráci s designéry ze studia Lolot Design. Základní je souhra ploch z pohledového betonu a velkoplošného zasklení v minimalistických hliníkových profilech. Tyto chladně působící materiály protepluje použití přírodního dubu, materiálu, který je pro zdejší region typický. Dub je použit na jednotné podlaze z třívrstvých parket, všech interiérových dveřích i vestavěném nábytku. Dřevěný nábytek navržený designéry i dřevěné parkety byly vyrobeny v místní továrně. Jednoduchost a minimalismus se projevuje i barevně – dřevěný nábytek včetně kuchyňské linky je matně černý, jednoduchá sedací soupravy je nenápadně šedá. Velkou roli ve stroze pojatém interiéru hrají pečlivě promyšlené prvky jako krbová vložka a černé kovové, jakoby vznášející se schodiště. Neméně pečlivě je promyšleno osvětlení – eliptické tvary zavěšených svítidel v kombinaci se zabudovanými světly nabízejí množství světelných scénářů. Ty je možné ovládat i mobilem v rámci inteligentního systému řízení celého domu.

Prosklený, přesto nízkoenergetický

Navzdory rozsáhlému zasklení se architektům podařilo dosáhnout i příznivé energetické bilance domu. Tomu napomohlo respektování principů energeticky úsporné výstavby – v prvé řadě samotný kompaktní tvar domu s optimálním poměrem fasády k obytné ploše a kvalitní tepelná izolace pláště domu. Spodní podlaží a přízemí vily tvoří sendvičová vyztužená betonová konstrukce s inteligentní izolací, která kromě nosné a izolační funkce umožňuje přiznat betonový povrch zevnitř i zvenku. Prosklené plochy jsou tvořeny vysoce tepelně izolovaným fasádním systémem Schüco s trojitým zasklením. Orientace velkých prosklených ploch na jih a západ přináší i takzvané pasivní zisky – dům je za chladných, ale slunečných dnů přirozeně vyhříván slunečními paprsky. Energetickou bilanci obvodového pláště zlepšují i termické solární kolektory umístěné na střeše objektu.

Vizitka domu

Celková obytná plocha: 280 m²
Realizace: 2015 – 2016
Návrh: OUTOFBOX Architecture
Interiérový design: OUTOFBOX a Lolot Design
Vedoucí designer: Santa Meikulāne (Lolot Design)
Stavební konstrukce: a2a.engineers
Dodavatel systémů Schüco: SmartECO SIA, Siguldas nov., Lotyšsko

 

Text: Miloslava Perglová, spolupráce Schüco
Foto: Māris Ločmelis

Edit:

Komentáře

Napsat komentář